- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
DNA a decis NUP pentru Cristian Deliorga în dosarul fraudării examenului pentru procurori şefi
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a dat o soluţie de neîncepere a urmării penale (NUP) în cazul lui Cristian Deliorga, membru al CSM, considerând că nu există probe să fie cercetat pentru complicitate la trafic de influenţă în dosarul privind fraudarea examenului pentru procurori şefi.
DNA a decis NUP pentru Cristian Deliorga în dosarul fraudării examenului pentru procurori şefi
Cristian Deliorga, Crenguţa Lionte, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, şi Cerasela Georgescu, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti, au primit o soluţie de neîncepere a urmării penale pentru complicitate la trafic de influenţă şi pentru instigare la permitere a accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Peste 100.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
Despre Cristian Deliorga, notarul Gheorghe Bucur, trimis în judecată în acest dosar, a spus că este unul dintre membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) la care are influenţă.
La acea întâlnire au participat Dumitru Gheorghe (procuror la Parchetul Curţii de Apel Piteşti), Gheorghe Bucur (notar, fost judecător la ICCJ şi fost membru al CSM) şi Gheorghe Cerbeanu (judecător la Tribunalul Vâlcea) şi se urmărea "stabilirea unei modalităţi de «accesare» a influenţelor unor magistraţi din Consiliul Superior al Magistraturii pentru ca Dumitru Gheorghe să obţină sprijin în vederea promovării în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Piteşti", se mai arată în rechizitoriu.
În urma acestei întâlniri, care a fost interceptată de procurorii anticorupţie, Gheorghe Bucur a primit de la Dumitru Gheorghe mai multe sacoşe cu vin, whisky şi alte bunuri.
Potrivit "filmului" întâmplărilor, descrise în rechizitoriu, după această întâlnire au urmat o serie de convorbiri telefonice, între care una purtată între Bucur şi Deliorga care se afla la Monaco. Apoi, a urmat o nouă întâlnire între Gheorghe Bucur, Dumitru Gheorghe şi Gheorghe Cerbeanu, tot în Capitală, în 6 noiembrie, la care a participat şi Eugen Cojocaru.
Dumitru Gheorghe i-a plătit suma de 15.000 de euro lui Gheorghe Bucur pe 8 noiembrie, la biroul notarial al acestuia. Potrivit procurorilor, două ore mai târziu a apărut la notariat şi Eugen Cojocaru.
După o altă serie de întâmplări, ce reies din transcrierile unor convorbiri telefonice, în 27 noiembrie 2007, Eugen Cojocaru l-a contactat pe Gheorghe Bucur şi i-a comunciat că "fratele lor" (Dumitru Gheorghe - n.r.) a luat examenul, chiar dacă prestaţia sa a fost apreciată ca slabă.
În acelaşi rechizitoriu, procurorii descriu şi modul în care Eugen Cojocaru a determinat-o pe Gabriela Ghiţă, preşedintele Comisiei de examinare a procurorilor, "să-i furnizeze, înainte de examenul scris programat pentru data de 25 noiembrie 2007, parte din subiectele concepute spre a fi supuse examinării candidaţilor, în folosul promovării de către învinuitul Sterian Guli a examenului pentru ocupare funcţiei de conducere".
Procesul privind fraudarea examenului pentru procurori şefi va începe în 11 iunie, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În acest dosar, Gabriela Ghiţă, procuror la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) şi preşedinte al comisiei de examinare la concursul desfăşurat în perioada 28 octombrie - 25 noiembrie 2007, este acuzată de permitere a accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
Un alt procuror de la Parchetul ICCJ, Eugen Cojocaru, a fost trimis în judecată în acelaşi dosar pentru trafic de influenţă şi instigare la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizatre la aceste informaţii în scopul obţinerii de foloase necuvenite.
Totodată, în acest dosar sunt acuzaţi şi Dumitru Gheorghe, procuror la Parchetul Curţii de Apel Piteşti, pentru cumpărare de influenţă, Gheorghe Cerbeanu, judecător la Tribunalul Vâlcea, pentru complicitate la cumpărare de influenţă, Sterian Guli, şeful Parchetului Judecătoriei Urziceni, pentru instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, precum şi Gheorghe Bucur, notar bucureştean, fost judecător la ICCJ şi fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pentru trafic de influenţă şi complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă.
În 11 decembrie 2007, procurorii DNA au dispus reţinerea preventivă a lui Gheorghe Bucur şi Dumitru Gheorghe, pentru o perioadă de 24 ore. Consiliul Superior al Magistraturii - Secţia pentru procurori a dispus suspendarea din funcţia de procuror a lui Dumitru Gheorghe şi a încuviinţat arestarea preventivă a magistratului.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO