Klaus Iohannis, mesaj cu ocazia Zilei Justiţiei: Folosirea tehnologiei pentru înfăptuirea actului de justiţie trebuie să devină o regulă

Tranziţia spre online ca mijloc de soluţionare a litigiilor sau plusul de eficienţă adus pentru justiţiabili şi pentru personalul din justiţie sunt dovezi clare că folosirea noilor tehnologii pentru înfăptuirea actului de justiţie trebuie să devină o regulă, spune preşedintele Klaus Iohannis

Urmărește
223 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis, mesaj cu ocazia Zilei Justiţiei: Folosirea tehnologiei pentru înfăptuirea actului de justiţie trebuie să devină o regulă

Iohannis: Folosirea tehnologiei pentru înfăptuirea actului de justiţie trebuie să devină o regulă

Preşedintele Iohannis, a transmis duminică un mesaj cu ocazia Zilei Justiţiei. „Cu ocazia Zilei Justiţiei, felicit întregul personal din sistemul judiciar pentru activitatea pe care o desfăşoară, mai ales în contextul dificil provocat de epidemia de COVID-19. Justiţia are misiunea de a apăra drepturile, libertăţile fundamentale şi interesele legitime ale cetăţenilor. Perioada traversată de România în ultimele luni şi criza cu care se confruntă întreaga lume au adus cu sine transformări profunde în societăţile noastre, iar protejarea dreptului la viaţă şi a dreptului la sănătate a căpătat noi valenţe.

Ultimele luni au generat, de asemenea, şi schimbări care anterior erau greu de imaginat în domeniul justiţiei.

Noile standarde atinse înseamnă, de fapt, o democraţie mai funcţională, motiv pentru care încurajez toţi actorii din sistemul judiciar să continue cu hotărâre eforturile în această direcţie.

Criza traversată a avut un impact puternic asupra profesiilor liberale şi asupra economiei în general. Nu trebuie să uităm, însă, că în spatele codurilor de procedură şi al dreptului material se află destinele oamenilor, iar valorile care călăuzesc activitatea tuturor celor implicaţi în înfăptuirea actului de justiţie trebuie să rămână aceleaşi: dreptate, integritate, profesionalism, adevăr, umanitate, curaj. Doar prin respectarea acestor valori, justiţia contribuie la construirea încrederii în stat şi în lege.

În ultimii ani, agenda publică a fost dominată de încercări repetate de a subordona justiţia politicului, iar întreaga energie a forţelor democratice din România s-a concentrat pe stoparea unor astfel de demersuri. A venit momentul ca tot acest potenţial de schimbare şi îmbunătăţire a justiţiei, ca serviciu public, să fie valorificat într-un demers constructiv. Nevoia unei infrastructuri adecvate, o legislaţie clară, coerentă şi predictibilă, un dialog constant şi onest în interiorul sistemului judiciar şi construirea unui consens cu privire la priorităţile acestuia sunt aspecte asupra cărora nu mai pot exista întârzieri.

Totodată, lupta împotriva corupţiei rămâne o prioritate, fiindcă acest flagel împiedică dezvoltarea economică şi socială, afectează consolidarea democraţiei şi, de aceea, trebuie ferm combătut. Toleranţa zero faţă de orice act de corupţie va produce schimbări profunde şi benefice la nivelul întregii societăţi.

Transmit întregul meu sprijin tuturor celor care, în ciuda dificultăţilor întâmpinate sau riscurilor la care s-au expus, au rămas dedicaţi misiunii nobile a profesiei pe care au îmbrăţişat-o, contribuind la un deziderat mereu actual în viaţa unui stat – o societate mai dreaptă”, a spus preşedintele.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici