Enache:Invocarea interesului poporului pentru a justifica un interes de grup e o atitudine abuzivă

Invocarea interesului poporului pentru a justifica un interes personal sau de grup este o atitudine abuzivă şi ipocrită, dacă nu chiar o impietate, spune preşedintele CCR, Marian Enache, în replică pentru cei care contestă anularea alegerilor şi spun că reprezintă poporul.

Urmărește
527 afișări
Imaginea articolului Enache:Invocarea interesului poporului pentru a justifica un interes de grup e o atitudine abuzivă

Enache:Invocarea interesului poporului pentru a justifica un interes de grup e o atitudine abuzivă

„Fidelitatea faţă de voinţa poporului şi faţă de ţară este sacră. Cu toţii respectăm acest principiu al legitimităţii reprezentării poporului în Parlament. Mandatul reprezentativ al celor aleşi trebuie exercitat, însă, cu bună-credinţă, în scopul realizării intereselor fundamentale ale întregii comunităţii de cetăţeni, nu numai ale acelei părţi care i-au votat sau a partidelor politice pe care îl reprezintă, cu ignorarea interesului naţional. Aceasta este rigoarea şi spiritul Constituţiei şi a statului de drept, pe care nu le putem negocia sau tranzacţiona după variaţiile scopurilor de partid. Potrivit unui fruntaş al PNŢCD, Corneliu Coposu, principiile şi valorile statului de drept nu pot fi negociate, ele trebuie aplicate”, spune, într-un interviu acordat www.juridice.ro, Marian Enache.

Preşedintele CCR afirmă că, în accepţiunea constituţională, „nici grupurile politice, nici alte grupuri care promovează diverse interese în societate nu se pot identifica în integralitate cu voinţa generală şi cu etosul unui popor, dar nici cu identitatea naţională, cu specificul naţional, cu fiinţa organică a unui popor”.

„Aceasta deoarece un popor reprezintă componenta vie a unei naţiuni care, pe de o parte, s-a format în istorie şi cuprinde atât generaţiile trecute, cât şi generaţiile viitoare, iar, pe de altă parte, exprimă o comunitate culturală, etnică, istorică şi politică ce nu poate fi <confiscată> de niciun grup şi de nicio persoană care nu pot exercita suveranitatea în nume propriu [art. 2 alin. (2) din Constituţie]. Cred că generaţiile actuale nu pot fi antitetice cu aspiraţiile fundamentale ale generaţiilor precedente ale căror realizări reunite formează identitatea noastră naţională şi prefigurează orizontul spre care trebuie să ne îndreptăm. Nu este vorba numai despre o responsabilitate a momentului, ci despre una faţă de toate generaţiile de până la noi şi cele de după noi. Este vorba chiar despre responsabilitatea naţiunii române, despre viitorul ei şi despre dăinuirea ei în istorie. Faţă de aceste comandamente ale istoriei naţionale nu putem adopta o conduită abdicativă sau de vendetă în urmărirea unor scopuri egoiste de grup. Partidocratia trebuie să slujească imperativele istorice ale naţiunii române şi proiecţiile de viitor ale acesteia, şi nu să şi le subordoneze pentru scopurile lor partizane. În opinia mea, invocarea interesului poporului pentru a justifica un interes personal/de grup este o atitudine abuzivă şi ipocrită, dacă nu chiar o impietate. Ideea de popor, unicul titular al suveranităţii naţionale, impune în mod corelativ ideea unui profund respect şi a unei veneraţii şi nu poate fi amalgamată cu interesele vremelnice ale unor grupuri/persoane, indiferent de ideologiile de la care se revendică”, încheie Enache.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici