Generalii Chiţac, Andriţa şi Costea, trimişi în judecată în dosarul mineriadelor

Procurorii au dispus, miercuri, în dosarul mineriadei din iunie 1990, trimiterea în judecată a generalilor Mihai Chiţac, Gheorghe Andriţa şi Dumitru Costea, precum şi a colonelului Vasile Constantin, partea din dosar privitoare la Ion Iliescu fiind încă în lucru la o altă secţie penală.

Urmărește
2 afișări
Imaginea articolului Generalii Chiţac, Andriţa şi Costea, trimişi în judecată în dosarul mineriadelor

Generalii Chiţac, Andriţa şi Costea, trimişi în judecată în dosarul mineriadelor

Procurorii Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-au trimis în judecată pe generalul locotentent în rezervă Mihai Chiţac - fost ministru de Interne, generalul maior în rezervă Gheorghe Andriţa - fost adjunct al ministrului de Interne şi colonelul în rezervă Dumitru Costea - fost comandant al Unităţii Militare Trupe de Pază şi Ordine Ploieşti sub acuzaţia de participaţie improprie la omor calificat şi omor deosebit de grav.

Totodată, a fost trimis în judecată şi colonelul în rezervă Vasile Constantin - fost ofiţer I în Secţia Paraşutişti, din cadrul Comandamentului Aviaţiei Militare - pentru participaţie improprie la omor calificat şi omor deosebit de grav şi participaţie improprie la tentativă la infracţiunea de omor calificat şi omor deosebit de grav.

Astfel, procurorii Secţiei Parchetelor Militare au stabilit, în urma cercetărilor, că Chiţac, Andriţa şi Costea, în exercitarea atribuţiilor funcţiilor îndeplinite, au determinat, în 13 iunie 1990, subordonaţii să utilizeze armamentul din dotare cu muniţie de război şi să tragă asupra manifestanţilor. În urma acestui fapt, au murit prin împuşcare două persoane şi au fost puse în pericol vieţile altor manifestanţi.

Procurorii explică faptul că, fiind vorba despre infracţiuni comise de către militari, fără vinovăţie, se încadrează juridic în "participaţie improprie la omor calificat şi omor deosebit de grav", prevăzut de articolul 31, alineatul 2, din Codul Penal. precum şi la articolele 174, 175 litera e, 176 litera b, din Codul Penal, în condiţiile prevăzute de articolul 73 litera b, din acelaşi cod referitoare circumstanţele atenunate.

Constantin Vasile - fost ofiţer I în Secţia Paraşutişti, din cadrul Comandamentului Aviaţiei Militare - care, în noaptea dintre 13 şi 14 iunie 1990, fiind şeful Detaşamentului de paraşutişti, este acuzat că ar fi determinat subordonaţii săi să utilizeze armamentul din dotare cu muniţie de război, trăgând în zona magazinului „Romarta Copiilor”, asupra manifestanţilor, dintre care unii protestau violent, unde au decedat prin împuşcare două persoane.

Procurorii îl mai acuză pe Constantin că ar fi determinat subordonaţii săi să utilizeze armamentul din dotare cu muniţie de război în zona magazinului „Romarta Copiilor” asupra manifestanţilor, astfel fiind împuşcate 3 persoane şi a punând în pericol viaţa altora. Colonelul este acuzat de aceleaşi infracţiuni ca şi superiorii săi, însă încadrarea sa juridică este completată şi cu "concurs de infarcţiuni", prevăzut de articolul 33 litera b, Codul Penal.

În 19 iulie 2007, procurorii au dispus disjungerea părţii din dosar referitoare la fostul preşedinte Ion Iliescu, ancheta în cazul acestuia fiind trimisă şi continuată de procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Dosarul a fost trimis secţiei care anchetează civili în 6 august 2007, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, conform căreia parchetele şi instanţele militare nu mai au competenţa de a cerceta şi judeca persoane civile.

Procurorii informează că urmărirea penală în cazul fostului preşedinte al României a fost începută 19 iunie 2007, pentru "paticipaţie improprie" la omor deosebit de grav prevăzute de articolul 31 raportat la articolul 176 din Codul Penal. Concret, procurorii acuză că, 13 iunie 1990, Iliescu ar fi determinat cu intenţie intervenţia în forţă a militarilor împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii din Bucureşti şi din alte zone ale Capitalei, fapt ce a avut ca urmare moarte şi rănirea prin împuşcare a mai multor persoane.

Alte fapte săvârşite în timpul mineriadei din iunie 1990, respectiv cele legate de peste o mie de persoane reţinute de forţele de ordine, cu concursul minerilor, precum şi pentru celelalte 2 victime ucise prin împuşcare sau rănite cu arme de foc sau în alt mod, sunt cercetate într-un alt dosar aflat în curs de soluţionare la Secţia Parchetelor Militare.

Dosarul mineriadei din iunie 1990 a fost înaintat magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici