Video Judecătorul Ioan Lazăr şi presupusul său complice vor fi arestaţi preventiv

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au decis, sâmbătă seară, arestarea preventivă pentru 29 de zile a judecătorului Ioan Lazăr, de la Tribunalul Arad şi a presupusului complice al acestuia.

Urmărește
385 afișări

Avocaţii celor doi au declarat recurs, care va fi judecat de un complet de trei judecători de la instanţa supremă

Ioan Lazăr, judecător la Secţia Penală a Tribunalului Arad şi profesor la o secţie din Satu Mare a Universităţii "Vasile Goldiş" din Arad, a fost reţinut, vineri după-amiază, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Bucureşti.

Judecătorul a fost ridicat de procurorii DNA - Serviciul Teritorial Timiş de la Filarmonica "Dinu Lipatti" din Satu Mare, unde avea loc festivitatea de absolvire a promoţiei din acest an a Facultăţii de Drept, unde acesta predă Drept Civil. Lazăr se afla la prezidiu, alături de şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie, comisarul şef Liviu Tăut, şi prorectorul filialei Satu Mare a Universităţii de Vest "Vasile Goldiş" din Arad, Găvrilă Ardelean, potrivit unor surse judiciare.

Traian Marius Sabău, presupusul complice al acestuia, a fost ridicat, vineri, de anchetatori în timp ce mergea la grădiniţă să îşi ia copilul, potrivit avocatului acestuia.

Cei doi au fost aduşi, în noaptea de vineri spre sâmbătă, de la Arad la Bucureşti, fiind prezentaţi, sâmbătă, de procurorii DNA în faţa instanţei supreme cu propunere de arestare preventivă.

Ordonanţa de reţinere a judecătorului Ioan Lazăr expira sâmbătă, la ora 20.20, iar cea emisă pe numele presupusul complice al acestuia, Traian Marius Sabău, la ora 20.50, potrivit unor surse judiciare.

Şedinţa de judecată de la instanţa supremă, începută la ora 14.00, a fost suspendată de două ori, prima dată după ce magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au admis solicitarea judecătorului Ioan Lazăr de a studia materialul înaintat de procurorii anticorupţie.

Instanţa a reluat discuţiile în acest caz în jurul orei 16.00, însă după aproximativ două ore, magistraţii au fost nevoiţi să suspende din nou şedinţa după ce lui Traian Marius Sabău i s-a făcut rău.

La scurt timp după incident, în sala de judecată a venit asistenta de la cabinetul medical aflat în incinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Bărbatul a fost dus la cabinetul medical, pentru investigaţii, de unde a revenit după aproximativ 30 de minute, diagnosticul fiind de deshidratare şi lipsă de hrană.

Unul dintre avocaţi, Nicolae Enache, a declarat, pentru MEDIAFAX, că Traian Marius Sabău le-ar fi spus magistraţilor instanţei supreme, în timpul audierii, că nu se simte bine şi că pe drumul de la Arad la Bucureşti s-ar fi lovit la cap în maşina cu care a fost adus.

Avocatul a precizat că Sabău este administratorul mai multor firme şi prieten de familie cu judecătorul Ioan Lazăr.

După o şedinţă care a durat aproape şapte, magistraţii instanţei supreme au admis propunerea procurorilor anticorupţie de arestare preventivă pentru 29 de zile a judecătorului Ioan Lazăr şi a presupusului complice al acestuia.

Un judecător nu poate fi dus la instanţă cu propunere de arestare preventivă până nu primeşte încuviinţarea Secţiei de judecători a CSM. Astfel, potrivit articolului 42 alineatul 1 din Legea 317/2004, "secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii încuviinţează percheziţia, reţinerea sau arestarea preventivă a judecătorilor şi a magistraţilor asistenţi".

Vezi aici comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie în legătură cu cercetarea judecătorului Ioan Lazăr, de la Tribunalul Arad, şi a lui Traian Marius Sabău.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici