- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Kovesi: Parlamentarii nu trebuie să-şi exprime opinia privind urmărirea penală a miniştrilor
Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a declarat, joi, că pentru cele opt dosare privind foşti şi actuali miniştri Ministerul Public este legal investit, având cereri de urmăriri penale şi, ca atare, nu mai trebuie solicitată opinia Parlamentului.
Kovesi: Parlamentarii nu trebuie să-şi exprime opinia privind urmărirea penală a miniştrilor
"O cerere din partea Parlamentului nu este necesară, fapt însuşit şi de ministrul Justiţiei, din moment ce acesta a trimis Ministerului Public cererile pentru declanşarea urmăririi penale", a spus Kovesi.
Potrivit acesteia, Constituţia prevede câteva imunităţi pentru deputaţi şi senatori, respectiv în ceea ce priveşte arestarea, reţinerea şi percheziţia parlamentarilor, conferindu-i Parlamentului dreptul de a cere urmărirea penală a unui ministru, a explicat Kovesi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un diplomat rus de rang înalt afirmă că Rusia este deschisă la orice discuţii de pace în Ucraina dacă Trump le iniţiază
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
-
România, eliminată din turneul final BJK Cup de Japonia după ce a cedat la dublu
-
Comisia Europeană trimite România în faţa CJUE pentru că nu a colectat şi epurat în mod corespunzător apele uzate
"Dacă parlamentarii consideră că un ministru a comis o faptă penală sau există indicii cu privire la aceasta, pot declanşa procedura de a solicita urmărirea penală a membrului Executivului", a adăugat procurorul general.
Kovesi a spus că, în acest moment, nu există nicio dispoziţie legală în vigoare potrivit căreia procurorul să fie obligat să ceară de la Parlament urmărirea penală a unui membru al Guvernului, dacă acesta este parlamentar.
Întrebată ce conţine cererea de urmărire penală formulată de Preşedinţie, Kovesi a explicat că la solicitarea transmisă de ministrul interimar al Justiţiei referitoare la cele opt cauze, pe lângă solicitări, sunt ataşate dosarul cauzei, referatul întocmit de procurorul de caz, copii după actul de dosar şi, în unele situaţii, rapoartele întocmite de Comisia specială de la Cotroceni pentru acele cazuri în care s-au făcut solicitări către această comisie, până să fie declarată neconstituţională.
Totodată, Kovesi a ţinut să precizeze că decizia Curţii Constituţionale prin care a fost declarat neconstituţional articolul 16 din Legea 115/1999 privind răspunderea ministerială arată clar că niciuna dintre autorităţile statului, legislative, jurisdicţionale, executive, nu se pot interfera şi nu pot restrânge dreptul unei alte autorităţi (în acest caz preşedintele României - n.red.).
Astfel, în temeiul legilor, spune Kovesi, nu este prevăzut ca procurorul de caz sau cineva din Ministerul Public să solicite Parlamentului să emită o cerere de urmărire penală pentru miniştri sau foşti miniştri.
Articolul 16 din Legea 115/1999 prevedea procedura ce trebuia urmată în cazul în care Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Direcţia Naţională Anticorupţie cereau declanşarea urmăririi penale în cazul unui demnitar, solicitare transmisă preşedintelui României, care trebuia să dea un gen de aviz.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO