- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dosarul în care Oprişan este acuzat de abuz în serviciu, mutat la Tribunalul Cluj
Dosarul în care preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, este acuzat de abuz în serviciu va fi judecat de Tribunalul Cluj, după ce instanţa supremă a admis strămutarea acestuia de la Tribunalul Vrancea.
Dosarul în care Oprişan este acuzat de abuz în serviciu, mutat la Tribunalul Cluj (Imagine: Mediafax Foto)
La termenul de marţi, procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a cerut admiterea cererii de strămutare pe motivul că zona Vrancea nu este una propice judecării dosarului în care Oprişan este acuzat de abuz în serviciu, din cauza popularităţii acestuia.
Procurorul a spus că Oprişan ar fi oferit locuinţe unor judecători din zonă şi că popularitatea acestuia ar putea afecta judecata imparţială a magistraţilor. Totodată, procurorul le-a amintit judecătorilor instanţei supreme dubla calitate pe care o are Oprişan, de preşedinte al Consiliului Judeţean Vrancea şi de membru al PSD.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te şi pune ştampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Preşedintele AEP s-a întâlnit cu observatorii internaţionali acreditaţi la alegerile din România
Procurorul a invocat ca element de noutate pentru cea de-a doua cerere de strămutare formulată de DNA o plângere penală făcută împotriva preşedintelui Tribunalului Vrancea.
Faţă de această plângere penală avocatul lui Marian Oprişan, Alexandru Bălan, a arătat că respectiva plangere penală nu este semnată de nimeni.
Tot în replică, avocatul Bălan a arătat că Marian Oprişan nu avea cum să ofere locuinţe judecătorilor şi că această putere o are organul executiv al statului. Mai mult, apărătorul lui Oprişan a explicat judecătorilor instanţei supreme că DNA aduce acuzaţii grave judecătorilor în motivarea cererii de strămutare formulate şi că acest fapt poate da senzaţia că judecătorii vrânceni ar fi imparţiali.
Aceasta este a doua cerere a DNA în care solicită strămutarea cauzei. În iulie 2006, DNA a cerut magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie strămutarea dosarului, însă la primul termen al procesului, care a avut loc în septembrie, a renunţat la cerere.
La începutul lunii iunie 2006, Marian Oprişan a fost trimis în judecată de procurorii DNA, pentru abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri, fals şi uz de fals. Alături de el, în dosar au mai fost inculpaţi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Diaconu, Valeria Teodorescu, directorul Direcţiei Economice, Ion Costeanu, directorul Direcţiei Tehnice, Liviu Rusu, fost şef Serviciu Drumuri şi Poduri din Direcţia Tehnică a Consiliului Judeţean.
Procurorii au susţinut că o comisie de licitaţie de la Consiliul Judeţean, numită de Marian Oprişan, ar fi încredinţat lucrări de pietruire a unor drumuri comunale, în valoare de 1,9 milioane de dolari, viraţi de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului unor firme neeligibile.
Alte acuzaţii se referă la achiziţia corpului de clădiri de la "Căprioara" şi la sumele cheltuite pentru întreţinerea unităţilor de protocol Vila "Rucăr" şi "Hanul dintre Vii", situate în localităţile Soveja, respectiv Cîmpineanca, imobile pentru întreţinerea cărora Consiliul Judeţean ar fi alocat 5,2 miliarde de lei.
Primul termen al acestui proces a avut loc în data de 7 iulie 2006. De atunci, procesul a fost amânat de 12 ori, din diverse motive.
Judecătoria Focşani a dispus, în 14 noiembrie 2007, trimiterea la Parchet a dosarului în care Marian Oprişan este acuzat de abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri, fals şi uz de fals.
Instanţa a reţinut în motivarea sentinţei că nu ar exista un prejudiciu mai mare de un milion de euro, astfel încât ancheta să fie de competenţa DNA, iar infracţiunile de care ar fi acuzat Oprişan nu ar fi nici ele fapte de corupţie.
"Instanţa admite excepţia nulităţii urmăririi penale. Restituie cauza la Parchetul de pe lângă Judecătoria Focşani pentru refacerea urmăririi penale“, se arată în motivarea sentinţei date de judecătorul Luminiţa Duţă.
Decizia a fost contestată de procurorii DNA la Tribunalul Vrancea.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO