- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Lupaşcu: CSM nu are capacitatea de a asigura independenţa magistraţilor aşa cum spune Constituţia
Judecătorul Dan Lupaşcu, preşedintele Curţii de Apel Bucureşti, membru cu activitate permanentă al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a declarat, joi, că este timpul să se facă o schimbare, că instituţia nu are capacitatea de asigura independenţa magistraţilor aşa cum spune Constituţia.
Lupaşcu: CSM nu are capacitatea de a asigura independenţa magistraţilor aşa cum spune Constituţia
"În Constituţie se arată că CSM este garantul independenţei justiţiei. Este o declaraţie superbă", a arătat Lupaşcu în discursul său susţinut după prezentarea raportului de activitate al Consiliului şi după alte discursuri.
În stilul caracteristic ironic, Lupaşcu a spus că probabil în şedinţa de joi cuvântul justiţiei a plictisit, spunând că a ajuns să nu se mai uite la televizor pentru că pe un canal este un viol, pe un altul o tâlhărie sau Elodia aşa că preferă posturile străine, "pe de o parte că nu înţeleg nimic, pe de alta, pentru că par mai obiective".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te şi pune ştampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Preşedintele AEP s-a întâlnit cu observatorii internaţionali acreditaţi la alegerile din România
Astfel, Lupaşcu a făcut referire la un film de pe canalul Animal Planet unde o tigroaică a adoptat nişte purceluşi, iar pentru ca purceluşii să fie în siguranţă "li s-au pus veste în dungi". Lupaşcu a adăugat că probabil în timp vestele vor fi distruse.
În continuare, Lupaşcu s-a arătat iritat de faptul că se vorbeşte de CSM ca şi cum ar fi o "firmă goală".
"Eşecul CSM, într-o direcţie sau alta, este al nostru, stimaţi colegi", a declarat Lupaşcu în faţa preşedintelui Băsescu, spunând că nu vrea să îşi pună cenuşă în cap şi făcând referire de unde s-a plecat şi unde s-a ajuns.
Preşedintele Curţii de Apel Bucureşti şi-a exprimat nemulţumirea faţă de faptul că dacă pe vremea Monicăi Macovei, ministrul îi ignora, pe vremea lui Chiuariu, acesta îi minţea frumos. El a precizat că sunt peste 130 de acte normative emise în 2007 pentru care CSM nu a fost solicitat să îşi dea avizul, aşa cum şi Constituţia o prevede.
Lupaşcu a arătat că a avut intenţia de a sesiza Curtea Constituţională, însă s-a constatat că nu exista dovada că s-au făcut solicitări către Guvern şi Parlament să se respecte Constituţia, astfel că demersul a căzut.
Totodată, Lupaşcu a făcut referire şi la faptul că CSM nu are un sediu al său (în prezent Consiliul plătind o chirie lunară de aproximativ 60.000 de euro pentru sediul închiriat), deşi este pregătită din 2005 o acţiune pentru chemarea în judecată a Guvernului, însă iniţiativa nu a fost dusă până la capăt.
"De ce nu am dat drumul la acţiune, de ce nu am beneficiat de fondurile pe care le aveam?" s-a întrebat Lupaşcu, fiind nemulţumit şi că "legile zboară şi sunt adoptate fără consultarea CSM"
Judecătorul a arătat că de curând s-au adoptat tezele Codului de procedură civilă, la începutul anului, cele de procedură penală şi s-a întrebat: "le-a văzut cineva?". Tezele stabilesc tiparele pe care le vor îmbrăca viitoarele Coduri de procedură civilă şi penală.
Lupaşcu a arătat că poate acel tipar va avea trei mâneci şi că poate CSM ar fi putut retuşa această defecţiune.
Dan Lupaşcu a precizat că nu candidează pentru funcţia de preşedinte al CSM nu pentru că nu îi permite Constituţia, ci pentru că aşa consideră el, făcând astfel o remarcă la faptul că preşedintele României i s-a adresat cu apelativul "domnul Lupaşcu", fiind singurul căruia i s-a adresat pe nume, şi nu pe funcţie, ceea ce ar putea lăsa loc la interpretări având în vedere că anul trecut şeful statului i s-a adresat lui Anton Pandrea pe numele acestuia, iar acesta a fost ales preşedintele Consiliului.
El a afirmat că şi-a pus problema să îşi dea demisia din CSM: "Dan din mine spunea pleacă, iar Lupaşcu - nu pleca, rămâi în continuare".
Preşedintele Curţii de Apel Bucureşti a mai spus că membrii CSM se află la jumătate de mandat şi s-a întrebat dacă este cazul să se împace, că mai sunt trei ani până la final.
"Păi mai bine ne ducem acasă", a spus Dan Lupaşcu, primul preşedinte al acestui Consiliu ales în decembrie 2004, după adoptarea legilor justiţiei din septembrie 2004.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO