- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Kovesi cere soluţionarea cu celeritate a dosarului privind fraudarea concursului pentru procurori şefi
Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a declarat, vineri, că va solicita Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) să soluţioneze cu celeritate dosarul privind eventuala fraudare a concursului pentru ocuparea funcţiilor de procurori şefi de la Parchete.
Kovesi cere soluţionarea cu celeritate a dosarului privind fraudarea concursului pentru procurori şefi
Kovesi a subliniat că au existat probleme întotdeauna cu privire la modul de organizare, "la concursuri, la subiecte, la baremuri", apreciind că această problemă este în atenţia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care va reglementa aceste chestiuni.
În acest context, Kovesi a spus că este foarte important să se revizuiască conceptul şi modalitatea de organizare a concursurilor, întrucât "trebuie să se asigure că cei care vor candida şi care vor lua examenele vor fi cei mai bine pregătiţi procurori din sistem".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
-
FSB susţine că a dejucat comploturile ucrainene de a ucide ofiţeri de rang înalt
-
China va construi cel mai mare baraj hidroenergetic din lume în Tibet
-
Un mare producător de maşini donează un milion de dolari pentru inaugurarea lui Donald Trump la Casa Albă
"Mă aştept ca atunci când se organizează un concurs pentru o funcţie aşa de importantă cum ar fi cea de procuror general (de Parchet de Curte de Apel - n.r.), examenul să se desfăşoare cu obiectivitate şi să fie corect", a declarat Codruţa Kovesi la Consiliul Superior al Magistraturii.
Procurorul general al României a spus că nu poate să furnizeze date în legătură cu mersul anchetei referitoare la fraudarea examenului privind ocuparea funcţiilor de conducere la Parchete, însă a subliniat că fiecare este răspunzător pentru faptele sale, iar dacă un procuror comite o faptă penală, acesta trebuie să răspundă la fel ca orice cetăţean, care, bineînţeles, se bucură de prezumţia de nevinovăţie.
"Am să solicit DNA să soluţioneze cu celeritate această cauză, pentru că este foarte important stabilirea modului în care s-a desfăşurat acest concurs, dacă el trebuie invalidat sau validat şi, având în vedere importanţa acestuia, el trebuie soluţionat cât mai repede şi să se stabilească exact ce s-a întâmplat la acest concurs", a susţinut şeful Ministerului Public.
Întrebată dacă are date cu privire la o eventuală fraudare a examenului de ocupare a funcţiilor de conducere la instanţe, Kovesi a spus că deocamdată sunt informaţii numai în ceea ce priveşte examenul de organizare pentru funcţiile de conducere la procurori.
Kovesi a declarat că după ce se va elucida modul în care s-a desfăşurat concursul, se va face o evaluare a organizării examenelor, în sensul de a se stabili dacă actualul concept de organizare permite alegerea celor mai buni oameni din sistem în funcţii de conducere, subliniind totodată că este necesară implicarea Ministerului Public mai mult în această activitate.
"În acest moment, nimeni din conducerea Ministerului Public nu are niciun fel de atribuţii în numirea procurorilor generali ai Parchetelor de Curţi de Apel sau a celorlalte persoane cu funcţii de conducere din teritoriu şi cred că trebuie să se facă o reevaluare a modului în care s-a desfăşurat acest examen", a mai spus Kovesi.
Şeful Ministerului Public a dat ca exemplu în acest sens cazul unui procuror de Parchet, respectiv Parchetul Judecătoriei Pucioasa, unde a candidat pentru funcţia de conducere fostul şef al instituţiei, destituit de Secţia de procurori a CSM din motive de deficienţe manageriale.
"În cursul lunii aprilie a acestui an, această persoană a fost revocată din funcţie şi iată că în toamnă s-a înscris din nou la concurs. Cred că ar trebui să verificăm puţin regulamentul, ar trebui revăzut acest regulament, pentru că se pierde timp, se fac cheltuieli cu evaluarea acestor persoane care au fost revocate din cauza deficienţelor manageriale şi nu este permis ca ele să candideze din nou", a adăugat Kovesi.
Întrebată în legătură cu nemulţumirea a tot mai multor procurori privind candidaţii care se înscriu la funcţiile de conducere, Kovesi a spus că mulţi dintre aceştia considerând că un astfel de examen reprezintă de fapt o loterie.
"Nu trebuie să vă ascund faptul că mai mulţi colegi cu care am vorbit, colegi din teritoriu, mi s-au plâns despre faptul că întotdeauna au exitat probleme atât la concursurile pentru promovarea în funcţii de conducere, cât şi pentru promovarea în funcţii de execuţie la Parchetele teritoriale. Din cauza acestor probleme care au apărut pe marginea acestor concursuri, sunt şi foarte mulţi procurori din teritoriu care refuză să se înscrie la astfel de examen", a mai spus Kovesi.
Procurorul Sterian Guli, cel care a câştigat postul de conducere la Parchetul Capitalei, a fost ridicat, joi după-amiază, de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), în baza unui mandat de aducere în care era notat ca învinuit.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.