Dosarul Mătuşa Tamara, retrimis DNA

Instanţa supremă a admis, marţi, cererea avocaţilor lui Adrian Năstase şi Ioan Melinescu de retrimitere a dosarului "Mătuşa Tamara" la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru refacerea urmăririi penale, decizie care poate fi atacată cu recurs la Completul de nouă judecători.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului Dosarul Mătuşa Tamara, retrimis DNA

Dosarul Mătuşa Tamara, retrimis DNA

În 24 octombrie, în faţa instanţei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, avocaţii celor doi au invocat două excepţii, una privind nulitatea actului de sesizare a instanţei, iar alta privind nulitatea urmăririi penale.

"Am invocat în faţa instanţei o decizie a Curţii Constituţionale care exista din '99, care trebuia respectată de Monica Macovei. Nu a respectat-o, probabil cineva, la un moment dat, va trebui să aibă o responsabilitate pentru faptul că DNA a funcţionat în gol şi ştiu foarte bine că în aceste cazuri a fost vorba de decizii politice şi de acţiuni politice. Decizia Curţii Constituţionale a reprezentat un temei puternic pentru exercitarea dreptului meu la apărare şi mai ales pentru dreptul la apărare a atâtor români care, în ultima vreme, au senzaţia că trăiesc într-un stat poliţienesc. Acest lucru reprezintă miza cea mai importantă. Miza nu reprezintă războiul politic al lui Traian Băsescu sau al Monicăi Macovei sau încăpăţânare lui Daniel Morar. Miza o reprezintă apărarea drepturilor cetăţeneşti în România, la 18 ani după revoluţie. Sper ca decizia Curţii Supreme să fie cea de anulare a urmăririi penale declanşate într-un mod abuziv", declara Adrian Năstase la ieşirea din sala de judecată.

El adăuga că ar putea sesiza şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului dacă situaţia nu va fi reglementată de justiţia din România.

"Sper că lucrurile vor fi corectate în justiţia română. Dacă vor fi unele probleme şi nu vor fi judecate corespunzător aici, atunci vom merge acolo unde a fost condamnat Daniel Morar la plata unor sume de bani pentru deciziile aberante pe care le-a luat atunci când era procuror", preciza fostul premier.

În acest dosar, Adrian Năstase a fost trimis în judecată la sfârşitul lunii mai, alături de Ioan Melinescu, fostul preşedinte al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, în legătură cu depunerea unei sume de bani de către Tamara Cernasov în contul Danei Năstase.

Potrivit procurorilor anticorupţie, Adrian Năstase este acuzat de dare de mită, iar Ioan Melinescu de sustragere sau distrugere de înscrisuri, luare de mită şi divulgare de informaţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici