DNA a declanşat cele mai ample percheziţii din ultimii ani în Portul Constanţa. Şpăgi de milioane de euro

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) efectuează, în această dimineaţă, 41 de percheziții în Portul Constanța şi alte locaţii, au transmis surse judiciare pentru MEDIAFAX.

Urmărește
3772 afișări
Imaginea articolului DNA a declanşat cele mai ample percheziţii din ultimii ani în Portul Constanţa. Şpăgi de milioane de euro

UPDATE 11:30 Oameni de afaceri, cercetaţi de DNA

Procurorii DNA vizează, în această anchetă de proporţii, şi oameni de afaceri, au precizat surse judiciare pentru Gândul.

„Printre aceştia se află Vasile Costea şi Jean Paul Tucan, ex-candidat la Primăria Năvodari. Numele lui Costea a devenit foarte cunoscut în perioada în care Radu Mazăre se afla la Primăria Constanţa. Costea a fost trimis în judecată pentru dare de mită, în dosarul în care ţinta mitei era Nicolae Stanciu, fost şef al Curţii de Apel Constanţa şi tătăl ex-şefului DNA, Mihai Stanciu”, au declarat surse judiciare pentru Gândul.

Trebuie menţionat că atât Vasile Costea, cât şi Nicolae Stanciu, au fost achitaţi în anul 2022, iar decizia a fost una definitivă.

Sursele Gândul au mai dezvăluit şi că Vasile Costea ar fi pus la punct un mecanism complex de dare de mită şi urmărea „să obţină avantaje şi beneficii în Portul Constanţa”.

UPDATE 10:45 DNA, despre percheziţiile din Portul Constanţa

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea, în perioada 2024 - 2025, de către funcţionari publici şi oameni de afaceri a unor infracţiuni de luare şi dare de mită, în legătură cu activitatea economică desfăşurată în Portul Constanţa”, potrivit unui comunicat de presă.

DNA precizează că, urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 41 de locaţii situate pe raza judeţelor Constanţa, Dâmboviţa, Braşov şi municipiului Bucureşti, din care una este sediul unei instituţii publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice sau sediile sau punctele de lucru ale unor societăţi comerciale.

UPDATE 09:00 Printre persoanele vizate se află „Gruparea vameşilor”, trioul Alexandru Pilcă – Eugen Bogatu – Ion Dumitru, cunoscuţi pe plan local pentru influenţa pe care o exercită în Vama Constanţa.

Dosarul a fost deschis la secţia a II a structurii centrale a DNA şi se află în cercetare din aprilie 2024.

Anchetatorii ar deţine zeci de probe certe ale presupuselor fapte de luare şi dare de mită a funcţionarilor din port, au mai precizat surse judiciare.

Există sute de inregistrări realizate de anchetatori sub acoperire.

UPDATE: La acţiunea din portul Constanţa sunt vizate persoane din conducerea Portului, dar si funcţionari de rang mai mic.

Sumele suspectate ca fiind obiectul unor luări/dări de mită depăşesc în total 6 milioane euro, conform surselor MEDIAFAX.

Beneficiari ai actelor de corupţie ar fi şi oameni de afaceri importanţi din România, care au derulat activităţi în port.

ŞTIREA INIŢIALĂ: Sunt cele mai ample percheziții din portul Constanța din ultimii ani.

Acuzaţiile procurorilor sunt de dare de mită, luare de mită şi abuz în serviciu, potrivit surselor MEDIAFAX.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici