- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dosarul privind revizuirea sentinţei în cazul scriitorului Wass Albert, finalizat
Tribunalul Cluj a finalizat, joi, dosarul în care rudele lui Wass Albert cer revizuirea sentinţei din anul 1946, când scriitorul maghiar a fost condamnat la moarte pentru instigare în cazul execuţiilor de la Sucutard şi Mureşenii de Câmpie.
Dosarul privind revizuirea sentinţei în cazul scriitorului Wass Albert, finalizat
Avocatul Kincses Elod a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că nu există probe referitoare la instigarea armatei ungare de către Wass Albert.
"Procurorul a susţinut, joi, în faţa instanţei, că înscrisurile depuse de avocat nu sunt probe, deoarece reprezintă doar afirmaţii categorice care susţin nevinovăţia, dar Wass Albert a fost condamnat într-un proces penal. Procurorul spune de fapt «o fi nevinovat, dar să rămână condamnat la moarte!». Eu mă întreb atunci, care mai este rolul instituţiei revizuirii?”, a spus Kincses Elod.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
-
China va construi cel mai mare baraj hidroenergetic din lume în Tibet
-
Un mare producător de maşini donează un milion de dolari pentru inaugurarea lui Donald Trump la Casa Albă
-
Un cablu electric submarin care leagă Estonia şi Finlanda s-a defectat. Nu este exclus un sabotaj
Sentinţa în acest dosar a rămas în pronunţare pentru joia viitoare.
Tribunalul Cluj a respins, în 10 mai, cererea de revizuire a sentinţei din 1946 pentru scriitorul Wass Albert, condamnat la moarte pentru instigare în cazul execuţiilor de la Sucutard şi Mureşenii de Câmpie.
Avocatul Kincses Elod a anunţat, în urmă cu câteva luni, că a expediat Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj o cerere de revizuire a sentinţei din 13 martie 1946 prin care Tribunalul Poporului l-a condamnat pe scriitorul Wass Albert la moarte, în contumacie, pentru instigare la omorârea a patru persoane în localitatea Sucutard.
Kincses a precizat că i-a fost cerut acest demers de către fiul scriitorului, Andreas Wass von Czege, care trăieşte în prezent în Germania şi că a procurat noi înscrisuri, din arhivele militare de la Piteşti şi din cele ale Ministerului Afacerilor Externe.
Potrivit avocatului, noile probe, provenind de la serviciul de contrainformaţii de atunci, indică între numele instigatorilor execuţiei de la Sucutard pe Wass Endre, care este tatăl scriitorului, nu pe Wass Albert. Mai mult, susţinea avocatul, din probele de la arhivă rezultă că şi în ceea ce priveşte masacrul de la Mureşenii de Câmpie nu Wass Albert a fost vinovat, ci primarul Korosi şi un anume Szakacs.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.