- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
EXCLUSIV: CE cunoaşte tensiunile din justiţie, dar nu se pronunţă în cursul investigaţiilor
Comisarul european pentru Justiţie, Franco Frattini, precizează, prin purtătorul său de cuvânt, că a luat notă despre tensiunile din justiţia română, însă niciodată nu va comenta pe tema investigaţiilor în curs din statele UE, urmând să vadă "la momentul potrivit" cum sunt soluţionate cazurile.
Întrebat cum comentează tensiunile apărute în domeniul justiţiei, Friso Roscam Abbing, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru Justiţie, Franco Frattini, a declarat pentru MEDIAFAX: "Dacă am înţeles bine, comisia prezidenţială a fost solicitată să aprobe lansarea investigaţiilor penale împotriva a doi miniştri printre care şi ministrul Justiţiei. Tot ceea ce putem spune în astfel de circumstanţe este că luăm notă de ceea ce se petrece. Niciodată nu comentăm pe tema investigaţiilor penale din statele membre, mai ales dacă este vorba despre investigaţii în curs".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
"România este pe deplin stat membru al Uniunii Europene şi, bineînţeles, pornim de la prezumţia că justiţia îşi va urma cursul şi vom vedea la momentul potrivit în ce mod se rezolvă aceste cazuri", a adăugat el.
Întrebat dacă situaţia este urmărită îndeaproape, Friso Roscam Abbing a precizat: "Nu urmărim neapărat îndeaproape investigaţiile din vreunul din statele membre. Înţelegem interesul presei pentru cazurile care atrag atenţia, iar acesta este cu siguranţă unul dintre ele, dar avem un mandat clar pe care trebuie să îl îndeplinim, acela de a verifica dacă România îndeplineşte o serie de obiective incluse în aşa-numitul raport privind mecanismul de cooperare şi verificare, publicat în decembrie 2006".
"Am avut un prim raport la 27 iunie anul acesta. Mecanismul de cooperare şi verificare a continuat să existe. Urmează să publicăm un nou raport complet până în iunie anul următor, precum şi un raport interimar în ianuarie", a explicat Roscam Abbing, adăugând că CE va verifica "capacitatea, precum şi faptele legate de cât de departe a ajuns România în îndeplinirea obiectivelor".
"Am scris în raportul nostru că nu este necesară, deocamdată, aplicarea clauzei de salvgardare. Aceasta rămâne bineînţeles la dispoziţia noastră în cazul în care va fi necesară şi adecvată. Am subliniat în detaliu aspectele la care credem că există deficienţe în sistemul judiciar, în lupta împotriva corupţiei, în reforma sistemului judiciar, în corupţia la nivel înalt, în stabilirea unei agenţii anticorupţie. România ştie ce teme are de făcut", a spus oficialul, întrebat despre o eventuală aplicare a clauzei de salvgardare în urma tensiunilor din sistemul judiciar românesc.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36