Expertiza dosarului Flota, până la sfârşitul lui august
Finalizarea noii expertize dispuse de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în dosarul "Flota" a fost amânată, la cererea experţilor, până pe 31 august, a informat DNA.
Finalizarea celei de-a doua expertize din dosarul Flota, amânată pentru sfârşitul lunii august
La jumătatea lunii iunie, Biroul de presă al DNA informa că expertiza tehnico-maritimă şi financiar-contabilă, dispusă prin ordonanţă în 24 octombrie 2006, a cărei cost a fost evaluat la 140.000 de lei, adică echivalentul al 43.000 de euro, urma să fie finalizată în 2 iulie.
Dosarul "Flota" a avut ca obiect stabilirea modului în care flota românească a pierdut o serie de nave maritime-mineraliere de mare capacitate, prin infracţiuni comise de cei care ar fi iniţiat şi derulat fraudulos asocierea CNM Petromin SA Constanţa cu grupul de firme private Torvald Klaveness Oslo din Norvegia, în perioada aprilie 1991 - august 2000.
Potrivit unei expertize dispusă de procurorii Parchetului Naţional Anticorupţie (actualul DNA), prin înstrăinarea a 16 nave, cei 80 de inculpaţi din dosar ar fi păgubit statul român cu peste 11.000 de miliarde de lei (echivalentul a 275 de milioane de euro). PNA a plătit pentru prima expertiză 10.000 de euro la nivelul anului 2004, când dosarul a fost înaintat instanţei supreme.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
Surse judiciare susţin că la 27 septembrie 2007 faptele lui Traian Băsescu se prescriu, ceea ce înlătură răspunderea penală.
În februarie anul acesta, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Daniel Morar, afirma că partea din dosar referitoare la preşedintele Traian Băsescu (inculpat pentru fapte comise în perioada în care era ministru al Transporturilor şi nu şef al statului-nr.) a fost disjunsă, cercetările anchetatorilor vizându-i pe ceilalţi inculpaţi din dosar, întrucât şeful statului beneficiază de imunitate.
Expertiza a fost dispusă după ce DNA a infirmat soluţia dată de procurorii PNA, care au decis în 2004 trimiterea în judecată a lui Băsescu, alături de alte 79 de persoane.
De fapt, dosarul a fost restituit anchetatorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru că, potrivit articolului 209 din Codul de porcedură penală (text între timp abrogat), rechizitoriul nu fusese semnat de şeful PNA aşa cum prevedea legea, ci de adjuntul său. Legea actuală stipulează că regularitatea actului de sesizare a instanţei se face de către şeful secţiei de parchet. În august 2005, PNA s-a transformat în DNA, iar conducerea au fost preluată de alţi procurori.
Deşi instanţa supremă cerea doar semnătura şefului de parchet, conducerea actuală a decis reluarea cercetărilor în dosar, fiind dispusă o nouă expertiză financiar-contabilă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO