Judecători ai Curţii Supreme din SUA, sceptici în ceea ce priveşte cazul lui Munaf

Mai mulţi judecători ai Curţii Supreme din SUA s-au arătat îngrijoraţi cu privire la extinderea jurisdicţiei tribunalelor americane în Irak, marţi, la audierea cazului lui Mohammad Munaf, care ar putea afecta drepturile civililor americani capturaţi în timpul războiului din Irak.

Urmărește
5 afișări
Imaginea articolului Judecători ai Curţii Supreme din SUA, sceptici în ceea ce priveşte cazul lui Munaf

Judecători ai Curţii Supreme din SUA, sceptici în ceea ce priveşte cazul lui Munaf

Curtea Supremă a analizat acest caz pentru a determina dacă judecătorii federali din Statele Unite pot împiedica oficialii militari americani din Irak să predea cetăţeni americani către autorităţile irakiene, pentru a fi judecaţi sau pentru a le fi aplicată pedeapsa. O decizie este preconizată pentru luna iunie.

Avocatul administraţiei Statelor Unite, Gregory Garre, a argumentat că tribunalele americane nu au autoritatea de a interveni în cazurile a doi americani care sunt reţinuţi de soldaţii SUA la închisoarea Camp Cropper, din apropierea Aeroportului internaţional Bagdad.

Mohammad Munaf, un cetăţean americano-irakian, a fost condamnat la moarte în Irak pentru rolul său în răpirea din 2005 a trei jurnalişti români. Condamnarea lui a fost ulterior anulată de un tribunal irakian, iar cazul său va trebui reanalizat.

Celălalt caz este al lui Shawqi Omar, un cetăţean americano-iordanian, acuzat că ar fi fost un asociat al lui Abu Musab al-Zarqawi, fost lider al insurgenţilor.

Avocaţii celor doi bărbaţi afirmă că aceştia ar putea fi torturaţi sau chiar ucişi dacă sunt transferaţi în custodia autorităţilor irakiene.

SUA au aproximativ 158.000 de soldaţi în Irak, după declanşarea operaţiunilor în urmă cu cinci ani. Numărul militarilor americani ucişi în Irak a trecut de pragul de 4.000 săptămâna aceasta.

Garre a precizat că cei doi sunt deţinuţi de forţele multinaţionale din Irak, din care face parte şi contingentul Statelor Unite.

Joseph Margulies, avocatul lui Munaf şi Omar, nu a fost de acord cu această idee. El a apreciat că aceştia sunt clar sub controlul armatei americane şi ar trebui să aibă acces la tribunale americane, pentru a contesta detenţia lor.

Margulies s-a confruntat cu o serie de întrebări sceptice din partea judecătorilor conservatori ai curţii.

"A spune că toată lumea are drepturi în baza Constituţiei SUA este extravagant", a afirmat judecătorul Antonin Scalia.

Judecătorul John Roberts i-a cerut lui Margulies un criteriu clar care să determine dacă tribunalele americane au jurisdicţie. El şi-a exprimat îndoiala că un control militar asupra unei persoane într-o zonă de conflict dintr-un alt stat ar stabili o jurisdicţie.

La rândul său, judecătorul Samuel Alito şi-a exprimat îngrijorarea că mii de persoane reţinute în Irak, care nu sunt cetăţeni americani, ar putea depune petiţii în justiţia americană pentru a nu fi predate decât în baza tratatului de extrădare între SUA şi Irak.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici