- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
DNA va aplica decizia Curţii de Apel Constanţa în cazul primarului Radu Mazăre
DNA va aplica decizia Curţii de Apel Constanţa, deşi consideră că specialiştii Cătălin Cucoară şi Ghiorghe Macovei sunt funcţionari publici şi nu trebuie să aibă calitatea de experţi pentru a face acte în dosarul retrocedărilor ilegale în care este vizat primarul Radu Mazăre.
DNA va aplica decizia Curţii de Apel Constanţa în cazul primarului Radu Mazăre (Imagine: Mediafax Foto)
Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), specialiştii Cucoară Ion Cătălin şi Macovei Ghiorghe au calitatea de funcţionari publici, iar Radu Mazăre nu intră în categoria de persoane care să aibă acces la informaţii despre aceştia.
"Menţionăm că, potrivit art.11 alin.2 din O.U.G. 43/2002, specialiştii din cadrul DNA au calitatea de funcţionar public. În calitate de solicitant al acestor informaţii, Radu Ştefan Mazăre nu face parte din categoria persoanelor expres şi limitativ menţionate în hotărârea sus-menţionată care au acces la datele din dosarul profesional al funcţionarului public", se arată într-un comunicat de marţi al DNA.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Direcţia Naţională Anticorupţie arată că va aplica decizia Curţii de Apel Constanţa care, printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă, i-a obligat să furnizeze mai multe informaţii legate de doi specialişti ai instituţiei care au întocmit un raport pe baza căruia primarul Constanţei, Radu Mazăre, este cercetat de procurorii anticorupţie pentru retrocedarea unor imobile.
De asemenea, DNA arată că decizia Curţii de Apel Constanţa nu va influenţa cauza penală în care este cercetat Radu Mazăre şi nici nu atrage nulitatea actelor de urmărire penală efectuate în acest dosar.
"În ceea ce îi priveşte pe specialiştii Ion Cătălin Cucoară şi Ghiorghe Macovei, aceştia au fost numiţi în cadrul DNA prin Ordin al procurorului şef al acestei direcţii, cu avizul ministerelor de resort, în conformitate cu articolul 11 alineatul1 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 43/2002, cu modificări. În cauza în care, în prezent, este cercetat învinuitul Radu Ştefan Mazăre, cei doi specialişti nu au efectuat expertize, aşa cum a rezultat din comentariile din mass-media, ci o constatare tehnico-ştiinţifică", mai explică DNA.
Sursa citată precizează că o constatare tehnico-ştiinţifică este un mijloc de probă efectuat de către specialişti, iar expertiza este un mijloc de probă diferit, fiind efectuată de persoane având calitatea de expert.
Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, susţinea, în urmă cu o zi, că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au acţionat la ordin împotriva sa, în dosarul retrocedărilor ilegale şi susţine că acesta nu poate fi trimis în instanţă pe baza unui raport de constatare, ci numai pe baza unei expertize neutre.
"Procurorii au acţionat în opinia mea la ordin, s-au grăbit, au îndesat dosarul şi acum nu prea mai ştiu pe unde să scoată cămaşa. E greu să trimiţi un dosar în instanţă, fără expertiză, bazat pe un raport de constatare", afirma Radu Mazăre.
El susţinea că unul dintre cei care au întocmit raportul, Cătălin Cucoară, era suspendat din calitatea de expert tehnic judiciar în momentul când a realizat documentul, iar celălalt, Gheorghe Macovei, nu ar deţine această calitate şi ar fi economist.
"Unul era suspendat, iar celălalt nu are nici o calitate, e simplu economist..Şi au semnat amândoi în calitate de specialişti. De aia s-a ferit DNA să prezinte documentele care au stat la baza angajării lor. Acum printr-o hotârâre a instanţei vor trebui să plătească daune şi să-mi pună la dispoziţie documentele profesionale ale celor care au scos asemenea fals. Dacă nu există aceste documente, raportul lor de constatare este nul, iar cei care i-au angajat şi s-au folosit de raportul respectiv au făcut abuz în serviciu", explica primarul municipiului Constanţa.
El susţinea că a solicitat procurorilor DNA o expertiză judiciară neutră, dar această cerere nu a fost acceptată.
Mazăre a mai explicat şi faptul că metoda folosită de cei doi evaluatori nu este recomandată de către Asociaţia Naţională a Evaluatorilor în asemenea cazuri.
"Au folosit la raportul de evaluare o metodă care nu este recomandată de către Asociaţia Naţională a Evaluatorilor, adică nu este în standardele internaţionale, aşa cum cere legea. Am document de la Asociaţia Naţională a Evaluatorilor, primit acum 2 săptămâni în care se spune că metoda respectivă nu trebuie folosită la evalurări pentru legea 10 pentru că dă rezultate eronate", declara Radu Mazăre.
Instanţa Curţii de Apel Constanţa a decis, luni, că Direcţia Naţională Anticorupţie trebuie să furnizeze mai multe informaţii legate de doi dintre specialiştii instituţiei care au întocmit un raport pe baza căruia primarul municipiul Constanţa, Radu Mazăre, este cercetat de procurorii DNA într-un dosar legat ce are ca obiect retrocedarea imobilelor preluate abuziv în perioada 1945 - 1989, pentru un prejudiciu de 100 de milioane de euro adus statului.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO