Infirmarea urmăririi penale a lui Iliescu, comentată de politicieni şi de societatea civilă

Anunţul făcut vineri de procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, de infirmare a soluţiei de punere sub urmărire penală a fostului preşedinte Ion Iliescu în dosarul mineriadei din 1990, a provocat reacţii din partea politicienilor şi a reprezentanţilor societăţii civile.

Urmărește
2 afișări
Imaginea articolului Infirmarea urmăririi penale a lui Iliescu, comentată de politicieni şi de societatea civilă

Infirmarea urmăririi penale a lui Iliescu, comentată de politicieni şi de societatea civilă

Potrivit  preşedintelui Asociaţiei Victimelor Mineriadelor, Viorel Ene, procurorul Dan Voinea l-a favorizat pe Ion Iliescu pentru că, deşi acesta nu a dat nicio declaraţie în calitate de învinuit, nu a făcut un proces-verbal, aşa cum se impunea, ceea ce a influenţat infirmarea urmăririi penale. "Iliescu nu a dat nicio declaraţie de învinuit, iar în cazul în care cineva refuză acest lucru, trebuie să i se facă proces-verbal, ceea ce nu s-a întâmplat şi în cazul lui Iliescu. Se pare că Dan Voinea nu a respectat procedura legală", a spus Ene.

Senatorul PNL Radu Câmpeanu consideră întemeiată infirmarea soluţiei de punere sub urmărire penală a lui Ion Iliescu în dosarul mineriadei din 1990, apreciind că fostul şef al statului nu are o culpă penală în acest caz. "Din punctul meu de vedere, nu cred că Iliescu are o culpă penală în acest caz şi cred că decizia este întemeiată", a declarat Radu Câmpeanu, lider al PNL în timpul mineriadei din 1990. El a mai afirmat că, în ceea ce priveşte culpa morală, "este greu de spus dacă Ion Iliescu poate fi acuzat, ţinând cont de contextul acelor vremuri".

Infirmarea soluţiei de punere sub urmărire penală a lui Ion Iliescu în dosarul mineriadei din 1990 arată că justiţia îşi face datoria, a declarat, într-o conferinţă de presă la Galaţi, vicepreşedintele PSD Dan Nica. "S-a dovedit că nu este vinovat şi faptul că Parchetul a considerat că lon Iliescu nu este vinovat pentru ceea ce însemnat mineriada din 13-15 iunie 1990, înseamnă că justiţia îşi face datoria şi lucrează", a spus Nica.

O părere opusă a exprimat preşedintele Asociaţiei Revoluţionarilor ALTAR din Timişoara, Bogdan Hosu, care a declarat că în cazul lui Ion Iliescu justiţia a dovedit încă o dată că nu şi-a făcut datoria. "Era de prevăzut (decizia în cazul lui Ion Iliescu – n.r.), cum de altfel au fost scoşi de sub urmărire penală criminalii din '89, cei care au tras cu arma asupra demonstranţilor, cei care au omorât tinerii României au fost scoşi basma curată. Era normal ca Justiţia nici în acest caz să nu-şi facă datoria”, a spus Bogdan Hosu. Potrivit acestuia, un punct de vedere în cazul lui Ion Iliescu va fi prezentat pe larg după ce Consiliul de Administraţie al asociaţiei ALTAR se va întruni în şedinţă.

Afirmaţia potrivit căreia Ion Iliescu a fost scos de sub urmărire penală este o "diversiune", întrucât cercetările continuă, a declarat preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş. "Afirmaţia că a fost scos de sub urmărire penală mi se pare puţin forţată. Cercertările continuă. Din câte ştiu eu, săptămâna viitoare ar trebui să fie audiat şi poate fi pus sau nu sub urmărire penală, în funcţie de decizia procurorilor (...) Este o greşeală impardonabilă, dar nu o nenorocire", a explicat Mărieş. "Nimeni din Parchetul Militar nu are curajul să facă rechizitoriul lui Ion Iliescu. Singurul om care a avut acest curaj a fost Dan Voinea", a precizat Mărieş.

Deputatul PC Sergiu Andon a apreciat decizia procurorului general de infirmare a soluţiei de urmărire penală a lui Ion Iliescu în dosarul mineriadei din 1990, susţinând că există "greşeli uriaşe" ale Parchetului Militar şi ale procurorului Voinea în care trebuie "întronată legalitatea". Andon, care este şi preşedinte al Comisiei juridice, a precizat  că apreciază "francheţea şi modul răspicat de a lămuri lucrurile cu care a ieşit la rampă procurorul general" şi consideră că aceasta are "un stil nou mai decis, mai sigur profesional şi mai obiectiv de a comunica poporului activitatea Parchetului".

Infirmarea soluţiei de punere sub urmărire penală a lui Ion Iliescu, în dosarul mineriadei din 1990, presupune recunoaşterea de către Codruţa Kovesi a erorilor grave de procedură penală, a declarat Gelu Voican Voiculescu. "Este un act firesc, de normalitate, dar surprinzător în actuala epocă de domnie a arbitrarului. Codruţa Kovesi a intrat în legalitate şi trebuie salutată atitudinea ei deschisă, sinceră şi plină de francheţe, prin care recunoaşte erorile grave de procedură penală care s-au comis în acest dosar, şi, probabil, şi în multe altele", a precizat Gelu Voican Voiculescu.

Preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a calificat drept "un artificiu" infirmarea soluţiei de punere sub urmărire penală a lui Ion Iliescu, în dosarul mineriadei din 1990, de către procurorul general Laura Codruţa Kovesi, dar a apreciat că "s-a făcut dreptate". "Violenţa naşte violenţă. Violenţele din 13 iunie au degenerat în violenţe reprobabile ale liderilor teleghidaţi de Virgil Măgureanu. Nu se pot judeca nişte evenimente făcând abstracţie de evenimentele care le-au generat", a opinat liderul PRM. În opinia sa, există alte persoane "în istoria nouă" a României, "cu mult mai vinovaţi decât Iliescu".

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a anunţat, vineri, că a infirmat soluţia de punere sub urmărire penală a fostului preşedinte Ion Iliescu în dosarul mineriadei din 1990.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici