Judecătorii mai multor instanţe, inclusiv curţi de apel, suspendă activitatea

Judecătorii de la mai multe instanţe, inclusiv Curtea de Apel Bucureşti şi Curtea de Apel Alba Iulia, suspendă activitatea nemulţumiţi de modificarea pensiilor de serviciu.

Urmărește
328 afișări
Imaginea articolului Judecătorii mai multor instanţe, inclusiv curţi de apel, suspendă activitatea

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti, întruniţi marţi în Adunarea Generală, au decis, cu unanimitatea celor prezenţi, ca, începând de miercuri să adopte forma de protest a amânării judecării cauzelor, cu excepţia cauzelor urgente, până Legislativul le va respecta statutul şi munca atât a judecătorilor, cât şi a personalului auxiliar de specialitate.

Şi magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia au luat aceeaşi decizie.

„Volumul inuman de muncă, în rândul judecătorilor, agravat de plecările masive din sistemul judiciar, în contextul incoerenţei şi lipsei de transparenţă a puterii legiuitoare, subdimensionarea cronică a schemelor de personal, neadaptate de ani de zile volumului uriaş de cauze, incompatibilităţile şi interdicţiile profesiei, sunt aspecte ce trebuiau cântărite de legiuitor, atunci când a decis să lovească nemeritat corpul judecătorilor, prin afectarea statutului şi a independenţei, prin lezarea chiar a demnităţii profesiei. Facem cunoscut opiniei publice faptul că regretăm profund că am fost nevoiţi să recurgem la această formă de protest, însă este în interesul societăţii ca statutul judecătorului să fie unul puternic, respectat şi independent. Statutul judecătorului nu este un privilegiu al acestuia, ci este dreptul societăţii de a avea o justiţie independentă şi imparţială. Independenţa judecătorului nu poate face obiectul negocierii politice, iar un corp profesional desconsiderat nu va mai oferi societăţii acele garanţii de independenţă, atât de necesare”, spun judecătorii Curţii de Apel Bucureşti.

Potrivit acestora, pensia judecătorilor, „de serviciu şi nu specială, aşa cum s-a afirmat în spaţiul public”, este consacrată în legislaţia naţională încă din anul 1997, iar legiuitorul nu a oferit „niciun argument rezonabil” pentru a o elimina.

„Ea a fost concepută tocmai pentru a consolida statutul judecătorului şi garanţiile de independenţă pe care acesta trebuie să le ofere. Eliminarea acestei componente a independenţei judecătorului este în dezacord cu jurisprudenţa constantă a Curţii Constituţionale care a decis că eliminarea acestei pensii pentru judecători este contrară exigenţelor actuale, pe care importante documente internaţionale le exprimă în mod direct cu privire la drepturile judecătorilor, în considerarea importanţei rolului acestora în apărarea statului de drept. De asemenea, modificările legilor justiţiei recent adoptate (în decembrie 2022) au reprezentat un jalon PNRR îndeplinit, PNRR statuând, în mod expres, neincluderea pensiilor judecătorilor în categoria care urmează să fie modificată”, spun magistraţii.

Totodată, judecătorii întruniţi în Adunarea Generală au decis să sesizeze preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Avocatul Poporului, Preşedintele României, Preşedintele Camerei Deputaţilor, Preşedintele Senatului, pentru a sprijini întregul corp al magistraţilor, prin formularea obiecţiilor de neconstituţionalitate la Curtea Constituţională a României.

De asemenea, s-a hotărât mandatarea preşedintelui Curţii de Apel Bucureşti în adoptarea unei rezoluţii de către preşedinţii curţilor de apel, în cadrul întâlnirii ce se va desfăşura la Iaşi, în data de 30 iunie, în raport de stadiul procesului legislativ de la acel moment.

În timpul protestului, în materie civilă vor fi judecate următoarele cauze: ordonanţă preşedinţială, măsuri asiguratorii, suspendare provizorie executare, răpiri internaţionale de copii, plasamente, adopţii, custodii publice, declarare ca indezirabili, ordine de protecţie, iar în materie penală: cauzele în care sunt inculpaţi sub imperiul măsurilor preventive, cauze de competenţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, cauzele în materia executării pedepsei (primă instanţă şi căi de atac), verificare măsuri asiguratorii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici