Kovesi: Dosarul Macovei este în faza actelor premergătoare începerii urmării penale

Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a declarat, joi, că dosarul privindu-l pe fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, este în faza actelor premergătoare începerii urmării penale.

Urmărește
2 afișări
Imaginea articolului Kovesi: Dosarul Macovei este în faza actelor premergătoare începerii urmării penale

Kovesi: Dosarul Macovei este în faza actelor premergătoare începerii urmării penale

Ministerul Justiţiei a sesizat, în 9 octombrie 2007, Parchetul instanţei supreme după ce în urma verificărilor privind modul în care, în timpul ministeriatului Monicăi Macovei, a fost contractată organizaţia Freedom House - care a realizat auditul ce a stat la baza adoptării Strategiei Naţionale Anticorupţie în 2005 - a descoperit indicii de fals intelectual.

"Pângerea s-a înregistrat ca dosar penal la Secţia de urmărire penală şi criminalistică. Deocamdată, se află în faza de acte premergătoare începerii urmăririi penale. Nu vă pot confirma şi nu vă pot infirma dacă se va cere aviz de cercetare penală, pentru că este decizia exclusivă a procurorului de caz”, a declarat Codruţa Kovesi, răspunzând unei întrebări a jurnaliştilor în legătură cu stadiul acestui dosar.

Ministerul Justiţiei (MJ) informa, într-un comunicat, că verificările Corpului de Control al Ministrului Justiţiei în legătură cu modul în care Freedom House a câştigat selecţia de oferte pentru realizarea auditului s-au finalizat.

"Ca urmare a controlului, s-au constatat indicii că reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, împreună cu reprezentanţi ai Freedom House România, au încercat, prin emitere de înscrisuri, să creeze o aparenţă de legalitate în procedura de achiziţie a serviciilor de audit care a stat la baza emiterii HG nr. 231/2005 privind aprobarea Strategiei Naţionale Anticorupţie pe perioada 2005-2007 şi a planului de acţiune pentru implementarea Strategiei Naţionale Anticorupţie pe perioada 2005-2007. Fapta acestora poate întruni elemente constitutive ale infracţiunii prevăzute şi pedepsite de articolul 289 din Codul penal - fals intelectual", se preciza în comunicatul MJ.

Mai mult, potrivit aceluiaşi document, în cadrul interpelărilor formulate în Camera Deputaţilor, în perioada 2005-2006, pe subiectul achiziţiei serviciilor de audit, Ministerul Justiţiei a prezentat date inexacte cu privire la procedura de selectare a Freedom House şi la componenţa echipei care a realizat auditul.

"Prezentarea de date inexacte Parlamentului cu privire la activitatea ministerului pentru a ascunde săvârşirea posibilelor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului poate constitui infracţiune, aşa cum prevede art. 8 alin. 1 lit. b din Legea 115/1999 privind responsabilitatea ministerială", se mai arată în document.

Fostul ministrul al Justiţiei, Tudor Chiuariu, a lansat, în luna septembrie, acuzaţii foarte grave la adresa predecesorului său Monica Macovei şi a unor reprezentanţi ai societăţii civile în legătură cu modul în care a fost realizat auditul privind Strategia Anticorupţie de către Freedom House.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici