Lupta contra hoţilor de lemn. Proiect: Jandarmii vor putea controla maşinile care transportă lemne

Jandarmeria Română va putea opri în trafic şi controla, şoferii de maşini, tractoare agricole sau forestiere care transportă material lemnos, potrivit unui proiect legislativ al USR PLUS: „Nu e vorba numai de păduri, ci şi de Siguranţa Naţională”

Urmărește
1168 afișări
Imaginea articolului Lupta contra hoţilor de lemn. Proiect: Jandarmii vor putea controla maşinile care transportă lemne

Lupta contra hoţilor de lemne. Proiect: Jandarmii vor putea controla maşinile care transportă lemne

„Jandarmeria Română reprezintă o parte din soluţia pe care România trebuie să şi-o asume pentru protejarea pădurilor ţării. Dacă până acum nu am avut un cadru legal, am ajuns în momentul în care îl vom reglementa, prin acest proiect de lege. Împreună cu Adrian Giurgiu, colegul meu din Comisia de Mediu, am iniţiat acest proiect legislativ. Pentru că nu e vorba numai de pădurile României, este vorba şi de Siguranţa Naţională, este vorba şi de Ordinea Publică. Jandarmeria Română va putea opri în trafic şi controla, în condiţiile legii, conducătorii de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere care transportă material lemnos. Această instituţie va putea avea un rol esenţial în stoparea mafiei lemnului”, anunţă vicepreşeditele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, Bogdan Rodeanu.

El apreciază că este o propunere care ar apăra pădurea, care ar rezolva lacunele legale şi care ar reduce furtul.

„Ne dorim implicarea directă a Jandarmeriei Române, alături de echipajele Gărzii Forestiere sau ale Poliţiei Rutiere, în monitorizarea şi verificarea transportului de masă lemnoasă. Hoţii de lemn sunt dependenţi de un mijoc de transport: nu ar mai există defrişări şi tăieri ilegale dacă transportul este blocat şi de jandarmi, dacă sunt comparate şi verificate actele încărcăturii şi ale transportatorului. Defrişări ilegale, transport ilegal de lemn, mafia lemnului: sunt sintagme pe care le auzim zilnic, indiferent de locaţie, indiferent de proteste, de sesizări, de petiţii sau de probele video care demonstrează furtul. Pe ascuns sau nu, cu acte atent lucrate care muşamalizează infracţiunea, furtul rămâne furt, iar pădurea se transformă în cioate”, adaugă Rodeanu.

Potrivit deputatului USR PLUS, de cele mai multe ori, sancţiunile sunt „trecute cu vederea”, aplicarea legii se lasă aşteptată ani buni, autorităţile se declară depăşite de problemă, iar controalele sunt „de suprafaţă” sau inexistente.

„Da, există diverse mijloace pentru a stopa furtul (SUMAL 2.0, Inspectorul Pădurilor, Radarul Pădurilor etc.), dar verificările nu sunt nici suficiente, nici eficiente şi nici nu funcţionează la capacitate maximă. Este nevoie de un cadru integrat de control în care să participe mai multe instituţii cu activitate relevantă în domeniul siguranţei publice. Prin controalele de trafic ce pot fi făcute şi de către jandarmi, documentele ar fi atent verificate, faptele penale ar fi sancţionate, furtul de lemn ar fi redus, iar <afaceriştii> drujbei ar fi descurajaţi. E mult? E puţin? Vom vedea. Dar pandemia ne-a învăţat să ne gestionăm mai bine resursele de care dispunem. Avem nevoie de echipamente operaţionale, personal implicat şi asumare faţă de priorităţile naţionale, pentru a pune pe picioare această contramăsură şi a-i opri pe cei care taie, neautorizat, pădurile României. Şi da, le avem. Trebuie doar să le oferim şi cadrul legal pentru a funcţiona. De asemenea, discuţiile pe care le avem cu celelalte partide reprezintă semnături în plus. De aceea, vom continua, vom depune proiectul, îl vom susţine şi îl vom transforma din propunere, în lege”, conchide Bogdan Rodeanu

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici