Fostul director al Casei Unirea a fost reţinut pentru abuz în serviciu

Fostul director general al Casei Unirea SA, Mariana Cotoi, a fost reţinut pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată. Prejudiciul în dosar depăşeşte 45 de milioane de lei.

Urmărește
94 afișări
Imaginea articolului Fostul director al Casei Unirea a fost reţinut pentru abuz în serviciu

Fostul director al Casei Unirea a fost reţinut pentru abuz în serviciu

Procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a Marianei Cotoi, la data faptei director general al Societăţii Naţionale „Casa Română de Comerţ Agroalimentar UNIREA” SA, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată.

Alte trei persoane fără calitate specială, P.O., M.V.A. şi N.C.E., administratori ai unor societăţi comerciale, au fost reţinute pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată.

„În perioada ianuarie - decembrie 2023, inculpata Cotoi Mariana, în calitatea menţionată anterior, prin încălcarea dispoziţiilor legale, nu ar fi realizat o bună gestiune financiară pentru asigurarea legalităţii, regularităţii, economicităţii, eficacităţii şi eficienţei în derularea operaţiunilor, exercitându-şi cu rea-credinţă mandatul de director general, contrar intereselor societăţii şi în lipsa oricărei prudenţe şi diligenţe specifice unui bun administrator în ceea ce priveşte încheierea contractelor şi derularea operaţiunilor dintre S.N. „Casa Română de Comerţ Agroalimentar UNIREA” SA, pe de o parte, şi mai multe societăţi comerciale, pe de altă parte. Astfel, inculpata Cotoi Mariana ar fi folosit „Casa Română de Comerţ Agroalimentar UNIREA” S.A. ca un intermediar între societăţi care acţionau ca vânzător/cumpărător, creând astfel un circuit financiar care s-a dovedit a fi fictiv şi care ar fi condus la prejudicierea societăţii comerciale de stat, iar prin aceste demersuri, inculpata ar fi păgubit Casa Unirea S.A. cu aproximativ 45.000.000 lei”, spun procurorii DNA.

De exemplu, o societate comercială ar fi lansat o ofertă prin intermediul Casei Unirea SA pentru cumpărarea unei cantităţi de 116.250 de bidoane ulei floarea soarelui 1L, ofertă acceptată de societatea comercială administrată de inculpatul M.V.A. care s-a oferit să vândă de 23.250 sticle de ulei floarea soarelui 1L.

În 14 august 2023, Mariana Cotoi ar fi aprobat tranzacţiile, ocazie cu care ar fi indicat să se practice un adaos comercial de 4%.

„Astfel inculpatul M.V.A. ar fi emis două facturi către „Casa Română de Comerţ Agroalimentar UNIREA” S.A. în valoare totală de 315.315 lei şi având ca obiect cantitatea de 23.250 sticle de ulei floarea soarelui 1L, precum şi avizele de însoţire a mărfurilor, deşi societatea furnizoare nu deţinea aceste mărfuri şi nu efectuase livrările ce au făcut obiectul celor două avize de însoţire a mărfurilor. Ulterior, deşi niciun reprezentant al Casei Unirea nu ar fi recepţionat mărfurile şi nici măcar nu le-a văzut pentru a se asigura cu privire la realitatea operaţiunii, inculpata Cotoi Mariana ar fi confirmat operaţiunile prin semnarea celor două facturi şi a avizelor de însoţire a mărfurilor aferente, şi chiar ar fi emis două declaraţii de conformitate privind salubritatea produselor”, mai arată DNA.

În acest caz, procurorii fac acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Marina Cotoi şi M.V.A. şi N.C.E. urmează să fie prezentaţi, joi, Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici