EXCLUSIV: Diminuarea indemnizaţiei membrilor CSM fără activitate permanentă, neconstituţională

Curtea Constituţională a decis, miercuri, că sunt neconstituţionale prevederile din legea de salarizare a magistraţilor referitoare la indemnizaţiile diminuate acordate membrilor Consiliului Superior al Magistraturii care nu au activitate permanentă.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului EXCLUSIV: Diminuarea indemnizaţiei membrilor CSM fără activitate permanentă, neconstituţională

EXCLUSIV: Diminuarea indemnizaţiei membrilor CSM fără activitate permanentă, neconstituţională

Concret, fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei prin OUG 27/2006 a prevăzut o remuneraţie diminuată pentru membrii fără activitate permanentă ai Consiliului Superior al Magistraturii, faţă de cei care au optat pentru suspendarea activităţii pe timpul mandatului ca membru al CSM, ceea ce constituie o încălcare a «dreptului câştigat» în temeiul OUG 177/2002 referitoare la salarizarea şi alte drepturi ale magistraţilor.

Judecătorii Virgil Andreieş şi Dan Lupaşcu, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, au dat în judecată Consiliul Superior al Magistraturii şi Ministerul Finanţelor.

Virgil Andreieş este preşedintele Curţii de Apel Cluj, în timp ce Dan Lupaşcu a optat pentru suspendarea din funcţia de preşedinte al Curţii de Apel Bucureşti pe perioada exercitării mandatului de membru ales în CSM.

Cei doi magistraţi au cerut Tribunalului Bucureşti obligarea CSM la plata diferenţei de drepturi băneşti cuvenite cu titlu de indemnizaţie de membru al Consiliului Superior al Magistraturii fără activitate permanentă, începând cu luna aprilie 2006 la zi (în cazul reclamantului Andreieş) şi începând cu luna aprilie 2006 până la 1 ianuarie 2007 (în cazul reclamantului Lupaşcu), în ambele cazuri actualizată în raport cu rata inflaţiei.

Totodată, în acţiune se cere obligarea CSM la înscrierea în cărţile de muncă ale reclamanţilor a menţiunilor corespunzătoare acordării drepturilor, iar Ministerul Finanţelor ar trebui să asigure de urgenţă fondurile necesare pentru achitarea de către Consiliul a drepturilor cuvenite celor doi judecători.

Judecătorii Andreieş şi Lupaşcu au invocat prevederi constituţionale şi legale, precum şi articolul 6 din Decretul 92/1976 privind carnetul de muncă şi au ridicat excepţia de neconstituţionalitate privind articolul 10, alineatul 5, din OUG 27/2006, iar Tribunalului Capitalei a trimis dosarul Curţii Constituţionale.

În 6 noiembrie, judecătorii Curţii Constituţionale au luat în discuţie excepţia invocată de cei doi membri ai CSM, miercuri aceasta fiind admisă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici