- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Ioana Maria Vlas a părăsit arestul (Video ProTV)
Ioana Maria Vlas, fostul preşedinte al SOV Invest, a ieşit, luni, în jurul orei 19.00, din sediul Direcţiei Cercetări Penale, aceasta spunând că este obosită şi nu poate face prea multe declaraţii, dar explicând că de acum încolo va continua să lupte pentru dovedirea nevinovăţiei sale.
Întrebată dacă vrea să îi transmită ceva lui Sorin Ovidiu Vântu, Vlas a răspuns că îi doreşte "toate cele bune".
La întrebarea care va fi primul lucru pe care îl va face după eliberare, Ioana Maria Vlas a spus că va face un duş.
Vlas a mai spus că nu s-a luptat pentru ea, ci pentru aflarea adevătului în această cauză. Ea a precizat că nu se aştepta la eliberarea sa de către instanţă.
Întrebată de a determinat-o să ceară eliberarea din arest, având în vedere că până anul trecut a refuzat constant acest lucru, Vlas a răspuns: "Să sperăm că nu veţi afla niciodată".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
În drum spre maşina care o aştepta, Vlas a mai spus jurnaliştilor care comentau modelul vehiculului: "Tot aţi spus despre mine că sunt bogată".
Ioana Maria Vlas, fostul preşedinte al SOV Invest, a fost pusă în libertate de către Curtea de Apel Bucureşti, care a decis, luni, revocarea mandatului emis pe numele acesteia.
Ea a fost încarcerată în 27 martie 2003, după ce a fost extrădată, la cererea sa, din Israel şi a stat cinci ani în detenţie.
În urmă cu o săptămână, dezbaterile în procesul în care Ioana Maria Vlas - acuzată de prăbuşirea Fondului Naţional de Acumulare (FNA) - s-au încheiat, magistraţii Tribunalului Bucureşti urmând să dea o soluţie în acest caz miercuri, 9 aprilie.Tot în 2 aprilie, Tribunalul Bucureşti a admis cererea de eliberare din arest a lui Vlas, fiind a patra solicitare acceptată, dar în recurs Parchetul a câştigat de fiecare dată, astfel că fostul preşedinte al SOV Invest a rămas în detenţie.
În urma admiterii ultimei cereri a lui Vlas de către instanţă, Parchetul a formulat recurs, care s-a judecat luni la Curtea de Apel Bucureşti.
Tot miercuri, la Curtea de Apel Bucureşti - care a dispus, în 18 februarie, emiterea unui mandat de aducere pe numele lui Sorin Ovidiu Vântu, pentru a fi audiat în dosarul privind prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii - era aşteptat a fi adus de Poliţie omul de afaceri, însă acesta a lipsit pentru a patra oară fiind amendat cu 5.000 de lei.
În urmă cu o săptămână, avocatul Ioanei Maria Vlas a cerut instanţei să înlocuiască măsura arestării preventive a clientei sale, explicând că aceasta s-a prezentat de bună voie la poliţie în anul 2000, atunci când a aflat că pe numele ei a fost emis mandat de arestare şi că aceasta are mai bine de opt ani de când se află în arest, perioadă care ar putea să coincidă cu o posibilă pedeapsă penală dată de judecători.
Avocatul a explicat că în cazul în i s-ar reduce clientei sale din pedeapsa aplicată iniţial, atunci starea de arest a acesteia s-ar putea confunda cu acea pedeapsă şi că în aceste condiţii Ioana Maria Vlas ar putea fi pusă în libertate.
Totodată, avocata inculpatului Gavril Bătrân a solicitat instanţei înlocuirea încadrării juridice a clientului său din cea de înşelăciune în neglijenţă în serviciu. Aceasta a explicat instanţei că Gavril Bătrân nu era singurul care făcea partea din board-ul de conducere şi că nu a fost singurul care a dat semnături de diversele acte despre care se bănuieşte că ar fi stat la baza prăbuşirii Fondului.
În 5 martie, Ioana Maria Vlas a dat o declaraţie instanţei în care a susţinut încă o dată că Sorin Ovidiu Vântu este cel care a dus la prăbuşirea celor două fonduri.
Ioana Maria Vlas era singurul inculpat din acest proces care se mai afla în arest. Vlas ceruse instanţei să îi accepte cererea de eliberare din arest pentru a-şi putea dovedi nevinovăţia.
În dosarul FNA, Ioana Maria Vlas a fost acuzată de înşelăciune pentru că, în calitate de preşedinte al SC SOV Invest, în perioadele 1 aprilie-1 decembrie 1999 şi 1 martie-20 aprilie 2000, prin mijloace frauduloase, ar fi indus şi menţinut în eroare 13.200 de investitori la Fond, cărora le-ar fi produs o pagubă de peste 25 de miliarde de lei vechi (2,5 milioane de lei noi), calculată la nivelul anului 2000.
În perioada 1 aprilie-1 decembrie 1999 şi 1 martie-20 aprilie 2000, în mod repetat, pentru inducerea în eroare a investitorilor FNA, ea ar fi redactat şi semnat 28 de raportări fictive referitoare la valoarea unităţii de fond, pe care le-ar fi comunicat Comisiei Naţionale de Valori Mobiliare (CNVM) şi le-ar fi adus la cunoştinţa investitorilor prin mass-media.
Iniţial, în dosarul FNA au mai fost trimişi în judecată Sorin Ovidiu Vântu şi Liviu Istrate. Vântu fusese acuzat de instigare şi participaţie la abuz în serviciu în formă calificată.
În iulie 2004, Tribunalul Bucureşti a decis ca faptele lui Sorin Ovidiu Vântu în dosarul FNA să fie reanalizate şi completate de procurori, iar Ioana Maria Vlas să fie judecată în continuare. Această soluţie a trezit suspiciuni cu privire la legalitate, însă Consiliul Superior al Magistraturii nu s-a sesizat.
În 23 martie 2006, Tribunalul Bucureşti a condamnat-o pe Ioana Maria Vlas la şapte ani de închisoare în dosarul privind Fondul Naţional de Acumulare. Totodată, acesteia i-au fost interzise şi drepturile civile pe o perioadă de doi ani după executarea pedepsei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO