- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Judecarea recursului în cazul fraţilor Cămătaru, amânată
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis, marţi, amânarea pentru 19 februarie a dezbaterilor în cazul recursului fraţilor Vasile şi Ion Balint, cunoscuţi drept Sile şi Nuţu Cămătaru, care au fost condamnaţi la detenţie, alături de complicii lor, de către instanţele inferioare.
Judecarea recursului în cazul fraţilor Cămătaru, amânată
Fraţii Sile şi Nuţu Cămătaru, mama acestora, precum şi alte rude din clanul acestora au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea pentru sechestrarea de persoane, înşelăciune şi proxenetism. Atât membrii grupării, cât şi procurorii au făcut recurs la instanţa supremă.
Judecătorii ICCJ au constatat, marţi, în acest caz o lipsă de procedură cu avocaţii acuzaţilor, unii dintre apărători anulându-şi contractele cu inculpaţii cu o zi în urmă.
Astfel, inculpaţilor li s-a acordat un termen pentru angajarea avocaţilor, respectiv până pe 19 februarie, în caz contrar vor fi desemnaţi din oficiu apărători.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce trebuie să știi despre alegerile prezidențiale și referendumul din 24 noiembrie? Aproape 19.000 de secții de votare vor fi deschise pe teritoriul României începând cu ora 07:00
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te şi pune ştampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Preşedintele AEP s-a întâlnit cu observatorii internaţionali acreditaţi la alegerile din România
Curtea de Apel Bucureşti a redus substanţial pedeapsa lui Nuţu Cămătaru de la nouă ani la doi ani de închisoare, aplicându-i mamei acestuia - Smaranda Stoica, cunoscută sub numele de Mimi Cămătăreasa - inculpată în dosar, o pedeapsă cu suspendarea executării sentinţei, în timp ce celelalte rude ale lor, acuzate în acelaşi proces, rămân cu aceleaşi pedepse.
Instanţa a admis apelul declarat de 20 de persoane din dosarul privind fapte ale clanulului Cămătarilor, judecătorii desfiinţând în parte condamnarea dată de prima instanţă, Tribunalul Bucureşti.
Astfel, Roberto Victor Anghel a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru lipsire de libertate în mod ilegal, apoi Nelu Bălan a primit doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei.
Vasile Balint, zis Sile Cămătaru, după descontopirea pedepselor aplicate este condamnat la 13 ani de închisoare, instanţa dispunând achitarea pentru complicitate la înşelăciune şi pentru şantaj (infracţiune prevăzută de articolul 194 alineatul 1 Cod penal). Totodată, instanţa constată încetarea procesului penal pentru proxenetism (infracţiuni prevăzute de articolului 329, alin. 1 şi 2 Cod penal). De asemenea, Curtea de Apel a dispus schimbarea încadrării juridice în privinţa unor fapte, ceea ce a dus la reducerea pedepsei.
Ion Balint, zis Nuţu Cămătaru, a fost achitat pentru complicitate la înşelăciune şi în urma contopirii celor două pedepse rămase acesta a fost condamnat la doi ani şi şapte luni închisoare.
"Instanţa constată executată în întregime pedeapsa aplicată şi dispune punerea de îndată în libertate a lui Ion Balint dacă nu este arestat în altă cauză", se arată în minuta Curţii de Apel Bucureşti, din 7 februarie 2007.
Totuşi, Ion Balint se află în putea unei decizii judecătoreşti definitive de condamnare la închisoare, fiind judecat şi într-un alt proces, alături de fratele său, pentru că în perioada 2002 - 2004 au iniţiat, constituit şi sprijinit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii de infracţiuni (proxenetism, cămătărie, lipsire de libertate, deposedare de bunuri, trafic de persoane, etc.), pentru a obţine beneficii financiare sau materiale.
Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a declarat recurs împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti, care a avut termen de judecare pentru marţi, 22 ianuarie.
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti, care a decis în 7 februarie 2007 reducerea substanţială a pedepsei pentru Ion Balint, zis Nuţu Cămătaru, a înlăturat obligarea acestuia la plata de despăgubiri către una din persoanele jefuite de gruparea sa, precum şi sechestrul pe două imobile ale acestuia.
În minuta instanţei privind admiterea apelului declarat în dosarul Cămătarilor se arată că se înlătură obligarea lui Ion Balint la plata despăgubirilor morale şi materiale către Shaul Peleg - cel care a reclamat că a fost tâlhărit de locotenenţii fraţilor Cămătaru, ridicându-se şi sechestrul asigurator pe imobilele aparţinând acestui acuzat, din comuna Gruia, sat Santu Floreşti, judeţul Ilfov şi din comuna Mogoşoaia, judeţul Ilfov.
Concret, Curtea de Apel Bucureşti îl absolvă de orice vină pe Nuţu Cămătaru în jefuirea lui Shaul Peleg.
Acuzarea a contestat decizia instanţei de apel, apreciind-o neîntemeiată.
Conform actului de acuzare, în noaptea de 7 spre 8 septembrie 2003, Sile Cămătaru, Silviu Dudiţă, Florin Grigore, Ion Lungu, Adrian Panduru, Laurenţiu Roman şi Irina Elena Cerga - toţi făcând parte dintr-un grup organizat - l-au jefuit pe Shaul Peleg de mai multe bunuri (bijuterii, ceas, medicamente, 13.000 de dolari, 20 de milioane de lei şi o geantă din piele cu ustensile speciale pentru determinarea calităţii pietrelor preţioase). Sile Cămătaru şi acoliţii săi au susţinut că sunt lucrători de poliţie şi au uzat de forţă pentru a-l determina pe Peleg să-i însoţească, informa Ministerul Public.
Procurorii afirmă că gruparea avea ca principale preocupări acordarea de împrumuturi cu dobândă (cămătărie), acţiunile de recuperare de datorii reale sau pretinse - prin sechestrare, lovire sau şantaj -, precum şi pretinderea de taxe de protecţie sau "aşa-zise amenzi" de la diferite persoane.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO