Instanţa supremă şi-a motivat decizia în cazul lui Vadim Banyatov

Decizia prin care instanţa supremă a stabilit că Vadim Benyatov - acuzat în dosarul privatizărilor în energie - poate părăsi Bucureştiul este argumentată de magistraţi pe aspecte procedurale referitoare la dispunerea prelungirii măsurilor preventive şi la persoanele care pot ataca aceste decizii.

Urmărește
2 afișări
Imaginea articolului Instanţa supremă şi-a motivat decizia în cazul lui Vadim Banyatov

Instanţa supremă şi-a motivat decizia în cazul lui Vadim Banyatov

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a judecat, în 13 august, recursul declarat de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie faţă de încheierea prin care, în 31 iulie, Curtea de Apel Bucureşti a dispus revocarea măsurii de prelungire a obligării de a nu părăsi Bucureştiul, luată de procurori faţă de consultantul internaţional Vadim Benyatov.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a constatat că recursul este inadmisibil pe motiv că prelungirea unei asemenea măsuri nu poate fi atacată decât cu plângere de către învinuit sau de către inculpat.

În motivarea magistraţilor instanţei supreme se arată că măsurile preventive referitoare la obligarea de a nu părăsi localitatea sau respectiv ţara se pot lua de procuror sau de judecător în cursul urmăririi penale şi de către instanţa de judecată în cursul judecării.

Tot în Codul de procedură penală se arată că prelungirea interdicţiei de a părăsi localitatea se dispune de către procurorul care efectuează sau supravegheză urmărirea penală împotriva ordonanţei prin care se ia o asemenea măsură putând face plângere doar învinuitul sau inculpatul. Plângerea se face în termen de trei zile de la luarea măsurii la instanţă, ea urmând să fie judecată în regim de maximă urgenţă fără ca încheierea să se poată ataca la rândul ei cu recurs la instanţa superioară, se arată în motivarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Concret, magistraţii au stabilit că în asemenea situaţie nu se prevede nici o cale de atac împotriva încheierii pronunţate de instanţă în Camera de Consiliu, fiind prevăzută doar obligaţia restituirii dosarului la procuror în termen de 24 de ore de la soluţionarea plângerii.

Consultantul internaţional Vadim Benyatov - acuzat în dosarul privatizărilor în energie - poate părăsi Bucureştiul şi implicit România, neavând altă interdicţie, în urma deciziei definitive de luni a instanţei supreme.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici