- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fostul director al CFR, Mihai Necolaiciuc, deferit justiţiei
Fostul director general al Companiei Naţionale a Căilor Ferate Române (CN CFR), Mihai Necolaiciuc, a fost deferit justiţiei, marţi, procurori anticorupţie acuzându-l de prejudicierea companiei feroviare cu peste 34 de milioane de euro.
Fostul director al CFR, Mihai Necolaiciuc, deferit justiţiei (Imagine: www.gandul.info)
Fostul director general, administrator şi ordonator de credite la Compania Naţională de Căi Ferate – "CFR", Mihai Necolaiciuc va fi judecat pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată şi infracţiunea de utilizare a subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, se aratã într-un comunicat al DNA remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.
Alături de acesta, în acest dosar vor mai judecaţi fostul director al Direcţiei comerciale din CFR, Gabriel Mihail Misir şi fostul director al Direcţiei economice din CFR, Viorica Olăeru, ambii pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
Procurorii arată în rechizitoriul trimis judecătorilor că, în perioada 17 iulie 2000 – 21 octombrie 2003, Mihai Necolaiciuc împreună cu Gabriel Mihai Misir şi Viorica Olăeru, funcţionari din subordinea sa, în calitatea sa de director general, administrator şi ordonator de credite la CFR, ar fi traficat resursele financiare şi activele companiei în folosul unor societăţi comerciale private, în dauna patrimoniului companiei şi a resurselor acesteia.
În acest mecanism, funcţionarii Misir şi Olăeru ar fi contribuit prin avizarea achiziţiilor nelegale, semnarea unor contracte fără respectarea prevederilor legale şi aprobarea unor plăţi către furnizori.
"Astfel, în perioada 2001-octombrie 2003, compania, invocând în fals urgenţe în aprovizionare, a achiziţionat în mod nelegal produse inutile (rulmenţi, şuruburi, piuliţe sau trandafiri) la preţuri supraevaluate şi în cantităţi mai mari decât era necesar, de la mai mulţi furnizori privilegiaţi, pe care i-a ales cu încălcarea legislaţiei în vigoare şi prin proceduri neconcurenţiale", se arată în comunicatul DNA.
Necolaiciuc ar fi dispus achitarea produselor, prejudiciind în acest mod compania cu aproximativ 84 de milioane de lei.
Toate aceste produse au fost vândute în luna octombrie 2003 către trei firme, vânzare făcută cu condiţia ca marfa să fie achitată de către cumpărători la momentul revânzării ei de către aceştia. În realitate, procurorii susţin că aceste bunuri nu au fost revândute şi astfel nu au fost achitate de către cumpărători.
În plus, Mihai Necolaiciuc este acuzat că, în aceeaşi perioadă, ar fi schimbat destinaţia sumei de 4 milioane de lei (reprezentând subvenţii primite de la bugetul de stat pentru reparaţii capitale la infrastructura feroviară), utilizând-o în alte scopuri decât cel pentru care a fost acordată.
"Astfel, suma a fost folosită pentru diverse achiziţii de bunuri şi servicii (pază, delegaţii în străinătate, dicţionare, butaşi de trandafiri sau reparaţii la case de odihnă) sau pentru plata salariilor. De exemplu, s-a achitat suma de 50.000 de lei pentru achiziţionarea de trandafiri la preţuri supraevaluate", mai precizează anchetatorii.
De asemenea, în perioada 2002 – 2004, fostul director al CFR este acuzat că ar fi scos nelegal din funcţiune şi ar fi vândut 23.000 de vagoane şi 1.059 locomotive necasate şi neevaluate, care au ajuns la diverse firme la preţul de fier vechi. În acest mod, patrimoniul companiei a fost prejudiciat cu peste 17 milioane de lei.
Anchetatorii au mai stabilit că activităţile de achiziţii şi valorificări s-au efectuat prin Bursa Română de Mărfuri, societate care, la acel moment, nu era autorizată de CNVM ca bursă pe piaţa reglementată de mărfuri.
În acelaşi dosar, Necolaiciuc va fi judecat şi pentru acuzaţia că, în perioada 17 iulie 2000 – 21 octombrie 2003, ar fi semnat două contracte de comodat având ca obiect înstrăinarea cu titlu gratuit şi în mod nelegal a zece locomotive şi 150 vagoane către un operator feroviar privat. Aceste bunuri fuseseră primite de companie prin ordin al ministrului transporturilor cu un scop special, acela de a face unele economii şi de a valorifica mai eficient creditul extern destinat reabilitării coridorului feroviar IV paneuropean. În această modalitate, CFR a fost prejudiciată cu suma de aproximativ cinci milioane de lei, susţin anchetatorii.
Prejudiciul total cauzat companiei este de aproximativ 34.484.142 euro, potrivit procurorilor.
Pentru a recupera prejudiciul, procurorii anticorupţie au pus sechestru asupra unui imobil şi au decis indisponibilizarea unor sume de bani aparţinându-i lui Mihai Necolaiciu. Vioricăi Olăeru i s-a pus şi ei sechestru pe un imobil.
În 23 martie 2007, Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a dispus emiterea unui mandat european de arestare pe numele inculpatului Necolaiciuc Mihai, care se sustrage unui mandat de arestare prevenitvă.
Dosarul a fost înaintat instanţei Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti.
Fostul director al CFR mai este judecat şi pentru alte fraude, prin care a prejudiciat compania cu alte 18 milioane de euro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO