- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ICCJ pune în practică hotărârea CC privind competenţa procurorilor militari
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) pune în aplicare decizia prin care Curtea Constituţională a stabilit că procurorii militari nu mai sunt competenţi în anchete în care sunt cercetaţi şi civili, magistraţii luând o hotărâre în acest sens, miercuri, în procesul privind uniformele Ristop.
Judecătorii Completului de 9 al instanţei supreme au admis recursul procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie faţă de decizia prin care, în 30 mai, judecătorii Secţiei penale au decis trimiterea cauzei la Curtea Constituţională.
Astfel, în 30 mai, Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a admis excepţia de neconstituţionalitate ridicată de avocatului generalului maior în rezervă Marin Măciucă, referitoare la articolul III, alineatul 2 din Legea 356/2006 privind modificarea şi completarea Codului de procedură penală. Apărătorul a susţinut că, iniţial, ofiţerii au fost cercetaţi alături de civili, de Secţia Militară a Direcţiei Naţionale Anticorupţie. În opinia acestuia, dosarul ar fi trebuit constituit de către procurori civili.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au contestat decizia Secţiei penale, iar recursul a fost admis de magistraţii Completului de 9 judecători.
Hotărârea Completului de 9 judecători survine deciziei prin care, în 20 iunie, Curtea Constituţională a stabilit că procurorii militari nu mai pot instrumenta anchete în care sunt cercetaţi civili alături de militari.
Practic, prin hotărârea Completului de 9 judecători, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pune în practică decizia Curţii Constituţionale.
Astfel, dosarul va fi retrimis Secţiei penale a instanţei supreme care, procedural, trebuie să ia act de hotărârea Curţii Constituţionale şi să dispună întoarcerea cauzei la DNA, pentru ca ancheta să fie efectuată de o altă secţie decât cea militară unde s-a desfăşurat ancheta.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO