Fostul ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, trimis în judecată pentru abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată

  • Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a fostului ministru al Sănătăţii Florian Bodog.
  • Bodog este acuzat că şi-a ajutat consiliera să încaseze timp de un an salariu fără să treacă pe la serviciu.
  • De asemenea, deoarece aceasta nu era prezentă fizic la locul de muncă, demnitarul ar fi semnat în locul persoanei respective o serie de acte.
Urmărește
1996 afișări
Imaginea articolului Fostul ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, trimis în judecată pentru abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată

Fostul ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, a fost trimis în judecată

„În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 344/VIII/3 din data de 27 aprilie 2021, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor: Bodog Florian Dorel, senator în Parlamentul României, la data faptelor având funcţia de ministru, pentru săvârşirea infracţiunilor de: abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (12 acte materiale), fals intelectual, în formă continuată (12 acte materiale) şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (trei infracţiuni);

Marcu (fostă Baciu) Olivia Andreea, la data faptelor angajată în funcţia de consilier personal al ministrului Sănătăţii, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (12 acte materiale)”, anunţă DNA.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut în esenţă următoarea stare de fapt: în calitate de ministru al Sănătăţii, inculpatul Bodog Florian Dorel ar fi acţionat în mod direct pentru ca Marcu Olivia Andreea, angajată în funcţia de consilier personal, să îşi încaseze drepturile salariale pe o perioadă de 12 luni fără să se fi prezentat la serviciu şi fără să fi prestat activităţile la care era obligată prin contract; totodată, deoarece aceasta nu era prezentă fizic la locul de muncă, demnitarul ar fi semnat în locul persoanei respective o serie de acte.

„Concret, în perioada februarie 2017 - ianuarie 2018, inculpatul Bodog Florian Dorel (care în prezent nu mai ocupă funcţia de ministru), deşi cunoştea că angajata sa în funcţia de consilier personal nu s-a prezentat la serviciu şi nu a prestat activităţile la care era obligată prin contractul individual de muncă şi fişa postului, ar fi atestat în mod nereal prezenţa acesteia la locul de muncă prin semnarea foilor colective de prezenţă şi nu ar fi luat măsuri pentru sancţionarea disciplinară. Astfel, consiliera ministrului, inculpata Marcu Olivia Andreea, ar fi obţinut drepturi salariale necuvenite de 75.656 lei, sumă ce ar reprezenta prejudiciu la bugetul ministerului respectiv. n acelaşi context, în perioada februarie - octombrie 2017, fostul ministru ar fi falsificat semnăturile persoanei respective pe două contracte individuale de muncă şi pe o declaraţie pe proprie răspundere, demersuri menite a produce consecinţe juridice. Ministerul Sănătăţii a declarat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 75.656 lei”, potrivit DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, având în vedere că, la data săvârşirii faptelor, inculpatul Bodog Florian Dorel avea calitatea de ministru în Guvernul României, iar faptele aveau legătură cu atribuţiile de serviciu ale acestuia.

Procurorii DNA au început pe 27 aprilie 2021 urmărirea penală numele fostului ministru al Sănătăţii Florian Bodog, care ar fi acoperit o consilieră absentă să-şi ia salariul.

Senatul a acceptat solicitarea DNA pentru începerea urmăririi penale pe numele fostului ministru al Sănătăţii Florian Bodog, cu 98 de voturi „pentru”, 24 „împotrivă” şi o abţinere.

„Nu vă voi cere să votaţi împotriva solicitării de cercetare a mea, pentru că nu am nimic de ascuns. Întotdeauna am răspuns invitaţiilor şi nu e prima dată când am fost invitat la DNA sau la Parchet. (...) Nu mi-e frică de Justiţie şi am încredere în Justiţia din România. Ceea ce se întâmplă acum este definiţie de caz pentru motivul pentru care în Contituţia României este prevăzută iunitatea parlamentarilor. (...) Ştiu că decizia este una politică, însă cred că Senatul şi românii au dreptul să ştie. Fiecare ditre noi răspundem în faţa lui Dumnezeu, răpundem în faţa Justiţiei şi răspudem în faţa oamenilor. Imunitatea nu este un privilegiu, ci garanţia că un ministru să-şi poată exercita în mod liber mandatul”, a spus în plen Florian Bodog.

La data de 23 septembrie 2019, Senatul a respins o cerere similară a DNA de încuviinţare de începere a urmăririi penale a aceluiaşi demnitar, însă procurorii susţin că, ulterior, au rezultat date şi indicii rezonabile privind săvârşirea de către fostul ministru şi a altor infracţiuni, respectiv trei infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, precum şi a unui alt act material care intră în conţinutul constitutiv al infracţiunii de abuz în serviciu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici