Judecătorul arădean Ioan Lazăr, trimis în judecată pentru luare de mită

Procesul în care judecătorul Ioan Lazăr de la Tribunalul Arad - suspendat din funcţie şi arestat - este acuzat de luare de mită va începe în 11 septembrie, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Urmărește
144 afișări
Imaginea articolului Judecătorul arădean Ioan Lazăr, trimis în judecată pentru luare de mită

Traian Marius Sabău, complicekl judecătorului Ioan Lazăr (Imagine: Mediafax Foto)

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a înregistrat, joi, pe rolul Secţiei penale, dosarul în care au fost trimişi în judecată magistratul Ioan Lazăr şi complicele acestuia Traian Marius Sabău şi a fixat un prim termen în acest proces pentru 11 septembrie.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, lui Ioan Lazăr, judecător în cadrul Tribunalului Arad - Secţia penală, cu grad profesional de judecător de curte de apel, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită, se arată într-un comunicat de joi al DNA.

Alături de acesta, procurorii DNA l-au trimis în judecată şi pe Traian Marius Sabău, pentru complicitate la luare de mită.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, la data de 14 mai 2008, Ioan Lazăr, în calitate de judecător la Tribunalul Arad - Secţia penală, a pretins de la un denunţător suma de 30.000 de euro, în mod indirect, prin intermediul lui Traian Marius Sabău.

Din suma pretinsă, judecătorul Lazăr a primit, în două tranşe, suma de 25.000 euro, în scopul de a pronunţa o soluţie favorabilă denunţătorului într-un dosar penal aflat la completul său de judecată.

Judecătorul Lazăr Ioan a amânat de mai multe ori pronunţarea soluţiei, pentru ca ulterior, la data de 29 mai 2008, în schimbul primirii acestei sume de bani, să pronunţe o hotărâre favorabilă denunţătorului, conform celor convenite cu acesta. Concret, judecătorul a dispus respingerea plângerii formulate de o persoană juridică împotriva unei rezoluţii de neîncepere a urmăririi penale faţă de denunţător.

"Inculpatul Lazăr Ioan a beneficiat de sprijinul inculpatul Sabău Traian Marius, în sensul că acesta din urmă i-a comunicat denunţătorului suma pretinsă de judecător şi a primit de la denunţător, în două tranşe, suma de 25.000 de euro, bani pe care i-a remis lui Lazăr Ioan", precizează sursa citată.

În vederea recuperării sumei de 25.000 euro, s-au dispus măsuri asigurătorii prin instituirea inscripţiei ipotecare asupra unui imobil aparţinând inculpatului Lazăr Ioan, precum şi prin consemnarea, la dispoziţia instanţei, a sumelor de 13.150 euro, 863 USD şi 20.290 RON, care aparţin celor doi inculpaţi.

La data de 29 mai 2008, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat reţinea şi arestarea preventivă a lui Ioan Lazăr.

În 30 mai, cei doi inculpaţi au fost reţinuţi de procurori pentru 24 de ore, iar o zi mai târziu, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus arestarea acestora pentru de 29 de zile.

Dosarul a fost înaintat spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Ioan Lazăr şi complicele său au solicitat instanţei eliberarea sub control judiciar, cererile urmând să fie judecate, vineri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici