Liga "Miron Cozma" vrea o lege pentru graţierea faptelor legate de mineriade

Liga "Miron Cozma" va iniţia un proiect de lege prin care doreşte să fie graţiate toate faptele ce au legătură cu mineriadele din perioada postrevoluţionară, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, preşedintele interimar al ligii, Cristinel Tănasie.

Urmărește
25 afișări
Imaginea articolului Liga "Miron Cozma" vrea o lege pentru graţierea faptelor legate de mineriade

Liga "Miron Cozma" vrea o lege pentru graţierea faptelor legate de mineriade

Tănasie a spus că propunerea respectivă va fi supusă atenţiei parlamentarilor de Gorj, care sunt invitaţi să participe, duminică, la simpozionul organizat la Târgu-Jiu pentru eliberarea celor trei lideri sindicali condamnaţi la câte cinci ani de închisoare pentru mineriadele din 1999.

Miron Cozma va fi prezent şi el la sfârşitul săptămânii la Târgu Jiu şi va participa la simpozionul la care sunt aşteptaţi să ia parte aproximativ 500 de persoane, printre care şi delegaţi din 16 ţări. Aceştia reprezintă sindicate care sunt membre ale Organizaţiei Internaţionale a Muncitorilor, organizaţie care solicitat în mai multe rânduri eliberarea lui Cozma din închisoare.

Liga Muncitorilor, Şomerilor şi Defavorizaţilor "Miron Cozma" a fost înfiinţată în anul 2000 de Constantin Creţan, care în prezent execută o pedeapsă privativă de libertate de cinci ani, în aceeaşi situaţie aflându-se Vasile Lupu şi Dorin Loiş.

Miron Cozma a fost eliberat la începutul lunii decembrie a anului trecut din Penitenciarul Rahova, după ce a ispăşit zece ani de închisoare pentru subminarea puterii de stat. În cazul lui Cozma, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, la începutul lunii decembrie 2005, contopirea pedepselor pe care acesta le-a primit pentru implicarea în două mineriade: şapte ani şi 11 luni închisoare (pedeapsă executată deja pentru mineriada din 1991) şi zece ani de închisoare (pedeapsă aplicată de instanţa supremă pentru mineriada de la Costeşti, din februarie 1999).

Miron Cozma are interdicţie pentru o perioadă de cinci ani de a intra în Bucureşti şi Petroşani, dar poate merge la Lupeni sau în celelalte oraşe din Valea Jiului. Aceasta este o măsură complementară dispusă de instanţa supremă în februarie 1999, când l-a condamnat la 18 ani de detenţie pentru mineriada din septembrie 1991, soldată cu căderea Guvernului Petre Roman.

Liga Muncitorilor, şomerilor şi defavorizaţilor sociali "Miron Cozma" a organizat, în 10 februarie, la Lupeni, în Valea Jiului, un marş de solidaritate faţă de cei trei lideri sindicali încarceraţi, Cozma reproşându-le celor aproximativ o sută de mineri care au participat la această acţiune că nu au făcut nimic în cei zece ani cât el a stat la închisoare.

Romeo Beja, Dorin Loiş, Ionel Ciontu, Vasile Lupu şi Constantin Creţan au fost condamnaţi la câte cinci ani de închisoare în dosarul Costeşti, pentru evenimentele din ianuarie 1999.



Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici