EXCLUSIV. Scandalul alegerilor prezidenţiale din 2019, nelămurit nici în 2023. Dosarele DNA din „scandalul Barna” au crescut de la unu la trei. Unul dintre aceste dosare a fost deja clasat, alte două dosare sunt în lucru în DNA. Dan Barna: „Nu există nimic cum n-a existat nici până acum”

  • Din 2021 până în 2023, numărul dosarelor „în rem” ale DNA - constituite ca urmare a sesizării DLAF - a ajuns de la unu la trei
  • Dintre aceste trei dosare penale, potrivit unor verificări ulterioare, 1 dosar a fost deja clasat, iar alte două dosare în care este menţionat numele actualului vicepreşedinte USR, Dan Barna, sunt în lucru în DNA
  • Dan Barna: „Eu în continuare n-am fost citat sau întrebat despre ceva, pentru că nu este nimic despre mine”
Urmărește
1296 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV. Scandalul alegerilor prezidenţiale din 2019, nelămurit nici în 2023. Dosarele DNA din „scandalul Barna” au crescut de la unu la trei. Unul dintre aceste dosare a fost deja clasat, alte două dosare sunt în lucru în DNA. Dan Barna: „Nu există nimic cum n-a existat nici până acum”

EXCLUSIV. Scandalul alegerilor prezidenţiale din 2019, nelămurit nici în 2023. Dosarele DNA din „scandalul Bana” au crescut de la unu la trei. Unul dintre aceste dosare a fost deja clasat, alte două dosare sunt în lucru în DNA. Dan Barna: „Nu există nimic cum n-a existat nici până acum”

DNA a fost solicitată zilele trecute, în baza legii 544/2001, să precizeze în ce stadiu se află dosarul/dosarele deschise prin sesizările DLAF la data de 10 mai 2021 de instituţia din Ştirbei Vodă, dacă au fost făcute audieri în aceste dosare, dacă vreo persoană are calitatea de suspect sau inculpat sau dacă DNA a dispus soluţia clasării.

Răspunsul oficial al DNA a fost următorul:

„În referire la cele solicitate de dvs. în cerere, în acest moment, pe rolul DNA

– Structura Centrală, se află în lucru trei dosare penale constituite ca urmare a sesizării DLAF. În aceste cauze, urmărirea penală este începută doar cu privire la faptă (“in rem”), prin urmare, nicio persoană nu a avut calitatea de suspect sau inculpat. Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzaţii împotriva unei persoane, ci are doar semnificaţia instituirii cadrului procesual în care se pot strânge primele probe cu privire la o eventuală faptă penală”.

În urma unor verificări ulterioare răspunsului DNA, dintre aceste 3 dosare întocmite de procurorii DNA în urma sesizării DLAF, s-a constatat că 1 dosar a fost deja clasat iar două dosare în care ar fi vizat fostul preşedinte USR, Dan Barna, sunt în lucru în DNA, arată surse judiciare.

Având în vedere că presupusele fapte săvârşite datează din 2010 - 2011, este posibil ca în unele din aceste cauze să fi intervenit prescripţia răspunderii penale.

Contactat de Mediafax şi Aleph News, vicepreşedintele USR, Dan Barna a declarat: „Din cele 4 probleme sesizate de DLAF, pe 3 s-a dat clasare pe fapta nu există şi mai există o problemă care probabil mai este ţinută pentru următoarea campanie. Eu în continuare n-am fost citat sau întrebat despre ceva, pentru că nu este nimic despre mine, doar se fac nişte verificări. Nu există nimic cum n-a existat nici până acum”.

Acum mai bine de 2 ani, pe 22 septembrie 2021, răspunsul DNA la aceeaşi solicitare era însă altul.

DNA arăta că atunci mai are doar 1 dosar în investigare, pornind de la sesizarea DLAF.

Parchetul anticorupţie preciza că un dosar penal pornit de la sesizare este în investigaţia procurorilor, fiind începută urmărirea penală doar „in rem” ( cu privire la faptă), iar în acelaşi scandal – alt dosar a fost clasat.

Un alt al doilea dosar fusese clasat – menţiona DNA atunci – pe 14 iunie 2021. Dosarul avusese parte de un traseu timp de 3 ani şi 2 luni: 2 clasări, 1 disjungere, o continuare de cercetări, o infirmare a clasării, o redeschidere şi o reluare a urmăririi penale, o altă sesizare din oficiu, o expertiză DNA, un control DLAF şi o cercetare a procurorilor.

Pe 28 şi 29 septembrie 2021, DLAF, într-un răspuns pentru Mediafax şi Aleph News, a anunţat că încă din data de 20 mai a aceluiaşi an întocmise actele de sesizare şi înaintase întreaga documentaţie către DNA:

„În urma verificărilor efectuate în cazul proiectului „Biblioteca bunelor practici. Concept inovator de dezvoltare a mediului rural” (POSDRU/135/5.2/S/125782 - cod SMIS 51031), având ca beneficiar S.C. Grupul de Consultanţă pentru Dezvoltare DCG SRL, au rezultat indicii privind posibila săvârşire a unor fapte de natură penală, motiv pentru care Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a procedat la întocmirea actelor de sesizare. Întreaga documentaţie a fost transmisă Direcţiei Naţionale Anticorupţie (Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie). Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a procedat, în cauza la care faceţi referire, la întocmirea actelor de sesizare şi a înaintat întreaga documentaţie Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în data de 20 mai 2021”.

Pe 11 mai 2021, acelaşi DLAF anunţa că „în urma verificărilor efectuate în cazul proiectelor „Punţi Comunitare” (cod SMIS 56760) şi „SES-am deschide-te!”   (cod SMIS 56699) au rezultat indicii privind posibila săvârşire a unor fapte de natură penală motiv pentru care, Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a procedat, la data de 05.05.2021, la întocmirea actelor de sesizare. Constatările vizează 4 persoane care, la data faptei, deţineau calităţile de expert cu atribuţii de recrutare respectiv, manageri ai structurilor de economie socială (entităţi înfiinţate în cadrul proiectelor)”.

Un material apărut pe platforma Rise Project înaintea alegerilor prezidenţiale din 2019, numit „Adevărul despre Dan Barna”, avea să genereze o serie de controverse publice legate de candidatul la Preşedinţie şi şeful USR de la acea vreme.

„Antreprenorul de succes Dan Barna duce în spate o serie lungă de eşecuri care au costat aproape şase milioane de euro. Vorbim despre persoane cu dizabilităţi sau proveniţi din medii defavorizate, greu de integrat pe piaţa muncii şi extrem de neglijate în România. În numele lor, Grupul de Consultanţă pentru Dezvoltare – DCG, compania fondată de Dan Barna, a câştigat milioane sub pretextul facerii de bine. Trei proiecte europene generoase arată ca după război. Banii s-au evaporat între amici cu facturi la comandă, în nepotisme, deturnări, plăţi fictive, furturi de echipamente şi discursuri despre frumuseţea spiritului antreprenorial. Din partea beneficiarilor, multă dezamăgire”, arăta publicaţia, pe 15 octombrie 2019.

Răspunsul integral al DNA

rasp 591 by on Scribd

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici