Două persoane acuzate de o fraudă de peste 2 milioane de euro

Două persoane au fost trimise în judecată pentru o fraudă de peste două milioane de euro, de către procurorii anticorupţie din Iaşi.

Urmărește
1 afișare

Procurorii din cadrul DNA - Serviciul Teritorial Iaşi , au dispus în 6 august trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Iulian Hadîmbu şi Marcel Florescu, pentru instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani, prevăzută de Legea 656/2002, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, cu referire la înşelăciune, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, referitoare la cele trei fapte de înşelăciune, evaziune fiscală, referitoare la ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile, infracţiunea de falsificare, sustragere sau distrugere a evidenţelor societăţii ori de ascundere a unei părţi din activul societăţii, înfăţişare de datorii inexistente sau prezentare în registrul societăţii, în alt act ori în situaţiile financiare a unor sume nedatorate, fiecare dintre aceste fapte fiind săvârşită în vederea diminuării aparente a valorii activelor, prevăzută de Legea 31/1990 privind societăţile comerciale, instigare la fals intelectual, uz de fals, fals material în înscrisuri oficiale, infracţiunea de acordare de subvenţii cu încălcarea legii, neurmărirea conform legii a destinaţiei subvenţiilor, fals în declaraţii - toate în legătură directă cu infracţiunile de corupţie prevăzute de Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, precizează Biroul de presă al DNA.

În 26 iunie 2003, Florescu Marcel, în calitate de administrator al societatea Prodloial SRL Negreşti, din judeţul Vaslui, a cesionat fictiv firma către un cetăţean din Republica Moldova, după care a continuat să o administreze în fapt, în scopul spălării de bani şi al evaziunii fiscale.

Prin intermediul firmei menţionate, au fost introduse în ţară, fără documente de provenienţă, 2.800 tone de îngrăşăminte chimice. Aceste mărfuri au fost integrate în circuitul comercial prin intermediul mai multor firme pe care le administrau inculpaţii, în cadrul unei operaţiuni de tip suveică.

Prin aceasta au mărit artificial cifra de afaceri, au majorat cheltuielile reale şi au obţinut profituri însemnate. Totodată, cei doi au determinat aprobarea unor deduceri de TVA în temeiul unor operaţiuni comerciale fictive.

Prin manoperele frauduloase descrise, bugetul de stat a fost păgubit cu suma totală de 75.322.395.504 de lei vechi (aproximativ 2.035.740,4 de euro).

Separat de aceasta, prin săvârşirea infracţiunii prevăzută de articolul 10 lit. b din Legea 78/2000, inculpatul Iulian Hadîmbu a încasat în mod necuvenit o subvenţie de stat în valoare de 1.854.126.000 de lei vechi (aproximativ 50.111,5 de euro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici