- Home
- Justiţie
- (15.06.2024, 10:00)
- Sorina Matei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
EXCLUSIV. DNA probează filiera Coldea din Justiţie: Primarul PNL din Rovinari, Robert Filip, trimis în judecată de EPPO sub măsură preventivă, ar fi apelat la aceeaşi reţea pentru „rezolvarea” dosarului său din Justiţie. O parte din bani ar fi intrat şi în conturile firmei lui Florian Coldea
- În decembrie 2022, primarul din Rovinari (PNL) este trimis în judecată într-un dosar EPPO, pentru o presupusă fraudă de 3 milioane de euro din bugetul UE, sub măsura preventivă a controlului judiciar pe cauţiune.
- În cursul anului 2023, primarul Robert Filip ar fi apelat la gruparea F. Coldea – D. Dumbravă – D. Trăilă pentru a-şi rezolva problema din Justiţie.
- Primarul ar fi plătit deja 200.000 de euro dintr-un total cerut de 750.000 de euro.
- După începerea anchetei DNA, gruparea ar fi cerut rezilierea contractului cu primarul din Rovinari, însă ar mai fi făcut o cerere.
- Timp de mai bine de 1 an, primarul Filip a rămas şi sub măsura preventivă iar Tribunalul Bucureşti a dispus şi începerea judecăţii în acest dosar.
- Pe 9 iunie 2024, Robert Filip (PNL) a fost ales pentru a 3-a oară primar al oraşului Rovinari, cu un scor zdrobitor: 78,26%.
Urmărește
4518 afișări
EXCLUSIV. DNA probează filiera Coldea din Justiţie: Primarul PNL din Rovinari, Robert Filip, trimis în judecată de EPPO sub măsură preventivă, ar fi apelat la aceeaşi reţea pentru „rezolvarea” dosarului său din Justiţie. O parte din bani ar fi intrat şi în conturile firmei lui Florian Coldea
Cine este „băiatul deştept” al PNL din Rovinari?
În 2022, Parchetul European (EPPO) începe să-l ancheteze pe primarul PNL din Rovinari ( Gorj), Robert Dorin Filip.
Filip era prim-vicepreşedinte al organizaţiei PNL Gorj şi potrivit presei locale era portretizat ca „un băiat deştept”, cu bani.
Trecut prin PPDD, ALDE şi ajuns la PNL, averea primarului Filip a crescut de la an la an cu terenuri şi case în Bucureşti, Târgu Jiu şi Novaci iar declaraţia sa de avere a ajuns la 11 pagini, astfel că presa scria că se impuneau verificări ale Agenţiei Naţionale de Integritate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un incendiu puternic a izbucnit în Sectorul 1 din București. Oamenii au primit mesaje RO-Alert din cauza degajărilor mari de fum
-
Atacul din Germania. Ce ştim până acum despre atacul de la piaţa de Crăciun din Germania. Detalii despre atacator
-
Războiul din Ucraina. Dronele ucrainene lovesc adânc în inima Rusia. Trupele Moscovei avansează în regiunea Doneţk
-
Răstunare de situaţie în cazul atacului din Germania. Teroristul pare a fi anti-religie şi anti-imigraţie
Mai 2022: EPPO „intră” peste primarul din Rovinari
În mai 2022, la solicitarea EPPO, în Bucureşti, Gorj, Giurgiu şi zona Deltei Dunării se fac 15 percheziţii în legătură cu presupuse fraude legate de fonduri europene de peste 3 milioane de euro.
EPPO suspecta 3 persoane ( pe primarul Filip, pe socrul său şi pe un om de afaceri din Ilfov) că, la începutul anului 2018, începuseră să formeze un grup infracţional organizat pentru a frauda fonduri europene pentru dezvoltarea Deltei Dunării din POR 2014-2020.
Procurorii europeni bănuiau că aceste 3 persoane împreună cu alte 7 companii – controlate direct şi prin intermediari – au pus la punct un sistem prin care, în baza unor documente inexacte, au creat o aparenţă falsă cu privire la implementarea proiectelor, cu privire la existenţa resurselor financiare aferente contribuţiei proprii şi organizarea transparentă a procedurilor de achiziţie.
Manipularea procedurilor de achiziţie a dus la stabilirea unor preţuri majorate artificial.
Procurorii susţineau că fonduri europene au fost folosite în alte zone ale României, din afara Deltei Dunării, preţurile au fost supraestimate pentru ca şi rambursările din fonduri UE să fie mari iar în toată această reţea au fost folosite inclusiv echipamente vândute şi recumpărate la preţ mai mare din Bulgaria.
În acest dosar, EPPO estima un prejudiciu total de 14,4 milioane de lei (3 milioane de euro).
Pe 25 mai 2022, 3 suspecţi au fost puşi sub acuzare de către procurorii europeni, aceştia trebuind să plătească şi o cauţiune totală de 1,7 milioane de euro, fiind plasaţi de EPPO sub măsura preventivă a controlului judiciar.
Decembrie 2022: EPPO trimite în judecată cazul, cu primarul din Rovinari sub control judiciar pe cauţiune
Pe 19 decembrie 2022, EPPO a trimis cazul spre judecata Tribunalului Bucureşti, acuzând oficial 5 persoane şi 3 companii de participare la o organizaţie criminală pentru a obţine în mod fraudulos peste 3 milioane de euro din fondurile UE pentru dezvoltarea Deltei Dunării.
Cele 5 persoane acuzate în dosarul EPPO de infracţiuni de corupţie sunt: Robert Filip, primarul din Rovinari, Vasilica Tebeică, Letiţia Maria Diculescu Nedelschi, Gabriel Florin Lupu şi Constantin Brâncuţi Pătraşcu Mincu.
Firmele acuzate sunt: Covabum Prodcom SRL, LGM Concept SRL, Madofil Star SRL, Romimplanti SRL.
Ca părţi civile în acest proces, în 2022, s-au constituit Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei dar şi Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
Primarul din Rovinari, Robert Filip a fost acuzat de EPPO de constituire de grup infracţional organizat, deturnare de fonduri europene şi folosire cu rea credinţă de documente/ declaraţii false pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al UE.
Rechizitoriul în acest caz a fost semnat de procurorul Ana Dana, fost procuror DNA, actual procuror european delegat, coordonatorul activităţii EPPO în România.
Dosarul intră, astfel, în cameră preliminară, la Tribunalul Bucureşti.
Primarul din Rovinari ar fi apelat la Gruparea Coldea – Dumbravă – Trăilă - pe acelaşi traseu folosit de Hideg. Primarul a plătit grupării 200.000 de euro. O parte din bani ar fi intrat şi în firma lui Coldea
În cursul anului 2023, primarul Robert Filip ar fi apelat la gruparea F. Coldea – D. Dumbravă – D. Trăilă pentru a-şi rezolva problema din Justiţie, potrivit unor surse din mediul judiciar.
Gruparea F. Coldea – D. Dumbravă – D. Trăilă ar fi cerut primarului din Rovinari, Robert Filip, 750.000 de euro pentru „rezolvarea” – cumva etapizată – a dosarului său din Justiţie, susţin aceleaşi surse.
La acel moment, al trimiterii în judecată, primarul din Rovinari – Robert Filip era sub măsura preventivă a controlului judiciar pe cauţiune impusă de EPPO.
La gruparea Coldea – Dumbravă - Trăilă, primarul Filip ar fi ajuns printr-o rudă a sa (naş/Garda de Mediu) care l-ar fi cunoscut pe Bogdan Neidoni, prieten al lui Florian Coldea şi fost ofiţer SRI.
În cazul primarului Robert Filip, traseul pare să fi fost acelaşi ca în cazul Cătălin Hideg, aflat în instrumentarea DNA.
Gruparea F. Coldea – D. Dumbravă – D. Trăilă ar fi încasat iniţial de la primarul din Rovinari 200.000 de euro (1.100.000 de lei) pentru a-l „scăpa” pe acesta de controlul judiciar iar o parte din bani ar fi intrat în conturile firmei lui Florian Coldea/ D. Cocoru ( SC Strategic Sys SRL), viraţi de către firma lui Dumitru Dumbravă, la fel ca în speţa Hideg.
Cei 200.000 de euro ar fi fost încasaţi pentru „studiu dosar” în cadrul procedurii de „optimizare” judiciară, în acte fiind trecut şi numărul de dosar aflat la acel moment pe rolul instanţei româneşti. Sumele ar fi fost plătite din conturile mamei primarului Filip.
Însă după începerea din mai 2024 a anchetei DNA în cazul Hideg – Coldea/ Dumbravă/ Trăilă, gruparea ar fi dorit să rezilieze contractul de consilieră juridică cu primarul din Rovinari, Robert Filip, şi astfel contractul a şi fost reziliat.
Cu toate acestea, primarului Robert Filip i s-ar mai fi cerut să facă o plată de 100.000 de euro din altă tranşă de 200.000 de euro pe care se angajase să o plătească iniţial, dar primarul n-ar mai fi dorit să plătească în continuare banii.
Pe 24 mai 2024, DNA îi pune sub acuzare pe Florian Coldea, Dumitru Dumbravă, Doru Trăilă şi omul de afaceri – Cătălin Hideg pentru presupusa comitere a infracţiunii de trafic de influenţă, firmele lui Coldea/ Cocoru şi Dumbravă – sunt acuzate oficial de DNA de spălare de bani, iar toţi cei 4 sunt în prezent sub măsura preventivă a controlului judiciar pe cauţiune.
Primarul din Rovinari – rămas mai bine de 1 an sub măsură preventivă şi cu banii luaţi. Dosarul nu este „rezolvat”
În tot acest timp, dosarul EPPO al primarului din Rovinari se afla pe rolul Tribunalului Bucureşti.
Timp de mai bine de 1 an, pe parcursul anului 2023, la Tribunalul Bucureşti – unui inculpat din dosar i se permite să părăsească ţara ( ex. în Austria, Bulgaria, Germania, târg utilaje Milano - Italia, Olanda, Ungaria, Franţa) dar nu i se permite să plece în SUA/ Miami, unor inculpaţi li se dă voie să vorbească cu unii martori din dosar, dar în esenţă toţi acuzaţii sunt menţinuţi de instanţă în continuare sub măsura preventivă care este prelungită la fiecare 60 de zile.
Numai că pe 8 august 2023, Tribunalul Bucureşti constată legalitatea şi temeinicia măsurilor asigurătorii instituite în dosarul nr. I.000130/2021 al Parchetului European care-l viza pe primarul din Rovinari, Robert Filip, dispune menţinerea măsurilor asigurătorii instituite, constată legalitatea sesizării instanţei, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi dispune începerea judecăţii pe fond în dosar.
Pe 13 martie 2024, primarul din Rovinari, Robert Filip era încă sub măsura preventivă a controlului judiciar pe cauţiune – stabilită de Tribunalul Bucureşti, cu contestaţie respinsă de Curtea de Apel Bucureşti.
Însă pe 30 aprilie 2024, aproape cu 1 lună înainte să fie pusă sub acuzare de DNA gruparea Coldea/ Dumbravă/ Trăilă/ Tocaci - primarului din Rovinari, Robert Filip, şi celorlalţi inculpaţi din dosarul EPPO le sunt revocate de Tribunalul Bucureşti în camera de consiliu măsurile preventive.
EPPO face contestaţie la decizia Tribunalului Bucureşti– iar decizia de revocare a controlului judiciar pe cauţiune în cazul primarului Robert Filip este menţinută pe 10 mai 2024 şi de Curtea de Apel Bucureşti.
9 iunie 2024: Robert Filip (PNL) este reales primar al oraşului Rovinari cu 78,26%
Robert Filip, primarul din Rovinari, cu dosarul său aflat în judecata Tribunalul Bucureşti a vorbit cu procurorii DNA.
În alegerile din 9 iunie, Robert Filip a candidat din nou din partea PNL pentru un mandat la şefia Primăriei Rovinari şi a fost reales în funcţie cu un scor 78,26%. L-au votat 3.525 de persoane.
Contracandidatul său, Constantin Pistolea de la PSD, n-a obţinut decât 10,7% (482 de voturi).
Robert Filip este la al treilea mandat de Primar al oraşului Rovinari (Gorj).
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Instabilitatea politică afectează economia României
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Citește și: EXCLUSIV. DNA a luat urma „consultanţei” foştilor directori SRI: Administratorul special Romelectro, asociat într-o firmă de energie cu Liviu Dragnea, ar fi plătit în 2023 consultanţă de peste 220.000 de euro firmei lui Florian Coldea şi Dumitru Cocoru
Citește și: De ce n-a făcut EPPO apel în dosarul Hideg? Răspuns EPPO pentru Mediafax şi Aleph News: „Competenţa aparţine Camerei Permanente care monitorizează cazul”
Citește și: Florian Coldea: Am totală încredere în Justiţie
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Vă mai amintiți de Ligia Hoka de la Frumusețe pe muchie de cuțit? I se spunea că seamănă cu Sharon Stone, după transformare, iar acum…
CANCAN.RO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe