Guvernul va transmite CE un raport cuprinzând progresele în reforma justiţiei

Guvernul va transmite Comisiei Europene, până la sfârşitul lunii martie, un raport cuprinzând domeniile în care au fost înregistrate progrese în reforma judiciară şi combaterea corupţiei, cu referire inclusiv la activitatea Consiliului Superior al Magistraturii şi Înaltei Curţi de Casaţie.

Urmărește
13 afișări
Imaginea articolului Guvernul va transmite CE un raport cuprinzând progresele în reforma justiţiei

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu (Imagine: Mediafax Foto)

Raportul, care face referire la perioada iunie 2007-martie 2008, a fost aprobat, miercuri, de Guvern şi reprezintă un instrument de lucru prin care Comisia Europeană este informată în legătură cu progresele înregistrate în domeniul justiţiei şi combaterii corupţiei, în cadrul mecanismului de cooperare şi verificare, a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Documentul arată că au fost formulate 68 de recursuri în interesul legii şi au fost soluţionate 62 dintre acestea, 52 fiind admise de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

La nivelul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi al CSM au avut loc peste 60 de întâlniri între membrii acestor două foruri şi judecători preşedinţi de instanţă din ţară, în care au fost discutate probleme de drept controversate. A fost extins accesul publicului la jurisprudenţă prin afişarea pe site-ul instanţelor a deciziilor adoptate în procesele aflate pe rolul instanţelor.

Astfel, la nivelul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au fost afişate peste 37.000 de hotărâri în integralitate, peste 2.000 de hotărâri în sinteză şi 88 de decizii pronunţate în cadrul recursurilor în interesul legii.

În document sunt prezentate şi măsurile adoptate pentru elaborarea Codului de procedură penală şi a Codului civil şi pentru operaţionalizarea Agenţiei Naţionale de Integritate, cu accent pe votul pozitiv al Senatului asupra Ordonanţei 49/2007 privind funcţionarea ANI.

"Merită subliniat că în cursul anului 2007 s-a oprit o evoluţie mai puţin dorită de modificare succesivă a cadrului instituţional al DNA. Practic, în tot anul 2007 nu există niciun fel de act normativ care să intervină în legătură cu organizarea şi funcţionarea acestui organism important, spre deosebire de anii trecuţi când am asistat la o inflaţie de acte normative care au contribuit la o încetinire a activităţii acestui organism. DNA se bucură de o stabilitate pe care Guvernul, tot anul 2007, a respectat-o şi a protejat-o", a spus Predoiu.

Întrebat de presă dacă desfiinţarea comisiei de la Cotroceni care verifică activitatea miniştrilor nu poate fi considerată ca un fapt ce a perturbat activitatea DNA, ministrul Justiţiei a răspuns că "sunt instituţii separate".

"Este evident că avem de-a face cu două instituţii separate, cu două acte normative separate. Eu m-am referit în precizarea mea strict la Direcţia Naţională Anticorupţie", a spus Predoiu.

Întrebat de asemenea dacă în raport este menţionată şi creşterea numărului de procurori, Predoiu a arătat că există foarte multe locuri vacante atât în Parchete, cât şi în instanţe care trebuie completate cu magistraţi.

"După cum aţi notat şi la bilanţul Parchetului de acum trei-patru săptămâni, procurorul general a menţionat că sistemul are nevoie de împrospătare, inclusiv sub aspectul resurselor umane. Nu este o chestiune care să fie exclusiv la nivelul Ministerului Justiţiei, este un joc în trei: minister, Parchet, CSM, toţi trei parteneri în acest demers pe care ni-l dorim cu rezultate peste câteva luni", a spus Predoiu jurnaliştilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici