- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Instanţa urmează să se pronunţe, miercuri, în dosarul de terorism al lui Omar Hayssam
Curtea de Apel Bucureşti urmează să se pronunţe, miercuri, în dosarul de terorism al lui Omar Hayssam, în legătură cu răpirea a trei jurnalişti români în Irak, discuţiile în acest proces finalizându-se săptămâna trecută.
Instanţa urmează să se pronunţe, miercuri, în dosarul de terorism al lui Omar Hayssam
La termenul precedent, avocaţii omului de afaceri au cerut achitarea sau schimbarea încadrării juridice din acte de terorism în lipsire ilegală de libertate. Totodată, apărătorii lui Hayssam au solicitat ca, în cazul în care instanţa îl va găsi vinovat pe clientul lor, acesta să plătească celor trei jurnalişti daune morale doar pentru cinci zile de răpire, adică până în momentul în care acesta a fost arestat. Fiecare dintre jurnalişti a cerut pagube de câte două milioane de euro de la Hayssam şi Mohammad Munaf.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
-
FSB susţine că a dejucat comploturile ucrainene de a ucide ofiţeri de rang înalt
-
China va construi cel mai mare baraj hidroenergetic din lume în Tibet
-
Un mare producător de maşini donează un milion de dolari pentru inaugurarea lui Donald Trump la Casa Albă
Procurorul a cerut şi el schimbarea încadrării juridice, pentru mai multă acurateţe juridică, respectiv detalii tehnice suplimentare la acuzaţia deja adusă.
Tot la termenul de joia trecută, Curtea de Apel Bucureşti a respins cererile avocaţilor lui Omar Hayssam privind trimiterea dosarului la Parchet pentru refacerea cercetărilor.
Avocaţii ceruseră revocarea mandatului de arestare preventivă emis pe numele clientului lor în baza unei scrisori pe care le-a trimis-o Omar Hayssam şi în care acesta îşi exprima dorinţa de a da declaraţii autorităţilor române, condiţionând aceasta de revocarea mandatului.
La aceeaşi dată, a fost audiat avocatul irakian al lui Mohammad Munaf, Badie Arief Izzat, care a spus că la audierea din noiembrie 2006, clientului său a negat implicarea lui Omar Hayssam în răpire, modificându-şi, astfel, declaraţia dată anterior.
Avocatul Badie Arief Izzat a fost audiat, în 24 mai, ca martor în procesul în care Mohammad Munaf este acuzat în legătură cu răpirea jurnaliştilor români la Bagdad, atunci el depunând la instanţă mai multe acte, printre care şi declaraţii date de clientul său în Irak.
Jurnaliştii români Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian au fost răpiţi, în 28 martie 2005, în Irak, fiind ţinuţi ostatici 55 de zile.
Iniţial, în această cauză au fost trimişi în judecată Omar Hayssam şi Mohammad Munaf - ghidul acestora de la Bagdad, ulterior instanţa dispunând judecarea separată a celor doi.
Omar Hayssam şi Mohammad Munaf au fost acuzaţi de iniţiere, constituire şi sprijinirea unei asocieri în scopul săvârşirii de acte de terorism prevăzute de articolul 35 din Legea 535/2004.
În 26 aprilie 2006, instanţa Curţii de Apel Bucureşti a decis judecarea lui Omar Hayssam în stare de libertate, pe motive medicale. Ulterior, anchetatorii au stabilit "cu certitudine" că sirianul a părăsit ilegal România şi că se află în afara spaţiului naţional, iar Curtea de Apel Bucureşti a emis pe numele său, în 26 iunie, un mandat de urmărire internaţională.
La câteva ore după ultimul termen în proces,Omar Hayssam a declarat, la o emisiune de la Antena 3, că niciuna dintre variantele privind fuga sa din România vehiculate în presă nu sunt adevărate, însă a refuzat să spună ce cale a urmat pentru a părăsi România.
Hayssam a spus, în cadrul unui interviu prin telefon, la emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3, că a plecat din ţară pentru că avea date că după 60 de zile de la eliberarea sa din motive medicale va fi rearestat.
El a respins acuzaţiile potrivit cărora ar fi vrut să scoată bani din România atunci când s-a oferit să plece din ţară pentru a ajuta la negocierile pentru eliberarea celor trei jurnaliştilor români răpiţi în Irak. Potrivit lui Hayssam, şi în acest moment se pot scoate suma mari de bani din România fără probleme.
Omar Hayssam a mai spus că atunci când i se va da posibilitatea de a se exprima liber în faţa autorităţilor judiciare sau în faţa unui consul, va da toate detaliile, însoţite de probe, privind întreaga afacere a răpirii jurnaliştilor români.
Sirianul a mai afirmat că autorităţile au toate datele - nume şi declaraţiile - adevăraţilor răpitori, mai ales după ce s-au operat arestările din Bagdad.
În 1 iunie, Biroul Naţional Interpol România a solicitat instituţiei similare din Beirut intensificarea măsurilor de localizare a urmăritului internaţional Omar Hayssam, care, în cadrul unei intervenţii telefonice în direct la un post de televiziune, a declarat că se află în aces oraş libanez.
Surse judiciare susţin că Hayssam nu se află în Liban (Beirut), ci în Siria.
De altfel, soţia sa lui Hayssam a obţinut o hotărâre judecătoarească prin care să i se permită, împreună cu cei şapte copii ai sirianului, să părăsească României începând cu 15 iunie, destinaţia indicată fiind Siria, arată sursele citate
Omar Hayssam este dat în urmărire internaţională în toate cele 186 de state afiliate OIPC Interpol.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.