Directorul general al Poştei, pus sub învinuire de procurorii DNA

Directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română, Dan Mihai Toader, s-a prezentat, luni, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, la ieşire declarând că a fost pus sub învinuire, alături de alţi colegi şi de un judecători, în dosarul în care sunt cercetaţi Chiuariu şi Nagy.

Urmărește
8 afișări
Imaginea articolului Directorul general al Poştei, pus sub învinuire de procurorii DNA

Directorul general al Poştei, pus sub învinuire de procurorii DNA

La ieşirea din sediul DNA a declarat că procurorii l-au chemat pentru a-i ajunge la cunoştinţă învinuirile.

Acesta a declarat că, alături de el, au mai fost învinuiţi şi alţi doi colegi, tot directori, precum şi un anume judecător, Cuzuc, care ar fi avut legătură cu o sentinţă dată într-un proces al Poştei Române.

Toader a adăugat că are un minim de cunoştinţe juridice dar că nu poate pricepe învinuirea care i se aduce şi nici faptele de care este acuzat pentru abuz în serviciu.

Procurorii anticorupţie fac cercetări într-un dosar referitor la asocierea companiei Poşta Română cu un grup de firme în vederea realizării unui proiect imobiliar pe Calea Victoriei din Bucureşti, caz în care sunt implicaţi fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu şi fostul ministru al Comunicaţiilor, Zsolt Nagy.

În 18 septembrie anul trecut, şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Daniel Morar cerea acordul Comisiei speciale de la Cotroceni pentru începerea urmăririi penale a lui Chiuariu şi Nagy.

Potrivit unui comunicat al DNA, Szolt Nagy, ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada decembrie 2004 - iunie 2007, şi Tudor Chiuariu, ministrul Justiţiei, sunt acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice având ca urmare obţinerea unui avantaj patrimonial pentru altul, infracţiune conexă celor de corupţie.

În 10 septembrie, Direcţia Naţională Anticorupţie anunţa că s-a sesizat în urma unei ştiri de televiziune cu privire la legalitatea unor achiziţii publice realizate de Compania Naţională Poşta Română, precum şi cu privire la legalitatea unor asocieri ale acestei instituţii sau ale angajaţilor săi în diferite firme.

DNA vorbea despre dosarul penal 218/P/2006, înregistrat în luna septembrie 2006, adică un an mai devreme, spunând că se efectuează acte premergătoare cu privire la legalitatea unor achiziţii publice realizate de Compania Naţională Poşta Română, precum şi cu privire la legalitatea unor asocieri ale acestei instituţii sau ale angajaţilor săi, în diferite societăţi comerciale, şi cu privire la posibila fraudare a patrimoniului public şi privat al statului, ca urmare a acestor activităţi.

În acest dosar, în cursul lunii aprilie 2007, ca urmare a unei ştiri apărute la 25 aprilie 2007 pe postul de televiziune "The Money Channel" legată de asocierea Poştei Române cu două societăţi comerciale pe acţiuni, procurorii au extins verificările cu privire la modul în care, imobilul situat în Bucureşti, Calea Victoriei 133-135, definit ca fiind proprietate publică a statului, conform HG 550/1996 şi HG 1.034/2001, a fost constituit de către Compania Naţională Poşta Română ca aport la capitalul social al unei firme private SC Imopost Developments SA.

Cercetările presupun, între altele şi verificarea împrejurărilor emiterii HG 377/2007, respectiv a notelor de fundamentare emise de către Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei şi Ministerul Justiţiei, precum şi a documentaţiei şi avizelor necesare, preciza DNA.

În apărarea sa, ministrul Chiuariu a comunicat atunci, prin Biroul de Presă al MJ, că la avizarea HG 377/2007 privind terenul din calea Victoriei 133-135 din Capitală s-a avut în vedere certificatul de atestare a dreptului de proprietate al Companiei Poşta Română, iar decizia Executivului nu scoate terenul în cauză din proprietatea statului.

După desfiinţarea Comisiei speciale de la Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu a avizat cererea procurorilor privind declanşarea procedurilor legale pentru urmărirea penală a opt foşti şi actuali miniştri, printre care Tudor Chiuariu şi Zsolt Nagy.

La sfârşitul lunii ianuarie, ministrul interimar al Justiţiei, Teodor Meleşcanu, a transmis la DNA şi DIICOT actele primite de la Preşedinţie pentru cei opt.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici