- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Foştii magistraţi şi avocaţii nu mai pot fi numiţi în funcţii de judecător sau procuror fără concurs
Persoanele care au îndeplinit funcţii de judecător sau procuror cel puţin zece ani şi care şi-au încetat activitatea din motive neimputabile lor, precum şi avocaţii nu mai pot fi numiţi în magistratură fără concurs.
Foştii magistraţi şi avocaţii nu mai pot fi numiţi în funcţii de judecător sau procuror fără concurs
Guvernul a înlăturat posibilitatea ca foştii judecători şi procurori, precum şi avocaţii să poată intra în magistratură fără a susţine un concurs. Astfel, Executivul a modificat Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor, adoptând, în şedinţa de miercuri, Ordonanţa de Urgenţă nr. 100/2007.
Executivul susţine că, având în vedere imperativul asigurării calităţii actului de justiţie, inclusiv din perspectiva respectării standardelor de recrutare şi formare profesională, teoretică şi practică a judecătorilor şi procurorilor, este necesară adoptarea OUG 100/2007 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul Justiţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
Ţinând cont de faptul că modalitatea de acces în magistratură fără concurs, pe baza unui interviu susţinut la secţia corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a fost criticată în raportul intermediar al Comisiei Europene din 4 februarie privind progresele realizate de România în cadrul mecanismului de cooperare şi verificare, făcându-se referire la faptul că aproximativ jumătate din recrutările din sistemul judiciar au fost realizate pe bază de interviuri şi de vechime, fără a controla capacitatea sau pregătirea profesională a magistratului astfel selectat, Executivul a modificat această prevedere.
De asemenea, Executivul arată că întrucât următorul raport de evaluare din partea Comisiei Europene va fi dat publicităţii în luna iunie şi va viza inclusiv îndeplinirea primei condiţionalităţi din cadrul mecanismului de cooperare (stabilit prin Decizia 2006/928/CE din 13 decembrie 2006),care include şi evaluarea măsurilor întreprinse în scopul îmbunătăţirii politicii de resurse umane, impune înlăturarea procedurii interviului.
Pe de altă parte, luând în considerare faptul că punerea în aplicare a dispoziţiilor privind intrarea în magistratură în condiţiile stabilite de articolul 33 din Legea 303/2004 are ca efect accesul în magistratură în condiţii care nu garantează asigurarea calităţii actului de justiţie, acesta din urmă fiind indicatorul esenţial al performanţelor sistemului judiciar românesc, evaluate periodic de Comisia Europeană, fapt care constituie o situaţie extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată, Executivul a adoptat OUG 100/2007.
Concret, prin OUG 100/2007 Guvernul abrogă alineatele 5-10 ale articolului 33 din Legea 303/2004.
Din Legea 303/2004 vor fi astfel eliminate următoarele alineate: "(5) persoanele care au îndeplinit funcţia de judecător sau procuror cel puţin 10 ani şi care şi-au încetat activitatea din motive neimputabile pot fi numite fără concurs în funcţia de judecător sau procuror; (6) ele pot fi numite la instanţe sau parchete de acelaşi grad cu cele unde au funcţionat, cu excepţia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiie; (7) persoanele care au îndeplinit funcţia de magistrat-asistent la Înalta Curte cel puţin 10 ani şi care şi-au încetat activitatea din motive neimputabile, precum şi avocaţii cu o vechime în profesie de cel puţin 10 ani pot fi numite fără concurs la judecătorii sau parchetele care funcţionează pe lângă acestea; (8) persoanele care îndeplinesc condiţiile de la alineatele 5 şi 7 prin cumularea vechimii în funcţia de magistrat sau de avocat pot fi numite judecător sau procuror fără concurs la instanţe sau parchete de acelaşi grad cu cele unde au funcţionat, cu excepţia instanţei supreme; (9) în vederea numirii în funcţia de judecător sau procuror, persoanele prevăzute la alineatele 5, 7 şi 8 vor susţine un interviu în faţa secţiei corespunzătoare din cadrul CSM; (10) pentru a fi numite în funcţia de judecător sau procuror, persoanele trebuie să îndeplinească condiţiile prevăzute de articolul 14 alineatul 2 din Legea 303/2004".
Ordonanţa va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO