- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dosarul şefului Comandamentului Logistic al MAp, retrimis DNA
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, miercuri, restituirea la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a dosarului în care şeful Comandamentului Logistic Întrunit al Ministerului Apărării, generalul (r) Traian Nistor, este judecat pentru corupţie.
Totodată, judecătorii au dispus şi ridicarea sechestrului asupra bunurilor lui Marius Mihai - director general al SC Marius Business Center SRL.
Decizia Secţiei penale poate fi atacată cu recurs la Completul de nouă judecători al instanţei supreme.
În urmă cu o săptămână, avocaţii au cerut judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să returneze dosarul procurorilor anticorupţie, pentru ca ancheta - care a fost realizată de magistraţi militari - să fie efectuată de o secţie civilă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Apărătorii au invocat decizia prin care, în iunie, Curtea Constituţională a stabilit că procurorii militari vor putea ancheta doar dosare în care sunt cercetaţi exclusiv militari. Potrivit deciziei Curţii Constituţionale, dosarele în care sunt anchetaţi şi militari şi civili vor fi cercetate de procurori civili. În această ultimă situaţie, procurorii civili care vor prelua aceste dosare vor trebui să preia ancheta din stadiul în care se află, urmând să decidă asupra probelor şi actelor de urmărire efectuate.
Magistraţii instanţei supreme au rămas în pronunţare pe cererea avocaţilor de returnare a cauzei la DNA, pentru refacerea urmăririi penale.
În acest dosar, anchetatorii au stabilit că, la începutul anului 2006, Traian Nistor, Marius Mihai - director general al SC Marius Business Center SRL, Adrian Moise-asociat unic al SC Nac Industrii SRL şi Marian Toma-director tehnic al aceleiaşi firme, ar fi încheiat un contract pentru cumpărarea unui produs petrolier, altul decât cel pentru care se organizase achiziţia publică pentru unităţi militare.
Procedura de achiziţie publică de combustibili şi uleiuri minerale pentru unităţile militare a fost iniţiată de Comandamentul Logistic Întrunit, printre produsele care urmau a fi cumpărate figurând şi combustibil lichid uşor tip III, în cantitate de 11.353,53 tone, necesar pentru încălzire, pentru care acciza este de 307,59 euro/tonă (echivalent cu cea pentru motorină).
Pentru acest produs a depus o ofertă SC Marius Business Center SRL, reprezentată de Marius Mihai, care s-ar fi oferit să furnizeze combustibil lichid pentru focare tip II, produs de SC Nac Industrii SRL, care a împuternicit firma ofertantă să livreze acest produs.
În toată documentaţia depusă, ofertantul a susţinut că produsul oferit, deşi denumit combustibil lichid pentru focare tip II, are caracteristicile fizico-chimice ale produsului combustibil lichid uşor tip III, solicitat de achizitor.
În 23 martie 2006, societatea Marius Business Center SRL a fost declarată câştigătoare la licitaţie, firma susţinând că va plăti acciza de 307,59 euro/tonă. În schimb, producătorul, SC Nac Industrii SRL deţinea o autorizaţie pentru un produs care se acciza cu 6,81 euro/tonă, aferentă păcurei.
În documentele încheiate a fost trecută denumirea produsului, respectiv combustibil lichid pentru focare tip II, cu excepţia graficelor de vânzare, unde denumirea a fost schimbată, pentru a putea fi justificată de furnizor. Generalul (r) Traian Nistor a acceptat schimbarea denumirii în grafice, astfel încât a fost plătită acciza de 6,81 euro/tonă, în loc de 307,59 euro/tonă.
Astfel, cei patru ar fi evitat plata corespunzătoare a accizei către bugetul de stat, prejudiciul provocat fiind estimat la 1,2 milioane de euro. Pentru recuperarea prejudiciului, în cursul urmăririi penale a fost instituit sechestru asigurător asupra conturilor bancare ale inculpaţilor.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO