- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Kovesi: Intrarea în vigoare a modificărilor penale ar bloca activitatea Ministerului Public
Procurorul general Laura Codruţa Kovesi a declarat, joi, că intrarea în vigoare a modificărilor legislaţiei penale ar duce la blocarea activităţii procurorilor.
Kovesi: Intrarea în vigoare a modificărilor penale ar bloca activitatea Ministerului Public
Adunarea Generală a procurorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie s-a întrunit, joi, la convocarea procurorului general Laura Codruţa Kovesi, pentru a discuta efectele ultimelor modificări legislative ale legislaţiei penale şi fiscale, precum şi consecinţele restituirilor numeroase de dosare din ultimele luni.
Laura Coduţa Kovesi a spus că modificările Codului de procedură penală „anulează activitatea de urmărire penală” şi „extinde drepturile persoanelor asupra cărora există suspiciunea rezonabilă că au comis o infracţiune”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Peste 100.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
Referitor la situaţia restituirii dosarelor, Kovesi a arătat că se impune de urgenţă adoptarea unei legislaţii care, fie să înlăture instituţia restituirii, fie să reglementeze explicit cazurile de restituire la procuror pentru refacerea urmăririi penale.
„Restituirea cauzei la procuror produce mari întârzieri în desfăşurarea procesului penal, îndepărtează momentul faptei de momentul unei decizii definitive prin care să se hotărască asupra temeiniciei oricărei acuzaţii în materie penală”, a susţinut Kovesi.
De asemenea, procurorul general al României a arătat că, în ultimele trei luni, un număr de 36 de dosare au fost restituite la procuror.
Procurorul general a arătat că în dreptul procesual penal comparat nu există instituţia restituirii, exemplificând cu dreptul francez, italian, belgian.
„Prin aceste modificări, noi ne-am putea înceta activitatea, pentru că 250.000 de cauze ar putea fi blocate. Dorim să tragem un semnal de alarmă cu privire la eventuala intrare în vigoare a acestor modificări legislative”, a avertizat Codruţa Kovesi.
Un alt aspect dezbătut în Adunarea Generală a fost cel referitor la modificările Codului de procedură fiscală care exclud procurorul de la participarea la controale inopinate atunci când există sesizări de la persoane sau autorităţi.
Adunarea Generală a Procurorilor a decis, joi, trimiterea unor scrisori şi puncte de vedere către comisiile parlamentare, Ministerul Justiţiei şi Consiliul Superior al Magistraturii referitor la ultimele modificări legislative în materie penală şi fiscală şi, respectiv, la situaţia restituirilor dosarelor.
În aceste scrisori procurorii îşi exprimă disponibilitatea de a fi consultaţi cu privire la toate modificările care ar putea afecta activitatea de urmărire penală şi prezintă propuneri în acest sens.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO