- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ioana Maria Vlas ar putea fi judecată în libertate în dosarul FNA
Ioana Maria Vlas ar putea fi judecată în libertate în dosarul Fondului Naţional de Acumulare (FNA), ca urmare a deciziei de miercuri a Tribunalului Bucureşti care a admis cererea acesteia şi a decis înlocuirea măsurii arestării preventive cu interdicţia de a părăsi ţara.
Ioana Maria Vlas ar putea fi judecată în libertate în dosarul FNA
Hotărârea poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.
Ioana Maria Vlas este singurul inculpat din acest proces care se află în arest. În decembrie anul trecut, ea a solicitat judecarea în stare de libertate, fiind la un pas de eliberare. Atunci, după ce Curtea de Apel Bucureşti a decis revocarea mandatului, soluţia a fost infirmată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a stabilit ca Vlas să rămână în detenţie. La începutul lunii iunie, instanţa a respins o altă solicitare similară.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
De peste trei ani de când este în arest, Vlas a cerut în mai multe rânduri instanţei să rămână în arest. Începând cu toamna anului 2006, atitudinea acestei s-a schimbat, cerând, de mai multe ori, să fie eliberată.
În dosarul FNA, Ioana Maria Vlas a fost acuzată de înşelăciune pentru că, în calitate de preşedinte al SC SOV Invest, în perioadele 1 aprilie-1 decembrie 1999 şi 1 martie-20 aprilie 2000, prin mijloace frauduloase, ar fi indus şi menţinut în eroare 13.200 de investitori la FNA, cărora le-ar fi produs o pagubă de peste 25 de miliarde de lei vechi (2,5 milioane de lei noi), calculată la nivelul anului 2000.
În perioada 1 aprilie-1 decembrie 1999 şi 1 martie-20 aprilie 2000, în mod repetat, pentru inducerea în eroare a investitorilor FNA, ea ar fi redactat şi semnat 28 de raportări fictive referitoare la valoarea unităţii de fond, pe care le-ar fi comunicat CNVM şi le-ar fi adus la cunoştinţa investitorilor, prin mass-media.
Acest proces este rejudecat în prezent la Tribunalul Bucureşti, după ce Curtea de Apel a decis că toţi păgubiţii trebuie chestionaţi cu privire la pretenţiile pe care le au, întrucât instanţa de fond a luat în considerare punctele de vedere ale asociaţiilor păgubiţilor, în care nu figurează toţi investitorii fraudaţi.
Iniţial, în dosarul FNA au mai fost trimişi în judecată Sorin Ovidiu Vântu şi Liviu Istrate. Vântu fusese acuzat de instigare şi participaţie la abuz în serviciu în formă calificată.
În iulie 2004, Tribunalul Bucureşti a decis ca faptele lui Sorin Ovidiu Vântu în dosarul FNA să fie reanalizate şi completate de procurori, iar Ioana Maria Vlas să fie judecată în continuare. Această soluţie a trezit suspiciuni cu privire la legalitate, însă Consiliul Superior al Magistraturii nu s-a sesizat.
FNA a fost lansat, în 11 ianuarie 1999, de societatea financiară SOV Invest (administratorul Fondului Naţional de Invetiţii) şi şi-a întrerupt activitatea în luna mai 2000, în urma prăbuşirii FNI.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO