- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
EXCLUSIV: Îngrădirea dreptului avocatului de a participa la actele de urmărire penală efectuate de procurori, neconstituţională
Curtea Constituţională a decis, marţi, că prevederile Legii 356/2006 care îngrădeau dreptul avocatului de a participa la actele de urmărire penală efectuate de procurori sunt neconstituţionale.
EXCLUSIV: Îngrădirea dreptului avocatului de a participa la actele de urmărire penală efectuate de procurori, neconstituţională
Astfel, toate actele procedurale efectuate în dosare în baza Legii 356/2006 sunt lovite de nulitate, pentru nerespectarea dreptului la apărare. Concret, aceste dosare aflate în faza de judecată vor fi restituite.
Curtea Constituţională a luat în discuţie restrângerea dreptului la apărare prin dispoziţiile Legii 356/2006 privind modificările Codului de procedură penală, care permite procurorului să facă acte de urmărire penală faţă de o persoană în lipsa avocatului ales al părţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Audieri pe bandă rulantă în Parlament ale noilor miniştri/ Propunerea PSD pentru Ministerul Justiţiei a fost aprobată de parlamentari/ Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor/ Tanczos Barna a fost audiat la Parlament şi a fost avizat favorabil pentru Ministerul Finaţelor
-
Tanczos Barna a fost audiat la Parlament. Viitorul ministru de Finanţe, avizat favorabil
-
Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor
Excepţia a fost ridicată şi în dosarul în care fostul procuror Ioan Ciofu este judecat pentru corupţie, procesul fiind suspendat, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a seziat Curtea Constituţională.
Apărătorii au invocat, în 26 septembrie, în faţa magistraţilor Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, excepţia de neconstituţionalitate a articolului 172, alineatul 1 din Codul de procedură penală.
Avocaţii Alexandru Chiciu şi Ioan Panaitescu au susţinut, în mai multe dosare că, prin modificările aduse legislaţiei penale prin Legea 356/2006, dreptul la apărare în timpul urmăririi penale a fost restrâns doar la asistenţă judiciară.
Conform articolului 172, alineatul 1, modificat, "în cursul urmăririi penale, apărătorul învinuitului sau inculpatului are dreptul să asiste la efectuarea oricărui act de urmărire penală care implică audierea sau prezenţa învinuitului sau inculpatului căruia îi asigură apărarea şi poate formula cereri şi depune memorii. Lipsa apărătorului nu împiedică efectuarea actului de urmărire penală, dacă există dovada că apărătorul a fost încunoştinţat de data şi ora efectuării actului. Încunoştinţarea se face prin notificare telefonică, fax, internet sau prin alte asemenea mijloace, încheindu-se în acest sens un proces-verbal".
Potrivit avocaţilor, noua formă a articolului 172 (1), încalcă articolele constituţionale 16 (alineatele 1 şi 3) privind egalitatea în drepturi, 21 (alineatele 1 şi 3) privind accesul liber la justiţie şi 24 privind dreptul la apărare.
Secţia penală a respins cererea avocaţilor de trimitere a cauzei la Curtea Constituţională, dar completul de nouă judecători a hotărât contrariul.
Ioan Ciofu, de la Parchetul Curţii de Apel Iaşi (fost procuror al DNA-n.r.), a fost trimis în judecată la sfârşitul lunii ianuarie, de procurorii anticorupţie, alături de Maricica Ioviţă, care i-ar fi dat magistratului bani pentru ca omul de afaceri Adrian Porumboiu să fie învinuit de infracţiuni economice.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:29
-
astăzi, 16:10
Nicuşor Dan anunţă că nu renunţă la candidatura la preşedinţie