- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ICCJ retrimite la DNA dosarul în care Şerban Mihăilescu este judecat pentru corupţie
Completul de nouă judecători al instanţei supreme a respins ca nefondată contestanţia procurorilor anticorupţie în procesul în care fostul consilier Şerban Mihăilescu este acuzat că ar fi primit mită 11 arme de vânătoare şi a decis să retrimită dosarul la DNA pentru refacerea urmăririi penale.
ICCJ retrimite la DNA dosarul în care Şerban Mihăilescu este judecat pentru corupţie (Imagine: Mediafax Foto)
Avocatul lui Şerban Mihăilescu, Ion Neagu, a explicat, luni, în faţa Completului de nouă judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), că dosarul clientului său este identic ca speţă cu dosarele fostului premier Adrian Năstase - "Mătuşa Tamara" şi "Zambaccian" -, într-unul fiind luată deja decizia restituirii la procurori prin decizie definitivă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te şi pune ştampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Preşedintele AEP s-a întâlnit cu observatorii internaţionali acreditaţi la alegerile din România
Ion Neagu a explicat că temeiul principal ce are la bază solicitarea de restituire a acestor dosare îl constituie decizia dată de Curtea Constituţională a României 665/2007, decizie prin care judecătorii constituţionali statuau faptul că procurorii trebuie să ceară aviz pentru începerea urmăririi penale faţă de actualii şi foştii miniştri.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în 15 noiembrie 2007, trimiterea la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a dosarului în care fostul consilier Şerban Mihăilescu este judecat pemntru corupţie, în scopul refacerii urmăririi penale. Decizia Secţiei penale a fost atacată cu recurs la Completul de nouă judecători al instanţei supreme, contestaţia fiind luată dezbatere luni.
În noiembrie, în motivarea solicitării de retrimitere a dosarului procurorilor, avocaţii au susţinut, în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, că judecătorii trebuie să ţină cont de ultima decizie a Curţii Constituţionale referitoare la necesitatea avizului pentru cercetarea foştilor demnitari. Astfel, apărătorii au arătat că instanţa trebuie să se desesizeze şi că dosarul trebuie trimis la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru refacerea urmăririi penale. În opinia apărătorilor, decizia Curţii Constituţionale avea ca efect nulitatea absolută a punerii în mişcare a urmăririi penale precum şi a rechizitoriului.
ICCJ a decis să retrimită la DNA şi dosarul "Mătuşa Tamara", respingând ca nefondat recursul procurorilor anticorupţie.
În mai 2007, Şerban Mihăilescu cerea suspendarea procesului în care este judecat pentru corupţie de către magistraţii instanţei supreme, fostul secretar general al Guvernului Năstase susţinând că anchetarea sa trebuia să înceapă după primirea avizului special, prevăzut de Legea răspunderii ministeriale.
Avocaţii lui Şerban Mihăilescu au solicitat magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie trimiterea către Curtea Constituţională a dosarului pentru a-şi expune punctul de vedere asupra neconstituţionalităţii articolului 24 alineatele 2 şi 3 din Legea 115/1995 privind răspunderea ministerială. Articolul în speţă arată că urmărirea penală şi judecarea foştilor membri ai Guvernului, pentru infracţiunilor comise în timpul exercitării funcţiei se efectuează potrivit dreptului comun.
Totodată, în articolul 24 se arată că prevederile de ordin procedural nu se aplică foştilor membri ai Guvernului "în nicio situaţie".
Curtea Constituţională a admis excepţia invocată şi în dosarul Zambaccian, în care este judecat fostul premier Adrian Năstase. Între timp, dosarul Zambaccian a fost retrimis DNA pentru refacerea urmăririi penale.
Fostul secretar general al Guvernului Năstase, Şerban Mihăilescu, este judecat pentru luare de mită şi de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Alături de Mihăilescu este judecat şi Marin Bucur, preşedintele Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AVPS) "Cerbul" Bucureşti, pentru complicitate la luare de mită şi la nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi participaţie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, la fals intelectual precum şi la efectuarea cu ştiinţă de înregistrări inexacte în contabilitate.
Anchetatorii au stabilit că, în 22 octombrie 2001, Petru Şerban Mihăilescu ar fi pretins de la consilierul său personal, Fănel Pavalache, 11 arme de vânătoare, în schimbul menţinerii acestuia în funcţie.
Ulterior, în perioada aprilie - mai 2002, Mihăilescu ar mai fi primit nouă arme de vânătoare în valoare de 260 de milioane lei vechi, pe care le-ar fi depozitat la Vila de protocol numărul 5 din Snagov.
La săvârşirea acestei fapte, senatorul ar fi fost ajutat de Marin Bucur, armele fiind achizionate pe numele AVPS "Cerbul" Bucureşti.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO