- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Kovesi: Ministerul Public a soluţionat, în premieră, peste un milion de dosare
Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a declarat, vineri, că anul trecut Ministerul Public a depăşit un milion de cauze penale de soluţionat, fiind implicat acelaşi efectiv de procurori ca cel din urmă cu zece ani, iar datele statistice relevă un sistem aproape în colaps.
Kovesi: Ministerul Public a soluţionat, în premieră, peste un milion de dosare (Imagine din arhiva Mediafax Foto)
"Deşi volumul de activitate faţă de anul 1997 s-a dublat, numărul procurorilor care au lucrat efectiv în 2007 a fost acelaşi cu cel de acum zece ani", a afirmat Kovesi la bilanţul Ministerului Public.
Procurorul general a arătat că în ciuda faptului că Ministerul Public este unul european, România continuă să aibă procurori care au peste 1.500 de dosare în lucru şi unităţi de parchet care funcţionează cu unul sau doi pocurori.
"Trebuie să realizăm că 1.500 de dosare în fişetul unui procuror nu reprezintă doar o cifră, ci semnalul unui sistem apoape în colaps. Este imposibil să pretindem unui procuror să citească, să evalueze, să dea o soluţie justă, să facă actul de justiţie în 1.500 de dosare simultan", a subliniat Codruţa Kovesi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Ea a adăugat că acesta este de cele mai multe ori motivul pentru care nu sunt finalizate dosarele în termen rezonabil şi, uneori, rezultatul nu constituie un act de calitate.
Kovesi a mai spus că este greu pentru justiţiabili să înţeleagă faptul că nesoluţionarea dosarelor este cauzată de încărcătura uriaşă şi "nu de unele interese particulare".
"Prin abordarea bilanţului de anul acesta, vrem să convingem că dorim să ne desprindem de mentalităţi vechi şi să arătăm că acţionăm numai în spiritul legii şi că nu prin discursuri vom reuşi, ci pin acţiunile noastre", a arătat Kovesi, punctând în discursul său mesajul către trei categorii de destinatari.
"Procurorilor, pentru că ei trebuie să înţeleagă care sunt priorităţile perioadei următoare; factorii externi de decizie - Consiliul Superior al Magistraturii, Executivul, Ministerul Justiţiei, Parlamentul, pentru a înţelege nevoile urgente de susţinere a sistemului şi, nu în ultimul rând, justiţiabililor, care sunt principalii beneficiari ai servicilor de parchet în societate", a spus procurorul general al României.
Kovesi a susţinut că numărul de dosare soluţionate a crescut cu 23,7 la sută faţă de anul 2006, în condiţiile în care au fost şi sunt 540 de posturi vacante.
Şeful Ministerului Public a afirmat că volumul de muncă este repartizat neechitabil, încărcătura mare find la parchetele locale, unde sunt multe posturi vacante.
Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a susţinut că sub aspectul analizei calitative a activităţii anchetatorilor, relevante sunt soluţiile de achitare care s-au dublat şi care constituie 2,53 la sută din totalul inculpaţilor trimişi în judecată anul trecut.
Şi asta în condiţiile în care numărul de trimiteri în judecată anul trecut a scăzut cu aproape jumătate faţă de acum zece ani, procentul de achitări s-a dublat, a precizat Kovesi la bilanţul Ministerului Public.
Instabilitatea legislativă, calitatea activităţii de cercetare penală a organelor de poliţie judiciară, schimbarea declaraţiilor în faza de judecată şi minimalizarea probelor realizate în timpul anchetelor, expertize succesive cu concluzii contradictorii, lipsa de reacţie a sistemului judiciar faţă de infracţiunile care împiedică înfăptuirea justiţiei, sunt alte cauze generatoare de achitări în cauze deferite justiţiei.
Procurorul general a declarat că pentru prima dată în istoria Ministerului Public s-a apelat la o cercetare sociologică pentru a se cunoaşte în ce măsură Parchetul îşi îndeplineşte sarcinile în mod eficient.
Potrivit rezultatelor studiului, 40% din cei chestionaţi asupra acestui aspect au răspuns "în mică măsură", 37% "în mare măsură" şi 2% au spus "în foarte mare măsură".
La întrebarea "Cât de multă încredere aveţi în Parchet", 13% au răspuns că nu au deloc, 43% au spus că nu au prea multă încredere, iar 34% au răspuns că au încredere.
"Aşadar, activitatea procurorilor se desfăşoară într-un mediu social de neîncredere şi nu putem schimba această stare de fapt decât printr-o activitate eficientă", a afirmat Codruţa Kovesi.
La întrebarea "Dacă aţi fi victima unei infracţiuni, credeţi că soluţia legală ar depinde de procurorul la care ajunge cazul", 58% din cei chestionaţi au răspuns "da" şi 20% "nu".
Kovesi spune că sistemul nu a convins că foloseşte o măsură egală în abordarea cauzelor, soluţionarea corectă depinzând de calităţile personale ale celui care instrumentează dosarul.
Raportul de activitate al Ministerului Public pe anul 2007 este prezentat, vineri, în premieră, prin intermediul echipamentelor de videoconferinţă, la bilanţ participând preşedintele Traian Băsescu, noul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi vicepreşedintele CSM, Graţiana Isac.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36