- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
În cazul Bordei judecătorii au aplicat legea şi Convenţia Europeană
Inspecţia Consiliului Superior al Magistraturii exclude reaua-credinţă a magistraţilor care au soluţionat procesul privind Parcul Bordei, stabilind că nu pot fi reţinute elemente de conduită necorespunzătoare în exercitarea funcţiunilor judiciare din partea judecătorilor instanţei Curţii de Apel.
În cazul Bordei judecătorii au aplicat legea şi Convenţia Europeană
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a luat act de conţinutul verificărilor efectuate de către Inspecţia Judiciară referitor la articolele de presă în legătură cu soluţionarea dosarului cunoscut sub numele de "Parcul Bordei" şi efectele juridice ale deciziei civile 1146/21.06.2007 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, a informat, miercuri, Biroul de presă al Consiliului.
"Nu se poate considera că instanţa şi-ar fi atribuit drepturi procedurale pe care legea le transferă autorităţii executive sau legislative, încălcând astfel principiul separaţiei puterilor în stat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
Potrivit art. 99 lit. h din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, constituie abatere disciplinară exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, dacă fapta nu constituie infracţiune.
Situaţia de fapt reţinută nu justifică ipoteza săvârşirii unei abateri disciplinare în sensul pronunţării hotărârii cu rea credinţă.
Grava neglijenţă se analizează în contextul normelor constituţionale prevăzute de art. 124 alin.3, dar şi ale prevederilor art. 2 alin. 3 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, potrivit cărora, în activitatea de judecată, magistraţii sunt independenţi, se supun numai legii şi trebuie să fie imparţiali.
Tot astfel, Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, adoptată la Roma la 4 noiembrie 1950, consacră în art. 6 paragraful 1 atât dreptul oricărei persoane de a obţine recunoaşterea pretenţiilor sale în faţa organelor jurisdicţionale, cât şi statutul independent şi imparţial al instanţelor judecătoreşti instituite prin lege.
În consecinţă, independenţa judecătorilor este o condiţie obligatorie pentru existenţa statului de drept şi garanţia fundamentală a unui proces echitabil.
Faptul că situaţia de fapt şi cea de drept pot fi interpretate uneori în moduri diferite şi pot fi susţinute cu argumente este de esenţa jurisdicţiei.
Prin urmare, în măsura în care este vorba despre esenţa activităţii de judecată, măsurile de supraveghere pot fi considerate admisibile în mod excepţional, numai dacă este vorba de o greşeală evidentă, neîndoielnică, căreia îi lipseşte chiar şi cea mai slabă justificare, spre exemplu când hotărârea se dă cu încălcarea clară şi evidentă a legii, bazându-se în acelaşi timp pe o motivare străină de drept, ceea ce nu este cazul în speţă.
În consecinţă, decizia Curţii de Apel s-a întemeiat pe probele administrate în proces, iar situaţia de fapt rezultată a fost încadrată în regula de drept aplicabilă".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO