Instanţa a amânat din nou judecarea pe fond a procesului între sindicatul şi patronatul de la Dacia

Magistraţii Tribunalului Argeş au amânat şi miercuri, la al doilea termen al procesului intentat de administraţia Dacia Automobile împotriva sindicaliştilor, judecarea pe fond a cauzei.

Urmărește
48 afișări
Imaginea articolului Instanţa a amânat din nou judecarea pe fond a procesului între sindicatul şi patronatul de la Dacia

Instanţa a amânat din nou judecarea pe fond a procesului între sindicatul şi patronatul de la Dacia (Imagine: Mediafax Foto)

După ce în urmă cu o săptămână instanţa a amânat judecarea cauzei, sindicaliştii invocând lipsa unui avocat, miercuri dimineaţă judecătorii i-au audiat pe avocaţii ambelor părţi. La cererea administraţiei Dacia Automobile, magistraţii au decis ca o nouă înfăţişare să aibă loc în jurul prânzului, după ce apărătorul patronatului consultă întâmpinarea la acuzaţii depusă în cursul acestei zile de sindicalişti.

La şedinţa de miercuri presa nu a avut acces, însă celor 50 de sindicalişti le-a fost permis accesul în sala de judecată, nefiind înregistrate incidente.

La ora 12.00 a avut loc o a doua înfăţişare în proces, iar avocatul sindicatului a cerut sesizarea Curţii Constituţionale în acest caz, invocând faptul că în legea conflictelor de muncă nu este prevăzut ce se întâmplă cu greviştii după încheierea conflictului. Liderii sindicali le-au spus magistraţilor că se tem de eventuale presiuni şi răzbunări ale administraţiei faţă de cei care au declanşat greva.

Instanţa a respins ca nefondată cererea sindicatului, iar acesta are termen de 48 de ore pentru a face recurs.

Totodată, instanţa a decis amânarea judecării pe fond a dosarului, pentru 9 aprilie.

Mihai Axinte, directorul executiv juridic de la Dacia, a spus că decizia instanţei este în beneficiul ambelor părţi. "Aşteptăm ca toate cererile noastre şi toate actele noastre depuse la dosar să fie analizate în mod corect şi salutăm deciziile de astăzi, inclusiv cea de respingere a cererii de sesizare a Curţii Constituţionale", a declarat Axinte.

La rândul său, viceliderul sindical Ion Iordache a spus că este mulţumit de sentinţă, iar până la pronunţarea instanţei în acest caz greva angajaţilor, dar şi negocierile sindicat-patronat vor continua.

Angajaţii uzinei Dacia Renault din Piteşti au intrat în grevă generală pe termen nelimitat, în 24 martie, după ce au eşuat negocierile purtate de sindicat cu patronatul fabricii privind majorările salariale.

De la declanşarea grevei, între sindicat şi patronat au avut loc mai multe runde de negocieri, toate eşuate. Angajaţii cer o majorare salarială de 550 de lei, în timp ce administraţia a oferit o creştere de 12 la sută a salariului mediu brut.

Administraţia Dacia Piteşti a contestat în instanţă legalitatea grevei generale, depunând în acest sens o plângere la Tribunalul Agreş.

Administraţia reclamă, în primul rând, faptul că sindicatul nu a parcurs toate cele patru capitole de negociere înainte de declanşarea grevei generale. De asemenea, administraţia contestă listele sindicatului privind numărul participanţilor la grevă, susţinând că se află în grevă generală doar 40 la sută din muncitori. Liderii sindicali susţin, însă, că listele de semnături atestă că 76 la sută dintre muncitori s-au declarat pentru declanşarea grevei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici