Dosarul Revoluţiei, reîntors la Parchetul General - Secţia Parchetelor Militare

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis, vineri, să restituie cauza la Parchetul General -Secţia Parchetelor Militare, privind pe inculpaţii Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus, constatând că procurorul nu a respectat cerinţele legale în procesul de întocmire a rechizitoriului.

Urmărește
68 afișări
Imaginea articolului Dosarul Revoluţiei, reîntors la Parchetul General - Secţia Parchetelor Militare

Dosarul Revoluţiei, reîntors la Parchetul General - Secţia Parchetelor Militare

În majoritate, ICCJ constată că procurorul nu a respectat obligaţia procedurală de a regulariza rechizitoriul nr.11/P/2014 din data de 29 iulie 2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare, ce fusese instituită cu caracter definitiv prin încheierea din 14 iunie 2024 pronunţată de completul de judecători de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curţi de Casaţe şi Justiţie, în dosarul nr. 1687/1/2022/a2.

Astfel, Instanţa Supremă dispune restituirea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare a cauzei privindu-i pe inculpaţii Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus, trimişi în judecată prin rechizitoriul nr.11/P/2014 din data de 29 iulie 2022, faţă de inaptitudinea rechizitoriului de a învesti instanţa, nefiind posibilă stabilirea obiectului şi limitelor judecăţii.

Astfel, instanţa a decis să restituie cauza la Parchet pentru a fi corectată.

În plus, cheltuielile judiciare au fost stabilite ca fiind în sarcina statului, inclusiv onorariile avocaţilor desemnaţi din oficiu pentru inculpaţi.

De asemenea, s-a admis o cerere de decontare a cheltuielilor de transport şi cazare pentru o parte civilă din dosar.

Decizia este definitivă.

Judecătoarea Elena Barbu a avut o opinie separată, susţinând că ar fi trebuit să constate legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul şi să dispună începerea judecăţii la Curtea de Apel Bucureşti.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici