- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iliescu:Sunt şanse foarte mici să se afle adevărul despre cei care au deschis focul în decembrie '89
Fostul preşedinte Ion Iliescu consideră că sunt şanse foarte mici să se afle adevărul despre cine a deschis focul în decembrie '89, spunând că cei care au făcut-o aparţineau unui grup de profesionişti subordonaţi direct lui Nicolae Ceauşescu, care au dipărut apoi fără urmă.
Iliescu:Sunt şanse foarte mici să se afle adevărul despre cei care au deschis focul în decembrie '89
"Cei care au tras atunci în oameni formau un grup de securişti subordonaţi direct lui Nicolae Ceauşescu, pregătiţi special pentru situaţii de urgenţă. Au împuşcat ostaşi ca adevăraţi profesionişti, iar apoi au dispărut imediat, fără urmă", a declarat Iliescu, vineri, la simpozionul de comemorare a Revoluţiei din decembrie 1989 organizat de Institutului Revoluţiei Române.
În opinia lui Iliescu, şansele să se descopere adevărul despre "criminali" sunt extrem de mici, pentru că acest grup de profesionişti erau pregătiţi să dispară.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
-
FSB susţine că a dejucat comploturile ucrainene de a ucide ofiţeri de rang înalt
-
China va construi cel mai mare baraj hidroenergetic din lume în Tibet
-
Un mare producător de maşini donează un milion de dolari pentru inaugurarea lui Donald Trump la Casa Albă
La revoluţie au murit 1.104 de persoane din care 221 erau militari, fiind rănite alte 3.321, printre care 633 de soldaţi.
În urmă cu doi ani, procurorul Dan Voinea, care era atunci şeful anchetatorilor din dosarul Revoluţiei, declara că toate evenimentele din decembrie 1989 din România au fost dirijate de la centru, din Bucureşti şi că în 22 decembrie 1989, în urma unei diversiuni, s-a indus, în fals, ideea existenţei teroriştilor.
După 22 decembrie 1989, Revoluţia română s-a transformat, printr-o diversiune "la televizor", din luptă împotriva comunismului într-una contra unui inamic inexistent - teroriştii. Astfel, potrivit lui Voinea, cei care au tras în oamenii strânşi în pieţe după fuga lui Ceauşescu din 22 decembrie au fost militari, securişti, gărzi patriotice sau persoane care, în scopul de "a apăra anumite instituţii de teroriştii care trăgeau în şi din toate poziţiile", au primit armament şi muniţie.
Voinea mai spunea atunci că în niciuna dintre anchetele pe care le-a condus în legătură cu evenimentele din decembrie '89 din România nu a reuşit să probeze existenţa vreunui terorist.
"Trebuie să-i căutăm în grădina noastră pe cei care au avut un interes să se creeze un sentiment de teamă. După 22 decembrie pot să afirm că a fost o diversiune. Existenţa teroriştilor a fost inventată pentru ca atenţia de la lupta împotriva comunismului să fie mutată pe una împotriva teroriştilor. După 22 decembrie 1989, comuniştii au tras ca să rămână la putere. Şi au rămas!", susţineaVoinea.
Anchetatorul nu a putut preciza arunci când ar putea fi definitivat dosarul Revoluţiei din decembrie '89. Mai mult, Voinea nu s-a putut pronunţa asupra eventualelor învinuiri ce ar putea fi aduse celor faţă de care s-a început urmărirea penală în acest dosar.
"Juridic, nu putem spune decât că împotriva învinuiţilor, printre care şi Ion Iliescu, s-a început urmărirea penală. Iniţial, dosarul a început ca unul in rem (dosar penal în care nu se cercetează persoane anume, ci fapte petrecute, n. red.) pentru ca, pe parcurs, odată cu declaraţii de martori şi probe adunate, să avem şi persoane cercetate", a mai spus Voinea.
Reprezentanţii societăţii civile au cerut în repetate rânduri urgentarea finalizării cercetărilor în cazul Revoluţiei din decembrie 1989 şi al Mineriadei din iunie 1990.
Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, spunea că a cerut finalizarea cu celeritate şi obiectivitate a dosarelor mineriadei şi revoluţiei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.