Instanţa supremă a respins recursul familie Sturdza privind revendicarea unui sediu SIE

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au respins, luni, recursul formulat de familia Sturdza împotriva deciziei Curţii de Apel prin care se arată că sediul Serviciului de Informaţii Externe (SIE) revendicat de aceasta este de domeniul public şi nu poate fi retrocedat.

Urmărește
667 afișări
Imaginea articolului Instanţa supremă a respins recursul familie Sturdza privind revendicarea unui sediu SIE

Şerban Dimitrie Sturdza (Imagine: Mediafax Foto)

În acest proces, familia Sturdza revendică un imobil de pe o suprafaţă de 5.492 metri pătraţi ocupat de SIE. În iulie 2007, Curtea de Apel Bucureşti a dat câştig de cauză SIE, iar familia Sturdza a atacat această hotărâre la ICCJ.

În motivarea recursului faţă de această hotărâre înaintat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, familia Sturdza susţine că proprietatea a fost preluată abuziv, prin ocuparea de către forţele armate soviectice, "neexistând vreun înscris de naţionalizare". Astfel, nu sunt aplicabile prevederile Legii 213/1998, care vizează doar imobilele preluate cu titlu valabil de stat pentru a intra în domeniul public, se arată în motivarea recursului.

Familia Sturdza critică legalitatea hotărârii Curţii de Apel Bucureşti şi susţine că aceasta nu este motivată prin interpretarea textelor de lege, ci doar prin enumerarea lor, fără să se arate modalitatea de preluare a imobilului şi modul prin care a ieşit din patrimoniul proprietarilor.

De asemenea, hotărârea Curţii de Apel este criticată şi pentru că magistraţii nu au ţinut cont de temeiul juridic pe care s-a întemeiat acţiunea - articolul 480 din Codul Civil - şi nu a comparat titlurile deţinute de Sturdza, respectiv de SIE. De fapt, acesta a fost şi motivul pentru care, în acest proces, instanţa supremă a trimis spre rejudecare cauza Curţii de Apel Bucureşti, în aprilie anul trecut.

Reclamanţii contestă şi concluziile instanţei referitoare la faptul că imobilului vechi i s-ar fi adus îmbunătăţiri. În timpul procesului, reprezentanţii SIE şi ai Ministerului Economiei şi Finanţelor au susţinut că retrocedarea în natură nu este posibilă, deoarece imobilul ar fi suferit transformări şi că este un obiectiv militar strategic care se situează pe domeniul public.

Reclamanţii mai arată că imobilul revendicat are suprafaţa de 5.492 metri pătraţi, nu de 4.849 metri pătraţi astfel cum a reţinut instanţa de apel.

Familia Sturdza a arătat în timpul proceselor că nu este de acord cu despăgubirea de 117 miliarde de lei vechi (aproximativ trei milioane de euro) oferită de SIE, deoarece imobilul valorează de aproape zece ori mai mult, fiind estimat la aproximativ 30 de milioane de euro. În plus, reclamanţii au susţinut că valoarea despăgubirii nu a fost stabilită printr-o expertiză, ci doar printr-o evaluare estimativă.

Acţiunea pentru recuperarea imobilului - situat pe Bulevardul Ion Mihalache numărul 30, din sectorul 1 al Capitalei - a fost introdusă în instanţă în urmă cu opt ani, de Şerban Dimitrie Sturdza, atât în nume propriu, cât şi în calitate de reprezentant al tatălui său, Ion Mihail Sturdza.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici