- Home
- Justiţie
- (23.07.2020, 08:07)
- Sorina Matei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
EXCLUSIV/ Procurorii DNA şi-au cumpărat mai întâi materiale de protecţie anti-COVID 19 de la compania Unifarm, apoi s-au apucat să o ancheteze
- Din martie până în aprilie 2020, DNA a avut 6 contacte de achiziţie directă cu Unifarm SA de aproape 9000 de euro, bani publici, pentru materiale şi produse împotriva COVID 19 pentru procurori
- Contractele DNA – Unifarm au început la 16 martie 2020. După o lună, DNA şi Unifarm nu se înţeleg pe 9 bidoane de dezinfectanţi şi 250 de flacoane de alcool sanitar. La scurt timp, preţurile produselor ajung să coste aproape cât doreşte DNA
- DNA a cheltuit în 5 luni pe dezinfectanţi, produse de curăţenie şi materiale de protecţie aproape 45.000 de euro, bani publici
Urmărește
4035 afișări
Procurorii DNA au avut de la începutul acestui an, de la decretarea stării de urgenţă în România dar şi ulterior, 6 contracte de achiziţie directă cu CN Unifarm SA, condusă pe atunci de directorul general, Adrian Ionel.
Valoarea totală a contractelor DNA – CN Unifarm SA este de 43.157,41 de lei. Adică 8991 euro. Procurorii DNA au cumpărat timp de o lună de la Unifarm SA, societate cu unic acţionar statul român, aflată sub autoritatea ministerului Sănătăţii, 7000 de măşti, echipamente de protecţie împotriva COVID 19, dezinfectanţi de nivel înalt, dezinfectanţi de mâini şi alcool sanitar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Preşedintele Coreei de Sud a decretat legea marţială. 190 de parlamentari au votat pentru anularea măsurii/ Proteste de amploare în fața Parlamentului din Coreea de Sud
-
Ciolacu, după întâlnirea cu Lasconi: drumul european al ţării noastre trebuie să continue doar apărând mult mai hotărât valorile tradiţionale
-
FRF contestă la TAS decizia UEFA după meciul România – Kosovo
-
Cătălin Predoiu, întâlnire cu ambasadoarea SUA pentru ultimele măsuri în privinţa Visa Waiver
Cumpărările directe DNA de la Unifarm au început în ziua decretării stării de urgenţă în România
Încă din 16 martie 2020, ziua decretării stării de urgenţă pe teritoriul României, DNA a făcut o primă achiziţie directă şi a cumpărat dezinfectant pentru mâini, săpun lichid antiseptic, de la Unifarm de 732 de euro.
După o săptămână, pe 23 martie 2020, DNA mai ia din nou dezinfectant pentru mâini de la Unifarm de aproape 1860 de euro şi alcool sanitar la sticle de 500 de ml de 116 euro.
După alte două săptămâni, pe 13 aprilie 2020, DNA- prin şeful de Serviciu Investiţii, Achziţii şi Administrativ, Viorel Alexandru, mai cumpără de la Unifarm şi materiale de protecţie împotriva COVID-19 pentru procurori de la Unifarm. Era vorba despre un pachet de materiale de protecţie care includea 7000 de măşti cu 3 pliuri şi echipamente de protecţie COVID. O cumpărare directă de la Unifarm, cu ridicare de la furnizor, în valoare de 3785 de euro (18.270 lei).
După o lună, DNA nu se mai înţelege cu Unifarm pe dezinfectanţi şi spirt. Într-o oră se rezolvă problema. Preţurile ajung să fie cât doreşte DNA
Pe 16 aprilie 2020, Unifam şi DNA ajung să nu se mai înţeleagă. Catalogul electronic de achiziţii publice arată că DNA vrea din nou să cumpere dezinfectant de nivel înalt- biocid tot de la Unifarm în ambalaje de 25 de litri şi alcool sanitar 70%, tot în flacoane de 500 de ml.
Numai că DNA oferă pentru 9 bidoane de dezinfectant 9727 lei, iar Unifarm nu le vinde decât cu 11.250 de lei. Nici pe cele 250 de flacoane cu spirt DNA cu Unifarm nu se înţeleg la preţ. Pentru flacoane DNA oferă 2007, 5 de lei, iar Unifarm le vinde cu 2175 de lei.
Surprinzător este că datele arată că, în aceeaşi zi, în doar 44 de minute, DNA şi Unifarm ajung să cadă la pace. Aceeaşi ofertă a DNA de cumpărare de dezinfectant ajunge să fie acceptată şi Unifarm vinde dezinfectantul, tot 9 bidoane, cu puţin peste preţul iniţial dorit de DNA: 9792 de lei. Preţul dorit de DNA crescuse cu doar 65 de lei pentru cele 9 bidoane şi, ca atare, este acceptat de DNA. Ridicarea DNA se face de la furnizorul Unifarm, DNA plăteşte 9792 de lei (2025,44 de euro).
Acelaşi lucru se întâmplă şi cu flacoanele cu spirt. De la ora 10.58 până la 12.02, în aceeaşi zi de 16 aprilie 2020, „condiţiile refuzate” devin „ofertă acceptată”. Într-o oră se rezolvă problema, iar cele 250 de flacoane cu spirt de la Unifarm SA ajung să coste chiar la preţul iniţial dorit de DNA: 2007,5 lei. 8,03 sticla. Adică, în total 415 euro.
După acest moment, din 16 aprilie 2020, DNA nu mai cumpără niciun fel de materiale de protecţie sau dezinfectanţi sau alcool de la Unifarm SA.
Pe 23 iunie 2020, după mai mult de două luni, DNA deja îl inculpă şi îl pune sub control judiciar pe Adrian Ionel, directorul general al Unifarm, acuzându-l de mai multe fapte de corupţie, dar şi de faptul că unele produse Unifarm - cele un milion de măşti aduse din Turcia sunt "neconforme" faţă de cele stipulate în contract iar achiziţia a fost atribuită de Adrian Ionel fără nicio procedură.
Contractul anchetat, susţine DNA, a fost încheiat de Unifarm cu o firmă privată în prima jumătate a lunii martie. În aceeaşi perioadă, potrivit datelor SEAP, şi DNA avea cumpărări directe de la Unifarm pentru acelaşi tip de produse pentru procurori.
După ce în aprilie 2020 DNA renunţă de tot la Unifarm, parchetul anticorupţie continuă achiziţiile directe pentru materiale de protecţie, dezinfectanţi şi produse sanitare şi de curăţenie pentru instituţie şi pentru procurori.
DNA, cheltuieli pe dezinfectanţi, produse de curăţenie şi materiale de protecţie de aproape 45.000 de euro
În februarie 2020, datele centralizate arată că procurorii din Ştirbei Vodă cheltuiseră din bani publici, prin cumpărări directe, doar 3326 de euro pentru produse de curăţenie. Pandemia îi prinsese şi pe ei nepregătiţi.
În martie 2020, odată cu intrarea pandemiei, oficial, şi în România, şi DNA intră în vrie: cheltuie aproape 18.000 de euro pe măşti, dezinfectanţi, alcool sanitar, materiale, produse şi pachete de curăţenie. Printre firmele firmele preferate în fiecare lună de DNA la achiziţii directe, inclusiv pe materiale sanitare, măşti şi papetărie, se numără SC DNS Birotica, abonată la contracte cu statul, serviciile de informaţii- SRI şi SIE- invocată inclusiv în circuitul financiar ASESOFT al lui Sebastian Ghiţă, şi SC Dante Internaţional SA, adică grupul care deţine Emag, al cărui CEO este Iulian Stanciu, fost coleg al lui Sebastian Ghiţă şi cofondator al Asesoft Distribution, căruia Ghiţă i-a vândut în trecut propria participare în Emag.
Alte firme preferate de DNA în achiziţiile publice directe pe pandemie sunt: SC Adimex Cleaning SRL, SC Trima Birotica & Papetărie SRL, SC RTC Proffice Experience SRL şi SC Medical Technologies World SRL.
În aprilie 2020, DNA se mai relaxează. Cheltuie doar 11.000 de euro pe servicii de dezinfecţie, alcool, dezinfectanţi. În mai 2020, DNA cumpără pentru personal măşti chirugiciale, produse curăţenie, dezinfectanţi şi mănuşi de 9500 de euro. Iar în iunie 2020, cheltuielile DNA pe produse şi măşti au fost de aproape 3000 de euro.
În total, DNA a cheltuit din februarie 2020 până în iunie 2020, în 5 luni, 44.681,71 euro, bani publici, pe dezinfectanţi, produse de curăţenie şi materiale de protecţie. Totalul contractelor de achiziţii iniţiate din catalogul electronic ale DNA este de 424.
În rest, pe lângă cele necesare muncii de procuror, DNA a făcut şi alte cheluieli: şi-a cumpărat direct, prin achiziţii iniţiale din caietul electronic, din bani publici, plasă pentru insecte de 31 de euro, hărţi administrative laminate cu baghete de 41 de euro, saltele spumă memorie de la Ikea de 786 de euro (3779 lei), covoare de la Ikea de 174 de euro (839 de lei), cursuri de instruire şi specializare la Prosoft++ SRL de 7201 euro (34.615 lei), televizoare de la Altex de 578 de euro, robe de procuror de la Egel de 94 de euro (450 de lei), reportofoane de la Olympus argintii de 132 de euro (630 de lei), steaguri Ro şi UE de 80 de euro (380 de lei) de la SC Tida Ro SRL, stilouri Parker de 153 de euro (730 de lei), servicii de monitorizare presă la Agerpres de 2511 euro (12.000 de lei), huse Iphone 10 din piele de 51 de euro (240 de lei).
La 23 iunie 2020, procurorii DNA l-au inculpat şi pus sub control judiciar pe pentru o perioadă de 60 de zile pe fostul director general al Unifarm SA, Adrian Eugen Ionel. DNA îl acuză pe Ionel de mai multe fapte de corupţie şi de faptul că a pretins de la un intermediar suma de 760.000 de euro pentru un singur contract de achiziţie, atribuit fără nicio procedură, pentru echipamente de protecţie pe perioada pandemiei COVID-19. Din cele 3 milioane de măşti chirurgicale şi 250.000 de combinezoane, procurorii susţin că în România au ajuns doar 1 milion de măşti care nu corespundeau specificaţiilor tehnice şi doar 26.000 de combinezoane, estimând că prejudiciul din patrimoniul CN Unifarm SA se ridică la 2,38 milioane de lei. DNA îl acuză pe Adrian Eugen Ionel că a ajuns în 2016 şef al Unifarm cu încălcarea legii. Adrian Eugen Ionel a respins acuzaţiile aduse de procurorii DNA şi se declară nevinovat.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Dacă s-ar repeta turul 1, ai vota cu unul dintre cei doi calificați, Lasconi sau Georgescu? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Citește pe www.zf.ro: De ce? Restaurantele „istorice“ KFC şi McDonald’s din zona Cişmigiu din Capitală au fost închise
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Parchetul General clasează dosarul „Gerota”, în care era cercetat un fost şef din Poliţia Română
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
7 partide intră în Parlament: PSD, AUR, PNL, USR, SOS, POT și UDMR. Care sunt scenariile unor posibile alianțe după alegeri
Cine este cel mai deştept om din lume. El nu ridică niciodată tonul, nu îşi pierde calmul şi nu este niciodată stresat
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ce a apărut pe Wikipedia după ce religia lui Călin Georgescu a fost dezbătută la greu. S-a pus piciorul în prag și
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe