- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Florin Chilian cere DNA să verifice dacă MAE a expediat 10.000 de pachete culturale în 2005
Florin Chilian, Marius Marian Şolea şi George Mihalcea îi cer procurorului şef al României, Daniel Morar, să verifice dacă Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a trimis, în 2005, 10.000 de pachete culturale de promovare a imaginii României în statele Uniunii Europene.
Florin Chilian cere DNA să verifice dacă MAE a expediat 10.000 de pachete culturale în 2005 (Imagine: Mediafax Foto)
Interpretul Florin Chilian şi consilierul în Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC), în noiembrie 2007, Marius Marian Şolea, au sesizat DNA cu privire la un program de achiziţie publică, derulat de Ministerul Culturii şi Ministerul Afacerilor Externe, pentru acţiuni de promovare a imaginii României în statele Uniunii Europene. Programul prevedea ca MCC să alcătuiască 10.000 de pachete culturale, în timp ce MAE avea obligaţia să le expedieze unor personalităţi importante din statele UE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Cei doi, alături de scriitorul George Mihalcea, au cerut declanşarea unei anchete la MCC, în legătură cu "ilegalitatea în care se desfăşoară în fiecare an un aşa-zis Program de achiziţie publică, în vederea unor acţiuni de diplomaţie culturală pentru promovarea imaginii României în ţările membre UE". Valoarea acestui Program, gestionat de Ministerul Culturii şi Ministerul Afacerilor Externe, a fost în 2005 de peste 2,2 milioane de lei, iar în 2006, de 3 milioane de lei. Potrivit sesizării, procese de achiziţie din 2005 s-au făcut din "surse unice", respectiv editura "Noi Media Print", SC Star Media Music SRL, prin Centrul Naţional al Cinematografiei, şi Compania Naţională a Imprimeriilor "Coresi" SA.
Acum, cei trei semnează o nouă scrisoare către Daniel Morar, cerându-i să dispună ca MAE să facă dovada expedierii celor 10.000 de pachete culturale.
"Vă mai rugăm să dispuneţi ca MAE să facă dovada legală că respectivele pachete culturale au ajuns la destinatarii invocaţi. Din cercetările noastre, rezultă că numărul real al acestor pachete a fost cu mult sub 10.000: cel puţin o treime dintre acestea nici măcar nu se găsesc în documentaţia de expediţie, documentaţie vamală. Fiind bunuri publice, fiecare ambasadă ar trebui să aibă documente de intrare în gestiune a acestor pachete culturale, respectiv documente de predare. Documentele de expediţie nu sunt de ajuns, acestea nu pot face dovada predării pachetelor şi ar fi absurdă acceptarea unei rezolvări, pe fond, de acest tip! Aceste documente se pot fabrica extrem de simplu, mai ales că MAE susţine că respectivele pachete au fost trimise în 19 şi 20 noiembrie 2005, dată la care MCC nu le recepţionase, nici măcar FICTIV, dată la care «imaginea României» era încă fabricată prin birourile MCC!", se arată în scrisoarea semnată de Florin Chilian, Marius Marian Şolea şi George Mihalcea şi adresată DNA.
Solicitarea vine după ce, săptămâna trecută, Chilian şi Şolea au fost prezenţi în faţa Comisiei pentru Cultură a Senatului, unde au solicitat ca Parlamentul să ia măsuri în privinţa ilegalităţilor derulate de MCC.
"Nu s-au făcut achiziţiile respectând procedurile. Avem dovezi, vi le pot prezenta oricând", i-a spus Marius Marian Şolea lui Adrian Păunescu. El a făcut referire la mai multe comenzi făcute de MCC în 2 noiembrie, către mai multe firme, fără a se respecta Legea achiziţiilor publice.
Şolea a subliniat că MCC a făcut o comandă către Star Media Music, o firmă înfiinţată de Adrian Iorgulescu, dar la care ministrul nu mai este acţionar din 2003. "Şi-a dat o jumătate de milion de euro către această firmă, în noiembrie 2005", a spus el.
Alte comenzi la care s-a referit consilierul MCC sunt cele către Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) şi către editura Noi Media Print, făcute tot în 2 noiembrie. Şolea a atras atenţia că, după ce s-au făcut comenzile, în 4 noiembrie s-a făcut un proces verbal al unei "comisii de negociere" pentru achiziţii. "Comenzile au fost făcute cu două zile înainte de negociere. Cum se poate face o comandă pe 2 noiembrie şi se poate vorbi despre licitaţie pe 4 noiembrie (...) Curtea de Conturi în 2006 a trecut peste acest caz deşi îl avea ca tematică de control. A fost necesar să-l reia în 2007 în urma sesizării pe care am făcut-o", a mai spus Şolea.
Prezent la dezbaterile Comisiei, secretarul de stat în MCC, Demeter Andras, a spus că achiziţiile s-au făcut cu respectarea prevederilor legale, invocând o excepţie de la Legea achiziţiilor publice, în cazul în care produsele achiziţionate intră sub incidenţa Legii drepturilor de autor.
"Sunt excepţii privind Ordonanţa 34 din 2006, în 2005 era Ordonanţa 60. Se vorbeşte despre incidenţa dreptului de autor. Toate aceste comenzi care asigurau baza pachetelor promoţionale pentru achiziţii sunt sub incidenţa drepturilor de autor", a spus Demeter Andras. "Anul 2005 fiind an aniversar George Enescu, există o Hotărâre de Guvern prin care s-a stabilit conţinutul acestor pachete. Conţinutul era stabilit sub ministeriatul Monei Muscă. A revenit domnului Adrian Iorgulescu aplicarea actului normativ respectiv. Având în vedere faptul că acest conţinut era clar, nu există în ţara românească două firme care editează aceleaşi opere în aceleaşi condiţii. Aici intervine excepţia în Legea achiziţiilor publice", a explicat secretarul de stat. El a mai spus că toate cele 10.000 de pachete de diplomaţie culturală au ajuns la destinaţie, dovada putând să o facă Ministerul Afacerilor Externe.
Demeter Andras a mai spus că Adrian Iorgulescu nu mai este acţionar la firma Star Media Music din 2003.
După şedinţă, Adrian Păunescu, preşedintele Comisiei pentru Cultură a Senatului, a cerut Biroului Permanent al Senatului înfiinţarea unei comisii care să ancheteze mai multe programe derulate de Ministerul Culturii şi Cultelor. Biroul Permanent al Senatului a decis, marţea trecută, să înfiinţeze o subcomisie de anchetă în acest sens.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO